Bundan 13 yıl önce aramızdan ayrılan, Türkçe pop müziğin en unutulmaz kalemlerinden, kendi lakabıyla “Deli Aysel”i, duygu insanı Aysel Gürel’i şarkılarıyla anıyoruz.
17 Şubat 2008’de 79 yaşındayken aramızdan ayrılan ve yazdığı şarkılarla ardında gerçek anlamda bir tarih bırakan Aysel Gürel, söz yazarlığının yanı sıra şair, oyuncu ve edebiyat öğretmeniydi. Türk sinemasının en başarılı oyuncularından Müjde Ar ve tiyatro oyuncusu Mehtap Ar’ın annesi olan Gürel, 7 Şubat 1929’da doğdu. Bugüne kadar 20 bine yakın şarkı sözü kaleme aldı. Vefatının ardından kızı Müjde Ar, “Boş bulduğu her yere yazmış. Şarkı sözlerini toplamak iki yılımı aldı” demişti. Eeee, boşa değildi kendisine “deli” lakabını bizzat takması… İşte, Aysel Gürel’in kaleme aldığı, birbirinden unutulmaz 10 şarkı.
Abone
1991
Yonca Evcimik’in pop müzikteki kariyerini başlatan şarkı “Abone”ydi. Bir gün TV ekranlarında beliren “dansçı” Evcimik, Aysel Gürel imzalı “Abone”yle yeri göğü inletti. Aynı adı taşıyan albüm 3 milyona yakın bir satış grafiği izledi ve Türkiye’nin gelmiş geçmiş en çok satan albümlerinden oldu. Bu başarı, elbette “Abone” şarkısının yazarı Aysel Gürel’e de aitti.
Aboneyim abone
Biletleri cebimde
Ballı lokma tatlısı
Aman haydi hayırlısı
Dünya Tatlısı
1989
Zerrin Özer’in 1988’de yayınlanan dokuzuncu stüdyo albümüne adını veren şarkısı Dünya Tatlısı da bir Aysel Gürel eseri. Özer’in yeniden pop müzik sularına döndüğü ve CD olarak basılan ilk albümü olan Dünya Tatlısı altın plağın da sahibi oldu.
Hani dünya tatlısı
Bir düş kurardık heyecanla
İçli içli ağlardık
O masum gözyaşımızla
Ben Her Bahar Aşık Olurum
1981
Sezen Aksu’nun seslendirdiği Aysel Gürel parçalarını yazsak sayfalar yetmez. Bunlardan en unutulmazı, Aksu’nun Ağlamak Güzeldir albümünde yer alan “Ben Her Bahar Aşık Olurum”. Baharda aşık olmayı en güzel anlatan şarkılardan biri olan “Ben Her Bahar Aşık Olurum” tango kıvraklığıyla da dinleyeni alıp götürüyor.
Ben her bahar aşık olurum
Rüzgar olur yağmur olurum
Filizlenir anılarda gururum
Taşar içimden ruhum
Firuze
1982
Listemize bir Sezen Aksu daha aldık. Çünkü “Firuze”den bahsetmeden, Aysel Gürel’i Aysel Gürel yapan şarkıları anlatamayız. Bu şarkıyı Gürel ve Aksu kaleme almış, müziği ise Atilla Özdemiroğlu tarafından bestelenmiştir. “Firuze”nin yakaladığı başarı sonrasında şarkıyı Muazzez Ersoy, Muazzez Abacı, Tarkan ve Niran Ünsal da seslendirdi.
Kıskanır rengini baharda yeşiller
Sevda büyüsü gibisin sen Firuze
Sen nazlı bir çiçek, bir orman kuytusu
Üzüm buğusu gibisin sen Firuze
Güle Güle Şekerim
2001
Bir özgüvenin, bir meydan okumanın şarkısı, “Güle Güle Şekerim”. Aysel Gürel’in en eğlenceli şarkılarından biri olan “Güle Güle Şekerim”, Sertab Erener’in çizgi dışına çıktığı Turuncu albümünde yer alıyor. Bu şarkıyla ilgili bir rivayet de, Demir Demirkan nedeniyle Sertab Erener ve Şebnem Ferah’ın arasının bozulduğu yönünde. O dönem bu şarkının Sertab tarafından Şebnem’e söylendiği dedikoduları da almış yürümüştü.
Çok hoş kadınsın ama yetmez
Ben karar verdim
Ömür boyu o benim
Güle güle şekerim
Her Sevda Bir Veda
1992
Nilüfer’in Yine, Yeni, Yeniden albümünde yer alan bu şarkının sözleri Aysel Gürel, müziği ise Onno Tunç imzalı. Türkçe pop müziğin mucize ikilisi tarafından hayata geçirilmiş “Her Sevda Bir Veda” yıllar geçse de değerinden hiçbir şey kaybetmedi.
Her sevda bir veda bin ceza
O son bakıştaki dumanlı gözler
Mahkum olan o son bir kaç damla
Hesap sorar sana sana
Sevdanın Son Vuruşu
2017
Bu şarkının ayrı bir anlamı var. Zira Tarkan’ın Adımı Kalbine Yaz albümünde yer alan parça, Gürel’in vefatından sonra evinden çıkan şarkı sözlerinin içinde yer alıyordu. Yani bir çeşit, Aysel Gürel’in mirası Tarkan’a kalmıştı.
Sen aşkı çiçek, böcek, güneş, bulut sanmışsın
Mevsimlerine göre uyuyup uyanmışsın
Sen artık benden sonra sevemezsin yanmışsın
Vurgun Yedim
2005
Genellikle kendi şarkılarını yazıp besteleyen bir ekip olmasına rağmen MFÖ de Aysel Gürel’in sihirli kaleminden bir parça alanlar içinde yer alıyor. “Vurgun Yedim”, MFÖ’nün 2005 yılına ait Agu albümünden bir parça. “Vurgun” sözcüğünü çok sık kullanan Gürel’in gençliğinde pek çok kez boğulma tehlikesi geçirdiği rivayet ediliyor.
Aşkta böyle
Derinlere inmeseydim
Sevenlerden, başka türlü sevmeseydim
Tapar gibi yüzüne yüz sürmeseydim
Geceleri yollarına düşmeseydim
Vurgun yedim
Bu sevdadan vurgun yedim
Zeynep
Ozan Orhon, 1992
Bir dönemin pop yıldızı olan Ozan Orhon’u hatırlıyor musunuz? Orhon’un “Ortada Kuyu Var”ı kadar, o dönem adı Zeynep olan kızları da çok sevindiren “Zeynep” şarkısını Aysel Gürel kaleme almıştı. Ozan Orhon son albümünü 2011 yılında yaptı ve müzik dünyasında çok da aktif olduğunu söyleyemeyiz. Ama 1992 yılındaki “Zeynep” belli bir jenerasyonun duyar duymaz “Zeynep sınıfta mı kalacak, doktor mu olacak?” diye söylemeye başladığı bir şarkı.
Zeynep sınıfta mı kalacak
Doktor mu olacak
Zeynep hadi hadi söyle
Evlenip mi uçacak
Evden mi kaçacak
Zeynep hadi hadi söyle…
Ziller ve İpler
1992
“Zilleri taktı çıkı çıkı yaptı” olarak da bildiğimiz “Ziller ve İpler” 1992 yılında yayınlandı. Selda Bağcan’ın hitleri arasında yer alan parça, Eski Türkiye’nin bir yansıması adeta. Bu şarkıda dönemin siyasi liderlerine olan göndermeler söz konusu. Her ne kadar başta saçma bir şarkı gibi görünse de bu şarkıda aslında döneklik, zilleri takmak, birilerinin iplerinin altında kukla gibi oynamak gibi referanslarla sağlam eleştiriler içeriyor. Yani aslında “Ziller ve İpler” oldukça politik bir şarkıydı!
Ne yapsın işte böyle
Oyna demiş birileri
Bir ileri iki geri
Birilerinin elinde ipleri
BONUS
Allah’ım Kör Et Beni
1988
Başrollerinde Şener Şen ve Müjde Ar’ın rol aldığı film, Ertem Eğilmez’in son filmi. Absürd komedi olarak nitelendirebileceğimiz “Arabesk”in müzikleri de çok önemliydi elbette. Müzikler, Atilla Özdemiroğlu ve Aysel Gürel imzalıydı. “Sana mı inanayım yoksa gözlerime mi?” repliğiyle özdeşleşen ve Şener Şen’in kendini çöllere vurduğu “Allah’ım Kör Et Beni” şarkısı da Bonus klasmanımızdan listemizde.