Ana SayfaMüzik2000'lerin yerli sinemasına damga vuran 8 soundtrack

2000’lerin yerli sinemasına damga vuran 8 soundtrack

2000ler, şüphesiz ki milenyuma girdiğimiz ilk andan itibaren (hatta girmeden) hayatımızı könden değiştirdi. Meydana gelen bu değişikliklerden Türk Sineması da nasibini aldı ve art arda birbirinden özel filmler hayatımıza girmeye başladı. Bu hafta filmlerden ziyade, duyduğumuz anda bu yapımların sahnelerini gözümüzün önüne getiren ve 2000lere damgasını vurmuş 8 yerli filmin soundtrack şarkılarına bir kulak veriyoruz!
Batıkan BAKSI / [email protected]
Film izlemek birçoğumuzun bazen kafa dağıtmak, bazen dünyadan 2-3 saatliğine uzaklaşmak için sık sık yaptığımız bir eylem. Bazılarımız oyunculara, bazılarımız yönetmenlere ve senaristlere, bazılarımız ise filmin müziklerine çok önem veriyoruz. Çünkü sinema o kadar bütüncül bir sanat dalı ki, hiçbir öğesini birbirinden ayırmak mümkün değil. Gergin bir sahnede arkada çalıp gerginliğimizi daha da arttıran bir müzik olmazsa, o filmin atmosferini nasıl yaşayabiliriz ki mesela? Sinemayla alakalı konuşma yetkisine sahip değilim o yüzden bu teknik kısımları sinemadan daha iyi anlayan bir yetkiliye bırakıp, ben asıl konumuza dönmek istiyorum.
Türkiyede sinema neredeyse cumhuriyet öncesine dayanıyor. İmkansızlıkların bol olduğu bir dönemlerde bile film çekmekten vazgeçmeyen yapımcı ve yönetmenlere de teşekkürümüz sonsuz tabii. Her 10 yılda bir kendini yenileyen sinemamızda öyle bir dönem var ki teknik imkanların yanı sıra müzikal zenginliğiyle de başımızı döndürdü. 2000lerle birlikte başlayan seri film üretimi içinde kaliteli-kalitesiz birçok yapım görsek de üzerine emek harcanan yapımlar bizim için ayrı bir yere sahip oldu. İşte bu hafta o dönemden 8 film müziğine göz atacak, hem filmleri hem de şarkıları hatırlayacağız. Hazırsanız 2000lere ışınlanma zamanı!
Özkan Uğur / Olduramadım / G.O.R.A (2004)

Şarkıların kesinlikle bir enerjisinin olduğunda hemfikiriz değil mi? Ama bazılarının daha farklı bir enerjisi var, o kesin. Cem Yılmaz Sineması”nın başlangıcı sayılabilecek G.O.R.A”, sıra dışı konusunun yanında bize uzay alemini de hissettiren müzikleriyle kült bir yer taşıyor. Ozan Çolakoğlunun imzasını taşıyan soundtrack albümünde öyle bir şarkı var ki yıllardır her MFÖ konserinde en çok isteği alan şarkılardan biri: Olduramadım. Sözlerini Aysun Uğurun yazdığı, müziğini Özkan Uğurun yaptığı şarkı, bugün introsunu bile duyduğumuzda yerimizde duramadığımız bir çalışma. Ayrıca şarkı 2006 tarihli MFÖ albümü AGUda düzenlenmiş versiyonuyla da karşımıza çıkmıştı. Ek olarak “G.O.R.A”n soundtrack albümünde yer alan Sagopa Kajmerin seslendirdiği Al 1de ‘Burdan Yak ile İhtiva Reçetesi’ şarkılarını da unutmadan buraya not düşeyim.

mor ve ötesi / Bir Derdim Var / Mustafa Hakkında Her Şey (2004)

