Rap müzik sektöründeki cam tavanı kıran kırana! Ülkemizde bu dalga Ayben ve Kolera’yla başlamıştı. İlerleyen süreçte yeni yeteneklerin eklenmesiyle kadın rapçilerin bilinirliği arttı ve seslendiği kitleler genişledi. İşte 2020 yılında yeni çalışmalarıyla karşımıza çıkan kadın rapçiler…
Fadıl DİNÇER / [email protected].tr
Müzik sektörümüzün Türkçe Rap’le tanışması ve rapin kendi kitlesinden taşarak yeni dinleyicilere ulaşması 90’lı yıllarda başladı. 91’de Alper Ağa’nın “Bir Yabancının Hayatı” isimli Türkçe sözlü rap şarkısıyla müziğimiz yeni bir döneme kapılarını açtı. 95’te Cartel ile birlikte Türkiye’de rap büyük bilinirlik kazandı ve hip hop kültürünü birinci dalga olarak geniş kitlelere tanıttı. Nefret, Barikat ve Kuvvetmira hip hop kültürünün yerleşmesinde büyük rol oynayan oluşumlar oldu. 98’de Ayben, Nefret grubunun albümünde “Yüzyüze”yi, Kolera ise Kuvvetmira Stüdyosu’nda “İnkâr Boşuna”yı kaydederek Türkçe kadın rapin öncülüğünü yaptı.
Müzik sektörünün ve dinleyicinin rapi tanıyıp kabullenmesi pek de kolay olmadı. Sokaklardan çıkıp gelen bu müziğin sektöre girebilmesi için yıkması gereken duvarlar vardı; festival ve konserleri iptal ediliyordu. Ama hip hop neferleri bıkmadı, usanmadı. Daha iyisini, daha güzelini yaparak hep kendini yenileyen ve geliştiren müzik sunmaya devam ettiler. Bu çabalar dinleyiciye de ulaşmaya başlayınca üreten taraf da çıtayı yükseltmekten geri kalmadı.
2000’lerin başı itibariyle Türkçe rapte ivme yukarıya doğru hızlandı.
Rap; Rockn Coke, h2000 gibi büyük festivallerde boy göstermeye başladı. Markalar da bu süreçte hip hop kültürü ile tanıştı ve birçok markanın reklam jingle’ında rapçileri daha sık görmeye başladık.
Günümüzde rap dönem dönem popülerleşen bir janra olmaktan çıkıp ana akımın daimi bir parçası olmuş durumda. Bu başarıda, mücadelede yer alan kadın rapçilerin yeri yadsınamaz. Bu nedenle sizlere 2020 yılında tekli ya da albüm çıkaran
Ayben
Anlatmaya gerek var mı? Türkiye’de rap/hip hop kültürün tartışmasız en önemli kişilerinden. Türkiye’de hip hop kültürü yeni yeni kendine yer bulmaya çalışırken, erkek egemen kültüre “kız” başına isyan etti ve “biz de varız “dedi. Hiphop etkinliklerinde kah bilet kesti, kah afiş astı, kah yerleri temizledi. Dik duruşuyla çoğu genç kıza örnek oldu ve yol açtı.
1998 yılında Nefret grubuyla Yüzyüze isimli şarkıyı Meclis-i Alâ İstanbul albümünde seslendirdi ve macerası başladı. Kariyeri boyunca iki albüm, onlarca tekli yayınlayan ve her zaman adının yalnızca müzikle anılmasını sağlayan Ayben, Nisan başında “Kim ne der diye düşünmeden tamamıyla içime sinen şarkılarımdan biri” diye nitelendirdiği yeni teklisi “Oyun Parkı”nı yayınladı.
Dinleyelim, dinletelim 🙂
Lil Zey
Amerika Boston’daki Berklee College of Music’te kısmi burs kazandı. Şarkı yazarlığı ve müzik yönetimi eğitimi aldı. Okul sonrası Grammy ödüllü plak yapımcısı Tricky Stewart ve Terius “The Dream” Nash ile çalışarak RedZone Entertainment’ın A&R pozisyonunda staj yaptı. Zone 6 sound’unu Türkiye’deki Thug Life partilerine getirdi.
Bir müzik yöneticisinden veya yapımcıdan bahsetmiyorum. Kendine olan güveni ve müziğe hakimiyeti ile adından şimdiden çok söz ettiren Lil Zey in CV’si bu. (Beyaz yakalar kıskandı!)
Ülkeye müzik yapmak hayalleriyle dönüp hız kesmeden çalışmaya başlayan Lil Zey’i sırayla Metth ile “Don’t @ me”, KÖK$VL ile “Ötede Dur”, Khontkar ile “Yolumuz Yol Değil” parçalarında gördük. Kadınlar için çalışmanın önemli olduğunu sürekli dile getiren Lil Zey bu fikrini sık sık yaptığı şarkılarla aktardığını söylüyor.
