Özel Dosya

44. İstanbul Film Festivali eleştiriler eşliğinde başlıyor

27 Mart’ta genel bilet satışları başlayan ve 139 uzun metrajlı film ile 15 kısa filmden oluşan 44. İstanbul Film Festivali’nin 2025 seçkisi bu yıl Atlas, Beyoğlu Sineması, City’s Nişantaşı, Kadıköy Sineması, Kadıköy Sinematek/Sinema Evi ve Nautilus salonlarında beyaz perdeye yansıyor.
Aysu Uzer - 28 Mart 2025
post image

44. İstanbul Film Festivali’i bu sene, 11-22 Nisan tarihleri arasında dünya sinemasının seçilmiş örnekleri, özel prömiyerler, kültleşmiş filmler, yönetmen ve ekip katılımlı özel gösterimler ve genç yeteneklerin son filmlerinden oluşan festival seçkisi ile sinemaseverlerin karşısında olacak. Ayrıca, uluslararası niteliğini vurgulayacak yeni bir değişiklik ile resmi seçki kapsamında toplam üç yarışmalı bölüme yer veren festivalin bölümleri şöyle: Altın Lale Yarışması, Kısa Film Yarışması ve Yeni Bakışlar. Böylece yerli yapımlar sadece ulusal yarışmayla sınırlanmayacak ya da özel yerli seçkilere eklenmeyecek. Bu değişiklik ile programa dahil edilen filmlerin kategorize edilmeden görünürlük kazanacağı vurgulanıyor.

Shekhar Kapur’un başkanlığını yürüteceği Altın Lale Yarışması jürisinde, yapımcı Ada Solomon; senarist ve yönetmen Ebru Ceylan, oyuncu Saadet Işıl Aksoy, Toronto Uluslararası Film Festivali başkanı Cameron Bailey’in yer alıyor. Yerli ve yabancı filmlerin bir arada, uluslararası bir jüri tarafından değerlendirileceği Altın Lale Yarışması’nda 15 uzun metrajlı film bulunuyor.

Bu yıl “Altın Lale Yarışması”, “Kısa Film Yarışması”, “Galalar”, “Yeni Bakışlar”, “Devrialem”, “Genç Ustalar”, “Belgesel Kuşağı”, “Heyula”, “Mayınlı Bölge”, “Antidepresan”, “Retrospektifler” (Dag Johan Haugerud ve Ayhan Ergürsel) ve “Cinemania” bölümlerinden oluşan festival; “Nerdesin Aşkım?” bölümünün olmayışıyla büyük tepki topladı. İstanbul LGBTI+ Onur Haftası’nın bunun bir sansür olduğunu vurgulamasının ardından festival, Diken’e konu hakkında açıklama yaptı:

https://www.instagram.com/p/DHqgiJhI3rZ/?img_index=2

“İstanbul Film Festivali programı bu yıl daha çok film içeren daha az sayıda bölümden oluşuyor. Bölümlerde yapılan değişiklik, festivaldeki film seçkisinin içeriğini etkilemiyor. Önceki yıllarda ‘Nerdesin Aşkım?’, ‘Çiçek İstemez’ ve ‘Musikişinas’ bölümlerinde yer alabilecek filmler, bu yıl diğer bölümlerin altında gösteriliyor. Bölüm adları, yapıları her yıl birçok farklı konu göz önünde bulundurularak değiştiriliyor, genel olarak programın daha az sayıda bölüm içermesine yönelik değişiklikler yapılıyor.”

Festivalin açılış filmi olan “Köln 75”, Keith Jarrett’ın 1975 tarihli “The Köln Concet” albümünün (canlı solo double albümü The Köln Concert, caz tarihinin en çok satan solo albümü ve en çok satan piyano albümü) heyecan dolu gerçek hikâyesine odaklanıyor. 2025 Berlin Film Festivali’nde özel bir galada prömiyeri yapılan film, Keith Jarrett’ın konserin 50. yıldönümüne saygı duruşu olarak niteleniyor ve 12 Nisan 21:30’da City’s 7 salonunda film ekibinin de katılımıyla gösterilecek.

Neler var?

Öncelikle festivalin sinema severleri kalbinden vuracak özel seçkisinden başlayalım: “Cinemania”,bu özel seçkideşimdiye kadar beyaz perdede izleme fırsatı bulamadığımız başyapıtları sinemada hem de festival ruhu ile izleme şansımız olacak. Başka Sinema’nın “Başka Çarşamba”ları, Pera Film ile İstanbul Modern’in özel gösterimleri ve yeni yeni sayısı artan oluşumların da özel gösterimler düzenlemesini, bu başyapıtları tam da olması gerektiği gibi, sinemada ve beyaz perdede izleyebilme şansı bulmamızı çok değerli görüyorum. Bu bölümden hiç beklemeden biletini aldığım filmler ise yakın zamanda yitirdiğimiz deli dahi sevgilimiz David Lynch’in Altın Palmiye kazandığı “Vahşi Duygular”ı, Wim Wenders’in defalarca izlense de tekrar seyretme arzusu bırakan kültleşmiş “Paris, Texas”ı, Robert Bresson’ın “Düş Avcısı” ve Jacques Demy’nin meşhur ve unutulmaz “Cherbourg Şemsiyeler”i. Seçkide ayrıca Quentin Tarantino’nun başyapıtı “Ucuz Roman”, Nanni Moretti’nin “Okul Günleri”, François Truffaut’ın “Hayatımın Senaryosu” ve Özcan Alper’in belgeseli “Bölük Pörçük – Bir Tuncel Kurtiz Biyografisi”de yer alıyor. Bu bölümde, 2024 yılında tamamlanan ancak Kadir İnanır’ın rahatsızlığı sebebiyle 43. İstanbul Film Festivali’nin gösteriminden çekilen Hüseyin Karabey’in belgeseli “Kuzeyden Gelen Adam” da 13 Nisan Pazar 21:30 seansıyla Beyoğlu Sineması’nda ve 15 Nisan Salı 16:00’da Kadıköy Sinematek/Sinema Evi’nde ekip katılımıyla gösterilecek.

Festivalin en sevdiğim seçkilerin biri yıllardır “Antidepresan” bölümü, bana kalırsa bu seçki özellikle festivalden bir film izlesek diyen ama tarzı ve zevki birbirine asla uymayan kalabalık arkadaş gruplarına ilaç gibi geliyor. Sadece biraz rahatlamaya, kahkaha atmaya ve size iyi hissettirecek hikayelere dahil olmaya ihtiyacınız varsa bu bölümün filmleri, San Sebastian’da İzleyici Ödülü kazanan Bando, Berlin’de Jüri Ödülü kazanan Mesaj, Peter Cattaneo’nun yönettiği Penguen Dersleri ve Londra’da İzleyici Ödülü kazanan Dört Anne/Four Mothers. Bu bölümde ayrıca, Ne Halt Ettiğinizi Biliyorum, Bir Dilek Tut, Üç Arkadaş ve Tavus Kuşu filmleri size günlük hayatın kaosundan nefes aldıracak bir seyir sunacak.

En son sinema akımlarını yansıtan Devriâlem bölümü de dopdolu. Geçtiğimiz sene Cannes’dan Belirli Bir Bakış Ödülü ile dönen “Siyah Köpek”, Chris Marker’ın “La Jetée”sinden esinlenen Asif Kapadia’nın kıyametvari bir gelecekten gelen bir uyarı olarak tasarladığı 2073, Locarno’da Jüri Özel Ödülü’nü kazanan Ay, Venedik Günleri’nin en iyi filmi Kız Kardeşler, bu yıl Berlin Büyük Jüri Ödülü sahibi “Mavi İz”, Jan-Ole Gerster’in Berlin’de dünya prömiyerini yapan yeni filmi “Ada”, Burhan Qurbani’nin III. Richard trajedisini Berlin’de bir mafya hesaplaşmasına uyarladığı “En Vahşi. Hayvanda Bile.”, geçen yıl Cannes’da Belirli Bir Bakış’ta En İyi Yönetmen ödülünü kazanan “Lanetliler”in de aralarında olduğu 21 filmlik özel seçki izleyici 11 günde keşfi-aleme davet ediyor.

Galalar

Elbette festivalin en dikkat çekici bölümlerinden biri de “Galalar”, bu bölümün alamet-i farikası ise seçkideki 11 filminin Türkiye’deki ilk gösterimlerini yapacak olması. Filmler sırasıyla, festivalin açılışını yapan Köln 75, San Sebastian’da Jüri Özel Ödülü kazanan Gia Coppola’nın yeni filmi “The Last Showgirl”, Michel Franco imzalı İlişki, her gösteriminde üretken bir yazılım aracılığıyla farklı bir kurguyla gösterilen Gary Hustwit imzalı Brian Eno belgeseli Eno, Tom Tykwer’in yönettiği, Berlin Film Festivali’nin açılışında gösterilen Işık ve François Ozon’un San Sebastian’da En İyi Senaryo Ödülü kazanan son filmi Sonbahar Gelince.

Yarışma

Altın Lale Yarışması seçkisinde bu yıl yerli yapımların da dahil olduğu tam 15 film ödül için yarışacak. Emine Emel Balcı’nın “Buradayım, İyiyim”i, Mehmet Akif Büyükatalay’ın “Histeri”si, Tolga Karaçelik’in “Saykoterapi: Bir Seri Katil Hakkında Yazmaya Karar Veren Yazarın Sığ Hikayesi”, Pelin Esmer’in “O da Bir Şey mi”si, Gürcan Keltek’in “Yeni Şafak Solarken”i, Tayfun Pirselimoğlu“İdea”sı ve Rezan Yeşilbaş’ın “Uçan Köfteci”si bu bölümün çoğunluğu ortak yapımlı olan yerli filmleri.

Yarışmada ayrıca, yönetmeni Alireza Hatemi’ye Dünya Sineması Dramatik Yönetmenlik Ödülünü kazandıran “Öldürdüğün Şeyler” bulunuyor. Ekin Koç, Hazar Ergüçlü ve Ercan Kesal’ı beyaz perdede buluşturan film, üniversite profesörü Ali’nin annesinin şüpheli ölümüyle ortaya çıkan intikam arzusunun onu, gerilimli bir olay örgüsünün içine çekişini konu alıyor. İzleyicilerin Asghar Farhadi filmi hissi verdiğini söylediği film, Sundance prömiyerinde huzursuz ediciliğiyle dikkatleri üzerinde topladı. İranlı yönetmen Alireza Hatemi’nin seyirciyi ahlaki bir ikilemde bıraktığı, muhafazakâr toplumlarda kadının statüsünü, eril şiddeti ve intikam eylemini sorunsallaştırdığı filmi için Ryan Lattanzio, “Abbas Kiarostami’nin yönettiği David Lynch’in “Kayıp Otoban” filmi gibi…” benzetmesini yapıyor.

Film, 17 Nisan Perşembe 21:30 seansında Kadıköy Sineması’nda ve 19 Nisan Cumartesi 16:00 seansında Atlas Sineması’nda ekip katılımı ile gösterilecek.

Sonbahar Gelince

Yenilik peşinde

Yenilik peşinde koşan iki özel seçki: “Heyula” ve “Mayınlı Bölge”. Festivalin beni en çok heyecanlandıran seçkilerine geldiğimizde karşımıza deneysel, korkunç, sinemaya yenilik katan iki özel seçki çıkıyor. Bölümlere geçmeden önce bu seçkilerdeki filmleriçin kullanılan sıfatlara şöyle bir bakalım:rahatsız edici, alışılmadık, sivri, maceracı, farklı. Sizi de heyecanlandırmaya yettiğini umarak filmlerine geçiyorum.

“Mayınlı Bölge” filmlerinin başında, Sundance Film Festivali dosyamızda uzun uzun bahsettiğim ve uzun zamandır da heyecanla beklediğim “Çirkin Üvey Kardeş” var. Film, prömiyerini 2025 Sundance Film Festivali’nde Geceyarısı Bölümü’nün açılışında yapmıştı. Emilie Blichfeldt’in yazıp yönettiği film, dünyaca ünlü masalın gotik, cesur ve beklenmedik bir yorumu olarak tanımlanıyor. Emma Benestan’ın Sitges’de En İyi Fantastik Tür Filmi Ödülü’nü alan “Hayvan / Animal”, klasik beden korkusuyla intikam gerilimini ustaca harmanlayan, özgüveni tam, doğaüstü bir masal; bir toplum, ihanet, isyan, inkâr ve kendini kabullenme hikâyesi olarak anlatılıyor. İrlandaca çekilen ilk korku filmi olan Derinden Gelen de bu bölümde yer alıyor ancak Aislinn Clarke’ın bu yeni filmi için cinsellik/şiddet içeren sahnelerin bazı izleyicileri rahatsız edebileceği uyarısının yapıldığını ekleyelim. Son yıllarda taviz vermeyen duruşu ve sözünü sakınmamasıyla dikkat çeken genç kadın yönetmenimiz Ceylan Özgün Özçelik imzalı Hiçbir Şey Normal Değil ve Lucile Hadzihalilovic’in 75. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde tüm dikkatleri üzerine çekerek Outstanding Artistic Contribution kategorisinde Gümüş Ayı kazanan son filmi The Ice Tower da kesinlikle görülmeye değer. Bu bölümde ayrıca Xoftex, Feryat, Plastik Tabancalar ve Bay K filmleri de seyirciye göz kırpıyor.

Henüz Bilgi Üniversitesi’nde sinema bölümü öğrencisiyken sinema kulübünün gösterimlerini organize ettiği dönemde bile hazırladığı özel seçkiler ile dikkatleri üzerine çeken ardından Fol Sinema’yı kuran ve gösterimlerine oradan devam eden genç yönetmen Burak Çevik tarafından hazırlanan “Heyula” bölümü ayrıca dikkate değer. Sinemanın yeni olanaklarını deneyen filmler olarak tanımlanan bu seçkinin özel filmleri ise Montreal Nouveau Cinema Festivali’nde büyük ödülü alan Sofia Bohdanowicz imzalı Cenaze İçin Müzik, Ölü Elmastaki Yansıma, Merhamet, Kontinental ’25, Mary’nin Bilmedikleri, Yabancı ve Gelgitler İçinde.

Tüm filmler

ALTIN LALE YARIŞMASI / GOLDEN TULIP COMPETITION (15)

  • Buradayım, İyiyim / Emine Emel Balcı / Türkiye, Almanya
  • Histeri / Hysteria / Mehmet Akif Büyükatalay / Almanya
  • O da Bir Şey mi / Pelin Esmer / Türkiye, Bulgaristan, Romanya 
  • Super Happy Forever / Kohei Igarashi / Japonya, Fransa 
  • Tayfa / The Crowd / Sahand Kabiri / İran 
  • Saykoterapi: Bir Seri Katil Hakkında Yazmaya Karar Veren Yazarın Sığ Hikayesi / Psycho Therapy: The Shallow Tale of A Writer Who Decided to Write About A Serial Killer / Tolga Karaçelik / ABD
  • Yeni Şafak Solarken / Gürcan Keltek / Türkiye, İtalya, Almanya, Norveç, Hollanda 
  • Öldürdüğün Şeyler / The Things You Kill / Alireza Khatami / Fransa, Polonya, Kanada, Türkiye
  • Yanardağın Altında / Pod Wulkanem / Under the Volcano / Damian Kocur / Polonya 
  • İdea / Tayfun Pirselimoğlu / Türkiye, Romanya, Fransa 
  • Ders Olsun / Lesson Learned / Fekete Pont / Bálint Szimler / Macaristan 
  • Hasat / Harvest / Athina Rachel Tsangari / İngiltere, Almanya, Yunanistan, Fransa, ABD
  • Maldoror / Fabrice du Welz / Belçika, Fransa
  • Uçan Köfteci / Rezan Yeşilbaş / Türkiye, Almanya, Bulgaristan 
  • Bacadaki Serçe / Der Spatz im Kamin / The Sparrow in the Chimney / İsviçre 

KISA FİLM YARIŞMASI / SHORT FILM COMPETITION (12)

  • 1:10 / Sinan Taner / İsviçre
  • Küçük Ev / La Petite Ancêtre / The Little Ancestor / Alexa Tremblay-Francoeur / Kanada / 
  • Neredeyse Kesinlikle Yanlış / Cansu Baydar / Türkiye 
  • Takdir-i İlahi / Pur și simplu divin Simply Divine / Mélody Boulissière, Bogdan Stamatin / Fransa, Romanya 
  • Dilan Hakkında Konuşmalıyız / Umut Şilan Oğurlu / Türkiye 
  • Tutuklu Vatandaş / Dar band / Citizen-Inmate / Hesam Eslami / İran 
  • Köşe Dansı / Taniec w Narożniku / Dancing in the Corner / Jan Bujnowski / Polonya
  • Garan / Mahsum Taşkın / Türkiye
  • Gölgeler / Shadows / Rand Beiruty  / Fransa, Ürdün
  • Morî / Yakup Tekintangaç /Türkiye 
  • Sevim / Yağmur Canpolat / Türkiye
  • Merhaba Anne, Benim Lou Lou / Atakan Yılmaz / Türkiye 

YENİ BAKIŞLAR / NEW VISIONS (11)

  • Ölü Mevsim / Doğuş Algün /Türkiye, İtalya, Kuzey Makedonya 
  • Adresi Olmayan Ev / Hatice Aşkın / Türkiye, Yunanistan 
  • Kavak Ağacının Gölgesinde / Kenan Diler / Türkiye
  • Atlet / Semih Gülen, Mustafa Emin Büyükcoşkun / Türkiye, Almanya, Romanya
  • Hêvî / Orhan İnce / Türkiye 
  • Su Yüzü / Zeynep Köprülü / Türkiye 
  • Yaz Işığı / Kerem Kuşçu / Türkiye 
  • Paydos / Müge Manuş / Türkiye 
  • Zamanın Kıyısında Sınav / İlkay Nişancı / Türkiye
  • Ayşe / Necmi Sancak /Türkiye
  • Gündüz Apollon Gece Athena / Emine Yıldırım /Türkiye 
Aznavour

N KOLAY GALALARI / N KOLAY GALAS 

  • The Last Showgirl / Gia Coppola / ABD
  • Dağdaki Ayı / Un ours dans le jura / How to Make a Killing / Franck Dubosc / Fransa 
  • Köln 75 / Ido Fluk / Almanya, Polonya, Belçika 
  • İlişki / Dreams / Michel Franco / Meksika, ABD 
  • Eno / Gary Hustwit / ABD, İngiltere
  • Aznavour / Monsieur Aznavour / Mehdi Idir, Grand Corps Malade / Fransa 
  • Sonbahar Gelince / Quand vient l’automne / When Fall Is Coming / François Ozon / Fransa / 
  • Işık / Das Licht / The Light / Tom Tykwer / Almanya
  • Dìdi / Sean Wang / ABD 

DEVRİÂLEM / AROUND THE WORLD

  • Motel Destino / Karim Aïnouz / Brezilya, Fransa, Almanya
  • Sessiz Yaşam / Alexandros Avranas / Quiet Life / Fransa, Almanya, İsveç, Yunanistan, Estonya, Finlandiya
  • Ay / Mond / Moon / Kurdwin Ayub /Avusturya 
  • Sır Kadın / La femme cachée / The Hidden Woman / Bachir Bensaddek / Kanada
  • Kız Kardeşler / Manas / Marianna Brennand / Brezilya, Portekiz
  • Vittoria / Alessandro Cassigoli, Casey Kauffman / İtalya 
  • Kaçış / Escape / Rodrigo Cortés / İspanya, Fransa
  • Ada / Islands / Jan-Ole Gerster / Almanya 
  • Sicilya Mektupları / Iddu / Sicilian Letters / İtalya, Fransa 
  • Siyah Köpek / Gou Zhen / Black Dog / Guan Hu / Çin 
  • 2073 / Asif Kapadia / İngiltere
  • Bebek Kutusu / Pavane for an Infant / Chong Keat Aun / Malezya 
  • Müzisyenler / Les musiciens / The Musicians / Grégory Magne / Fransa
  • Mavi İz / O último azul / The Blue Trail / Gabriel Mascaro / Brezilya, Meksika, Şili, Hollanda 
  • Lanetliler / The Damned / Roberto Minervini / İtalya, ABD, Belçika 
  • Son Işıltılar / Los Destellos / Glimmers / Pilar Palomero / İspanya
  • En Vahşi. Hayvanda Bile. / Kein Tier. So Wild. / No Beast. So Fierce. / Burhan Qurbani / Almanya, Polonya, Fransa 
  • Pavements / Alex Ross Perry / ABD 
  • Mutluson / Happyend / Neo Sora / Japonya, ABD
  • Hayalet Işık / Ghostlight / Kelly O’Sullivan, Alex Thompson /ABD 
  • Bitmemiş Film / Yi Bu Wei Wan Cheng De Dian Ying An / Unfinished Film / Lou Ye / Singapur, Almanya 
  • Takipçi / Lurker / Alex Russell / ABD, İtalya

GENÇ USTALAR / YOUNG MASTERS

  • Boğulmak / Sesės Drowning / Dry / Laurynas Bareiša / Litvanya, Letonya
  • Tavşan Tepesi / Zečji nasip / Sandbag Dam/ Čejen Černić Čanak   / Hırvatistan, Litvanya, Slovenya 
  • İyi Bayramlar / Yinad Aliku / Happy Holidays / Scandar Copti / Filistin, Almanya, Fransa, İtalya, Katar 
  • Ağlama, Kelebek / Mu’a trên canh buom / Don’t Cry, Butterfly / Duong Diêu Linh / Vietnam, Singapur, Filipinler, Endonezya
  • Mohikan / Le Mohican / The Mohican / Frédéric Farrucci / Fransa 
  • Yabancı Topraklarda / To A Land Unknown / Mahdi Fleifel / İngiltere, Filistin, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Almanya, Katar, Suudi Arabistan 
  • Tanıdık Dokunuş / Familiar Touch / Sarah Friedland / ABD 
  • Şeker Adası / Sugar Island / Johanné Gómez Terrero / Dominik Cumhuriyeti, İspanya 
  • Rüzgâr Nerden Eserse / Where the Wind Comes From / Amel Guellaty / Tunus, Fransa, Katar 
  • Sevgilim / Elskling / Loveable / Lilja Ingolfsdottir / Norveç 
  • Kimse Beni Sevmiyor / Nikdo mě nemá rád / Nobody Likes Me / Petr Kazda, Tomáš Weinreb / Çekya, Slovakya, Fransa 
  • Dağların Simon’u / Simón de la Montaña / Simon of the Mountain / Federico Luis / Arjantin, Şili, Uruguay 
  • Gelmeyen Yeni Yıl / Anul Nou care n-a fost / The New Year That Never Came / Bogdan Mureşanu / Romanya 
  • Riviera / Orfeas Peretzis / Yunanistan, Fransa 
  • Julie Susuyor / Julie Zwijgt / Julie Keeps Quiet / Leonardo van Dijl / Belçika, İsveç 
  • Alfa / Alpha / Jan-Willem van Ewijk / Hollanda, Slovenya, İsviçre 
  • Babalık İzni / Paternal Leave / Alissa Jung / Almanya, İtalya 