Bir Derdim Var’ deyince akan suları durduranlardanım. Dünya Yalan Söylüyor” ile hayatımıza giren şarkı, albümün çıkış tarihinden yaklaşık 1 ay önce gösterime giren Çağan Irmak imzalı “Mustafa Hakkında Her Şey” filminin de soundtracki olarak sinema izleyicisinin aklına kazınmıştı. Başrollerinde Fikret Kuşkan, Başak Köklükaya, Nejat İşler, Şerif Sezer gibi usta isimlerin yer aldığı psikolojik gerilim filmi, Türkiyedeki gerilim denemeleri arasında da oldukça iyi bir konuma sahip. Ters köşeleriyle heyecanı bir an olsun düşürmeyen filmin finalinde duyduğumuz delay efektli ve tüylerimizi diken diken eden ‘Bir Derdim Var’ ise filme son noktayı koyan bir soundtrack olma özelliği taşıyor. Ayrıca filmde grubun Gül Kendine” albümünden bilip sevdiğimiz Hayat’ şarkısını da duymak mümkün.

Özlem Tekin / Kara Sevda / Neredesin Firuze (2004)

Neredesin Firuze” ile ilgili olan hislerim yaklaşık 18 yıldır hiç değişmedi. İlk izlediğimde çocuk sayılacak yaştaydım; izledim, büyülendim ve sonra yeniden tekrar tekrar izledim. Bu tekrarlarda, soundtrack albümünün de çok büyük önemi olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Sunay Özgür ve Ender Akayın müziklerini yaptığı filmin soundtrack albümü, tıpkı filmin konusu gibi Unkapanı’ndan farksız! Adeta yıldızlar geçidi denilebilecek sanatçı kadrosunda Müslüm Gürsesten Bulutsuzluk Özlemine, Erol Büyükburç’tan Ata Demirer ve daha fazlasına sayısız önemli isim var. Filmin en kült şarkısı hiç şüphesiz Ya Evde Yoksan’ olsa da ben bu yazıya Özlem Tekinin seslendirdiği ve tarzına pek de yakın olmayan bir Fuat Saka şarkısının cover’ını koymayı tercih ettim. Sakanın 2002 yılında çıkardığı “Lazutlar III” albümünde yer alan şarkı, filmde Özlem Tekinin sesinden hayat bulmuştu.

Sisters of Mercy / Temple of Love / Duvara Karşı (2004)

Bu kısma başlamadan önce çılgınca “Punk is not dead!” diye bağıralım mı? Çünkü bu film ve şarkı bunu gerçekten hak ediyor! Aslında Duvara Karşı”dan bahsetmeden önce hangi şarkıyı seçsem diye çok düşündüm. Çünkü ‘Yine mi Çiçek?ten bahsetsem, I Feel Younun hatrı kalacaktı mesela. Ama filmi en iyi anlatacak şarkının Sisters of Mercyden Temple of Love’ olduğuna karar verdim. Fatih Akın’ın Almanya ve Türkiyede çektiği, 2004 yılında gösterime giren Birol Ünel ve Sibel Kekillinin başrollerini üstlendiği Altın Ayı ödüllü cesur film, konusu kadar soundtrackiyle de sarsıcıydı. Sahnelere yerleştirilen vurucu şarkılar, belki ilk kez duyduğumuz coverlar, filmin havasını daha da güçlendiren bir yapıdaydı. 1983 çıkışlı Temple of Love da bunlardan biri!

Gökhan Kırdar / Erir / Anlat İstanbul (2005)

Şimdi anlatacağım filmi birkaç kelimeyle anlatmak benim için zor. Sinemamızda yapılmış en deneysel ve çok da örneği olmayan bir film demek abes kaçmaz diye düşünüyorum. 5 farklı yönetmen tarafından tarafından anlatılan 5 farklı hikayenin en sonunda tek noktada, İstanbulun ortasında birleştiği; başrolünde Özgü Namal, Mehmet Günsür, Altan Erkekli, Çetin Tekindor, Şevket Çoruh, Nurgül Yeşilçay, Fikret Kuşkan gibi isimlerin oynadığı “Anlat İstanbul”, müzikleriyle de içimize işleyen bir yapımdı. Gökhan Kırdar’ın trip-hop türünde yaptığı tema müziği Erir’ ise filmi alıp başka bir seviyeye taşıyan, zihnin kıvrımlarında dolaşan geri sarış melodisiyle akıllara kazınan bir soundtrack şarkısı. Tıpkı filmin karanlık atmosferi gibi tekinsiz bir atmosfere sahip olan şarkı ayrıca rdar’ın 1998 yılında yine aynı türde çıkardığı “Dem-i Oz” albümünde ilk olarak Türkiyedeki müzik dinleyicisiyle buluşmuştu.