Lil Zey Mart başında çıkardığı “Heveslenmem” şarkısıyla iç dünyasına dönük daha depresif tarafıyla tanıştırıyor bizi. Kariyer basamaklarını işini iyi ve disiplinli yaparak emin adımlarla çıkıyor.
Rozz Kalliope
Kendi yazıyor, kendi düzenliyor, kendi kaydediyor. Hatırı sayılır bir dinleyici kitlesi var. Güçlü bir solist.
Evet, Rozz’u ilk olarak 2 sene önce yayınladığı Benjamin ile tanıdık. Ardından sırayla “Junja Mafia, “Benjamin 2”, “Ja Habibi” teklilerini çıkararak kendinden söz ettirmeye başlayan Rozz , söz, müzik ve düzenlemesini üstlendiği “Benjamin 3” şarkısında Ece Seçkin ile düet yaptı ve şarkı milyonlarca dinlendi.
2020 Şubat ayında yayınladığı teklisi “Darılmışsın” ile üretime devam eden Rozz son yayınladığı tekli “Roket” ile farklı bir tarzda bizi karşılıyor. Rozz, 3 dil biliyor ve müziğinde bunları kullanıyor, farklı dillerde müzik yapıyor ve farklı tarzlar deniyor. Rap müzik severlerin mutlaka dinlemesi gereken bir isim.
Yase
Geçen sene “Bela Adım” ile dikkatimi çekmişti. Kimdir diye araştırdığımda yıllardır graffiti sanatıyla hip-hop kültürünün içinde yer alan, Karaköy ve Kadıköy’deki çoğu grafitiyi yapan Yase Başkan olduğunu öğrendim.
Yase Başkan müzik hayatına Yase olarak girdi. “Bela Adım” ilk profesyonel çalışmasıydı ve dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. “Sorun var”, “Başa Sar”, “Dengem Bozuluyor” teklileri ile milyon üstü dinlemelere ulaşan Yase; Mart 2020’de yayınlanan FRO ile düeti “Kaybettim” ile büyük beğeni topladı.
Janset
Türkiye’den göçen bir ailenin kızı Janset. Doğduğu Londra sokak kültürünün içinde yetişmiş ve o kültürün içinde kendini geliştirmiş biri. Grime müziği ile İngilizce ve Türkçe şarkılar yapıyor.
Londra underground camiasında saygın bir yeri olan Janset, düzenlenen etkinliklerde aranan isim. Kısa süre içerisinde Türkiye’de de adını duyurmaya başladı ve çok sayıda konser verdi. 2020 yılı başında yayınladığı Bilingual adını verdiği üç şarkılık EP’nin ilk klibi Red Bull Warm Up 2019 kapsamında “Acaba”ya çekildi. İkinci klip ise “Dilim Dilim”e geldi ve büyük beğeni topladı.
Türkiye’de hip hop kültürü altın günlerini yaşarken Janset gibi bir sesin bu günlerde varolması bizim için büyük şans.
Heyecanla takip ettiğim diğer isimler
Notra
Forte ile birlikte yaptıkları “Eyya Gezegen” Mayıs başında yayınlandı. Notra’dan çok güzel işler çıkıyor, potansiyeline bakılırsa çok daha güzel işler gelmeye devam edecek.
Ece Ronay
Kendisi Tik Tok fenomeni. “Karpuz” şarkısı ile dikkatleri çekti ve 36 milyon dinlendi. Mart ortasında çıkardığı “Hıyar” şarkısında Kezzo Machine ile çalıştı. Yoluna devam ediyor ve biz de heyecanla yeni adımını bekliyoruz.
aia
İlk teklisi “Bulamadım”da prodüktör koltuğunda Bugy’i görüyoruz. Nisan ayında yayınlanan şarkıya ilk gelen yorumlar oldukça olumlu.
Çağla
Çağla diğer adıyla Rapizm ilk kadın rapçilerden. Rapozof, Sansar Salvo, Frekans, Şanışer, Cashflow gibi isimlerle de düetleri bulunuyor. Uzun bir aradan sonra Nisan ayında çıkan “Çelik Yelek” şarkısında Yener Çevik’le karşımıza çıkıyor.
Güneş
3 tekli yayınlayarak 2020 yılına hızlı girdi. “Hala” şarkısında Mavi ile, “Yola Koyul” da ise Motive ile düet yaptı. 8 Mayısta yayınlanan üçüncü teklisi “Yüreğimde Taşıyorum” ile baş başa bırakıyorum sizi.