BELGESEL KUŞAĞI / DOCUMENTARY TIME

  • Bir Garip Rüya Rengi / A Strange Colour of Dream / Yasemin Akıncı / Türkiye, Fransa 
  • Gönüllü / The Volunteer / Münire Armstrong, Gelareh Kiazand / Kanada, Türkiye 
  • Asit Bulutlarının Üzerinde / Higher than Acidic Clouds / Ali Asgari / İran, Lüksemburg 
  • Fotoğraftaki Çocuk / Le Garçon / The Boy / Zabou Breitman, Florent Vassault / Fransa 
  • Anne(n) / Les miennes / (Y)our Mother /Samira El Mouzghibati / Belçika, Fransa 
  • Sound Dreams of Istanbul / Anıl Erarslan / Türkiye, Fransa 
  • Neukölln’ün Örümcek Adamı / Neukölln Spiderman / Altay Erlik / Türkiye 
  • Bir Sürgünün Not Defteri: Misina / The Diary of An Exile / Mert Güncüer / Türkiye 
  • Biz Radyoyu Çok Sevdik / Radio, My Love / Nazan Haydari, Özden Cankaya, Cem Hakverdi  / Türkiye 
  • Max Richter’s Sleep / Natalie Johns  / İngiltere, ABD 
  • Fısıldayan Duvarlar / Whispering Walls / Eylem Kaftan / Türkiye 
  • Seva / Together / Nesime Karateke / Türkiye 
  • Peaches Çıldırdı / Peaches Goes Bananas / Marie Losier / Belçika, Fransa
  • Oğlumun İzinde / À Bicyclette Ride Away / Mathias Mlekuz / Fransa
  • Vibe Istanbul / Nefise Motlaq, Saeed Nasiri / Türkiye
  • Havva’yı Yazmak / Writing Hawa / Najiba Noori, Rasul Noori / Fransa, Hollanda, Katar, Afganistan
  • Hadi, Baba! Yalla Baba! / Angie Obeid / Lübnan, Hollanda, Belçika
  • Işığın Hasadı / Harvest of Light / Esin Özalp Öztürk / Türkiye
  • Bayrakların Altında Güneş / Bajo las banderas, el sol / Under the Flags, the Sun / Juanjo Pereira / Paraguay, Arjantin, ABD, Fransa, Almanya
  • Doğma Büyüme / Homegrown / Michael Premo / ABD
  • Bir Hayatın İzleri / The Man I Left Behind / Larry Towell, Matthieu Rytz, Hubert Hayaud / Kanada

DÜNDEN BUGÜNE TÜRK KLASİKLERİ / TURKISH CLASSICS REVISITED

  • Amansız Yol / Desperate Road / Ömer Kavur / Türkiye 

Retrospektifler

Dag Johan Haugerud

  • Hayaller / Drømmer / Dreams / Dag Johan Haugerud / Norveç 
  • Aşk / Kjærlighet / Love / Dag Johan Haugerud / Norveç
  • Seks / Sex / Dag Johan Haugerud / Norveç 
  • Çikolata Fabrikasının Işığı / Lyset fra Sjokoladefabrikken / The Light from the Chocolate Factory / Dag Johan Haugerud / Norveç 
  • Çocuklar / Barn Beware of Children / Dag Johan Haugerud / Norveç, İsveç 
  • Göründüğüm Gibi / Som du ser meg / I Belong / Dag Johan Haugerud / Norveç 

Ayhan Ergürsel

  • Üç Maymun / Three Monkeys / Nuri Bilge Ceylan / Türkiye, Fransa, İtalya 
  • Hinterlant / Outskirts / Sinan Kesova / Türkiye 
  • Piçler / Los Bastardos / Amat Escalante / Fransa, Meksika, ABD 
  • Elene / Türkiye, Gürcistan Türkiye, Georgia 
  • Gözetleme Kulesi / Watchtower / Pelin Esmer / Türkiye, Fransa, Almanya 
  • Tapınak Şövalyeleri /The Knights’ Templar / Arda Ekşigil / Türkiye
  • Yumurta / Egg / Semih Kaplanoğlu / Türkiye, Yunanistan 
İlgili Yazılar
Development by Bom Ajans