Ceza & Fuat & Funky C / Pardon / Pardon (2005)

2000lerin en çok ses getiren eleştirel filmlerinden biri de Pardon”du. Zaten Ferhan Şensoy ve Rasim Öztekinden bahsediyorsak bu taşlamaların olması kaçınılmazdı. Ferhan Şensoyun Çok Tuhaf Soruşturma” adlı tiyatro oyunundan uyarlanan filmin, kadrosu da adeta yıldızlar karmasından oluşuyordu. 2000lerin ortalarında yükselmeye başlayan rap müzik de filmin soundtrackine katkıda bulunmuştu. Ceza, Fuat ve Funky Cnin birlikte hazırladığı, filmle aynı ismi taşıyan şarkı ne zaman filmin afişini görsek kulağımızda çalmaya başlayan soundtracklerden biri!

Ogün Sanlısoy / Koşu Başladı / Sınav (2006)

Türkiyede bir zamanlar çekilen filmlerde yabancı sinemada gördüğümüz, bayıldığımız isimleri görmek hiç zor değildi. Ama anlattığım bu filmde yer alan ismi hiç tahmin edemezdik. Evet, Sınav” filminde oynayan Jean Claude Van Dammedan bahsediyorum. Filmde kendisinin oynadığını öğrendiğimizde ne olarak?”, nasıl bir sahne var ki abi filmde?” gibi soruların uçuştuğunu hatırlıyorum. Ömer Faruk Sorak’ın çektiği Sınav”, Türkiyedeki sınav sistemini eleştirirken biraz absürt, biraz fantastik bir gençlik hikayesini de göz önüne seriyordu. Filmin soundtrackine baktığımızda ise oldukça güçlü bir kadroya sahip olduğunu görmüştük. maNga ve Gökselden Bademe, Nil Karaibrahimgilden Ogün Sanlısoya kadar birçok ismin seslendirdiği şarkılar arasında Sanlısoyun seslendirdiği Koşu Başladı, gençlerin sınav stresini eğlenceli bir dille anlatan keyifli parçalardandı.

Üçnoktabir / Dediler Ki / Barda (2007)

Çoğu insan sert filmleri izlemekten kaçınır. Ben sanırım bu konuda biraz sabırlıyım, genelde izlenebilecek çoğu sert filme odaklanır izlerim. Ancak 2007 yılında sinemalarda gösterime giren Barda”, bana bile sert gelmişti. Konunun gerçek bir hikayeden alınmasının yanı sıra Serdar Akar’ın olayı işleyişindeki sertlik, filmi izlerken her dakikada germeye devam ediyordu. Bu yüzden de 26. İstanbul Uluslararası Film Festivalinde yapılmış en sert Türk filmi” olarak sunulmuştu. Nejat İşler, Erdal Beşikçioğlu, Serdar Orçin, Melis Birkan, Nergis Öztürk, Salih Bademci gibi isimlerin yer aldığı oyuncu kadrosuyla da göz kamaştıran film, sinir bozucu sahneleriyle izleyicinin psikolojisini de test ediyordu adeta. Filmle özdeşleşen Üçnoktabir şarkısı ‘Dediler Ki ise ne zaman dinlesem, filmi bana hatırlattığı için bazen dinlemekten kaçındığım şarkılardan biri.

2000ler müzikte olduğu kadar sinema açısından da hayli kaliteli üretime rastladığımız bir dönem. Hatta 2004e göz attığımız zaman birçok kült filmin bu yılda çıktığına rastlıyoruz. O yüzden bu listede de 2004 filmlerinin şarkıları kendisine bolca yer buldu. Ben şarkıları anlatırken, filmleri de bir kez daha hatırladım ve benim için pek keyifli bir yazı oldu. Bir sonraki yazıya kadar hayatımızın soundtracki olarak hissettiğimiz şarkıyla yaşamaya devam!

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR