Kimisi ruhunu Şeytan’a satıyor (!) ve bestelediği şarkıyı coverlayanların da hayatını zindan ediyor, kimisi ise pek çok kez gitarist değiştiriyor ama bir türlü düzenini oturtamıyor. İşte müzik literatürüne girmiş ünlü lanetler…
27’ler kulübü
27 yaşında hayatını kaybeden efsane isimler için kullanılan bir kalıptır. Araştırmalar birden çok kez bu meslekler için 27 yaşında ölümlerdeki “istatistiksel yükseklik” iddiasını çürütmüş olsa da, bu fikir ünlü isimlerin ölümlerini izleyen bir kültürel fenomen olarak varlığını sürdürmektedir. Yani, 27 yaşında ölmek tamamen bir tesadüf… İntihar ederek hayatına son veren Kurt Cobain, The Doors solisti Jim Morrison, Jacob Miller, Brain Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Gary Thain ve Amy Winehouse… 27’ler kulübüne yüksek dozda alkol veya uyuşturucu, cinayet, intihar, kazalar gibi nedenlerle yaşamını yitiren müzisyenler başta olmak üzere, oyuncu ve sporcular da dahil olabiliyor.
İkinci albüm laneti
İlk albümleriyle büyük başarılar elde eden şarkıcı ve grupların ikinci albümlerinde aynı başarıya ulaşamamasını merkeze alan bir tanım. Weezer, Lorde, Evanescence gibi ekipleri bu tanıma örnek olarak verebiliriz. Bu lanetin dördüncü albüm laneti şeklinde de bir uzantısı var. Aynı şekilde, önceki albümleriyle başarı kazanan isimlerin dördüncü albümde çuvallaması ile tanımlanıyor. Beyonce’nin 4, Katy Perry’nin Witness, Rihanna’nın Rated R, Lady Gaga’nın Artpop albümleri, bu lanete örnek albümler olabilir.
Robert Johnson laneti
Blues sanatçısı Robert Johnson, neredeyse müziği kadar laneti ile tanınan bir isim. Hakkında epey tuhaf bir şehir efsanesi var. Johnson’un bir Güney kasabasının eteklerinde Şeytan’la tanıştığı ve efsane bir blues sanatçısı olmak için ruhunu Şeytan’a sattığı söyleniyor! 27 yaşında vefat eden Johnson’un “Crossroads” şarkısı bu nedenle uğursuz sayılıyor. Bu şarkıyı söyleyen The Allman Brothers’dan Duane Allman, The Crossroads’ı canlı performans sergilemekten keyif aldı. Duane, kamyona çarpmamak için yoldan çıktığı motosiklet kazasında öldü. Cream grubu şarkıyı cover’ladıktan sonra dağıldı. Bu şarkıyı albüme alan Eric Clapton’ın oğlu pencereden düşerek hayatını kaybetti.
Fleetwood Mac’in gitarist laneti
Fleetwood Mac’in başına gelenler çiğ tavuğun başına gelmemiştir. Gitarist Peter Green tarafından kurulan grup, Green’in akıl sağlığıyla ilgilenmek için gruptan ayrılmasıyla ilk sorununu yaşadı. Sonra, gitarist Jerry Spencer ayrıldı. 1972’de o zamanki gitarist Danny Kirwan turnelerinin arifesinde bir konser sırasında tuhaf davranmaya başladı, kafasını duvara çarptı ve izleyicilerin önünde grupla alay etti. Daha sonra akıl hastalığıyla ilgili kapsamlı sorunların ardından öldü. Son zamanlarda, gitarist Bob Weston 2012’de ölümcül bir anevrizma geçirdi. Ardından gelen gitarist Bob Welch bir daha asla yürüyemeyeceği haberini aldıktan sonra hayatına son verdi.
Müziğin öldüğü gün
3 Şubat 1959 tarihi genellikle “Müziğin öldüğü gün” olarak anılır. Gözlüklü rockçı Buddy Holly, Richie “La Bamba” Valens ve The Big Bopper, The Winter Dance Party Tour sırasında uçak kazası sırasında birlikteydiler. Üçü de uçak kazasında yaşamını yitirdi. Holly’nin o günden beri zamansız ölümlerle karşılaştığını bilen birçok müzisyen bu olaya “Buddy Holly Laneti” de diyor. Turda Holly’nin yerini alması için tutulan vokalist Ronnie Smith, son performanstan sonra bir akıl hastanesine başvurdu ve birkaç yıl sonra da hayatına son verdi.
Nashville laneti
Nashville, ABD’de Tennessee eyaletinin başkenti ve Memphis’ten sonra en büyük şehri. Aynı zamanda bir müzik şehri olarak biliniyor. Ancak Nashville böylesi bir köklü müzik geçmişine sahip olmasına rağmen, Nashvilleli olan grup ve müzisyenler genellikle dünya çapında başarı kazanamıyor. Lady Antebellum ya da Florida Georgia Line birer istisna. Ama bu isimlerin tersine The Nearly Deads, The Silver Seas, Hot Action Cop, Blue County, Forget Cassettes, The New Schematics, Old Crow Medicine Show, Blackfoot Gypsies gibi gruplar ne yazık ki Nashville’de kuruldu ama başarı elde edemedi.
“Gloomy Sunday” laneti
Bir şarkı insanları hayatlarını sona erdirmeye teşvik edecek kadar üzücü ve iç karartıcı olabilir mi? Söz konusu şarkı olan “Gloomy Sunday”, Macar piyanist Rezsö Seress ve Ladislas Javor’a ait. Seress’in kendi hayatına son veren kız arkadaşı hakkında yazıldı. 1933’te bu şarkı piyasaya sürüldüğünde, yetkililer canlarını alan insanların sayısında artış olduğunu bildirdi ve hemen ülke çapında oynanmasını yasakladı. Ayrıca, 1941’de Paul Robeson ve Billie Holiday tarafından kaydedildi. Her piyasaya çıktığında, zamansız ölümlerden sorumlu tutuldu. Hatırlarsanız benzer bir durum, Murat Kekilli’nin “Bu Akşam Ölürüm” şarkısının da başına gelmiş, bu şarkı yayınlandığı dönemde artan intihar oranlarından sorumlu tutulmuştu.
9 rakamı ve John Lennon laneti
9 rakamı ünlü Beatles üyesi John Lennon’a hiç iyi gelmedi. Lennon, 9 Ekim 1940’ta Liverpool’da doğdu ve grubu tesadüfen 9 Kasım 1961’de keşfedildi. The Beatles, 9 Şubat 1964’te Ed Sullivan Show’da çaldı. Lennon, 9 Şubat’ta Yoko Ono ile tanıştı. Elbette, tüm bunlar kulağa oldukça iyi geliyor ama sonra işler daha karanlık bir hal almaya başlıyor. Beatles 9 yıl birlikte geçirdikten sonra dağıldı. Lennon 8 Aralık 1980’de bir hayranı tarafından vurularak öldürüldü. Ama doğduğu Liverpool’da tarih 9 Aralık’tı…
KAYNAKLAR: Ranker, Blackskyemedia