Geçmişte kalan bir alışkanlık gibi görünse de mektup yazmanın anlamı bir başka. İşte adında mektup geçen şarkılardan seçtiklerimiz…
En son ne zaman mektup yazdığınızı hatırlıyor musunuz? Klavyelere o kadar alıştık ki, belki de el yazımızın da neye benzediğini unuttuk artık. Oysa duyguların, düşüncelerin kağıda döküldüğü mektuplar, karşı tarafa ne kadar değer verdiğimizin de bir göstergesi aslında. Düşünsenize, hız dünyasında oturup biri için kalemi elimize almaktan ve birkaç saat ayırıp bir mektup yazmaktan söz ediyoruz! Hadi şimdi, evde kaldığımız bugünlerde bir kağıt ve bir kalem bulun ve çok sevdiğiniz birine bir şeyler karalayın. Belki postaneye gidersiniz, belki de elden verirsiniz orası önemli değil. Onu çok mutlu edeceğiniz kesin. Belki de gelecekteki kendinize bir mektup yazmak istersiniz. Yıllar sonra bu mektubu açtığınızda kim bilir neler hissedeceksiniz… Siz bunu yaparken, biz de adında mektupların geçtiği, en duygusal şarkılardan seçtiklerimizi derledik. İyi okumalar…
Nilipek. – Son Mektup
Daha önce Muazzez Ersoy ve Suat Sayın tarafından da yorumlanan ‘Son Mektup’ şarkısı aslında en klasik mektuplu şarkıların başında geliyor. Ancak ‘Son Mektup’u günümüzde de playlist’lere eklettiren isim alternatif sahnenin duru seslerinden Nilipek. oldu. Nilipek.’in “Bir Aşk İki Hayat” filmi için yorumladığı ‘Son Mektup’ berrak, naif ve duygusal dokusuyla bir anlamda filmin bile önüne geçti diyebiliriz. Bir ayrılık mektubu olarak kaleme alınan ve “Ayrılmaya mecburum” diyerek dinleyicisini hüzün dolu diyarlara gark eden ‘Son Mektup’ tabir-i caizse “damar” bir ayrılık şarkısı. Nilipek.’in ayrıca son yayınladığı albümün adının da “Mektuplar” olduğunu ekleyelim.
Cihan Mürtezaoğlu – Hatırla Mektupları
Alternatif dünyanın can simidi müzisyenlerinden Cihan Mürtezaoğlu çok yönlü bir müzisyen. Şarkıcı, söz yazarı ve besteci kimliğinin yanı sıra düzenleme ve prodüktörlük gibi pek çok işi aynı anda yapabiliyor, usta isim. Cihan Mürtezaoğlu’nun 2017 yılında yayınladığı ‘Hatırla Mektupları’ teklisi aslında sevgiliye söylenen bir şarkıymış gibi görünebilir. Ancak bir kez daha dinlediğinizde, bu şarkıyı kendiniz için de dinleyebilir ve söyleyebilirsiniz. Değerinizi düşürmeye çalışan, içinizde parlayan yıldızları size unutturan pek çok şeyi de hatırlatan, özgüveninizi yenilemek için de bir kez daha kulak verin bu şarkıya.
Şanışer – 9 Yıl Öncesine Mektup
Sarp Palaur’un, nam-ı diğer Şanışer’in 2015’te yayınladığı “Onuncu Gün” albümünde yer alan ‘9 Yıl Öncesine Mektup’ oldukça gerçekçi ve duygusal sözleriyle unutulmazlar arasında yer alan bir şarkı. Şanışer’in 18 yaşına ve bir yönüyle de gelecek nesillere yazdığı bu şarkıda, çarpıcı pek çok cümle var. 18 yaşındaki haline “gülümse, seneye major depresyona tanışacaksın” diyen, annesine para göndermekten, sevdiği kızı kırmamaktan, Rafet El Roman’la asla çalışmamaktan, değerli dostlarından bahseden Şanışer, yine kalemini konuşturuyor.
Motive, UZI, Güneş, Aksan, Modd – Mektup
Bazen mektuplarımızı gidişleri erken olan dostlarımız için de yazarız. Motive’nin Uzi, Güneş, Aksan ve Modd ile birlikte söylediği ‘Mektup’ da bu şarkılardan biri. ‘Mektup’, 30 Mayıs 2018’de ani bir şekilde yaşamını yitiren genç rap sanatçısı Aşkın Mert Şalcıoğlu, nam-ı diğer Vio için, kendisinin kardeş gibi gördüğü yakın arkadaşları tarafından Vio‘ya yazılmış bir şarkı. Bu şarkıda hem Vio’ya olan özlemler hem de Tanrı’ya yakarıştan bahsediyor. Motive bu şarkıyı Vio’nun doğum gününden 2 gün önce 12 Şubat 2021’de yayınladı.
Teoman – Mektup
Teoman’ın 2003’te yayınlanan “Teo” albümünün son şarkısı olan ‘Mektup’ Teoman’ın açık ve net olarak kendini ortaya koyduğu sade ve basit bir şarkı. Teoman aslında bu mektubu bir zamanlar onu çok seven bir kadın için kaleme alıyor. “Tutku çok garip ve vahşi” diyen Teoman, “İşte bu yüzden yağmaladım seni” diye itiraf ediyor. Ama yine de onu çok sevdiği için bu kadına teşekkür ediyor. Her ne kadar telefonda konuşmayı sevmediğini ve mektuplarını ertelediğini, duygularını açık edemediğini söylese de Teoman ‘Mektup’la içindeki binbir renkli duyguyu döküyor ortaya…. Şarkının sonunda da “Bu mektup da olmadı/ Kelimeler toparlanmadı/ İşte şimdi çöpe gidiyor/ Yine de mektubuma son verirken/ Seni her zaman çok seven ben…” diyor, Teoman.
Seksendört – Son Mektup
Ne yazık ki 2020’de dağıldıkları haberiyle üzüldüğümüz ama yine de klasiklerini anmadan geçemeyeceğimiz Seksendört’ün 2005 yılında yayınladıkları kendi isimlerini taşıyan albümlerinde yer alan ‘Son Mektup’ da günümüzde halen dinleyicisini bulan bir şarkı olma özelliğini taşıyor. Oldukça acıklı bir aşk şarkısı olan ‘Son Mektup’ sevgilisine “Bu sana son mektubum” derken bir yanıyla da “Ben sana mecburum” diyerek tutkulu bir aşkı özetliyor. ‘Son Mektup’un klibindeki cevapsız kalan telefon detayı da ilginç. Hiç konuşamadan ayrılan taraflardan biri, son bir mektup yazıyor ve aslında bu mektupta sevgilisini halen sevdiğini ifade ediyor.
Dr. Fuchs – Askerden Mektup
Ceza’ya yazılan bir diss olduğu rivayet edilen ‘Askerden Mektup’ Dr.Fuchs’un 2004 tarihli “Huzur N Darem” albümünde yer alıyor. Sözlerinde ve prodüktörlüğünde Sagopa Kajmer’in de imzası bulunan ‘Askerden Mektup’ta “Şimdi nerdesin kardeş, sattın beni be kalleş/ Bu rüya bitecek ve tilki bir gün dönecek” diyerek karşısındakine hesap soruyor. Bir yandan da askerden yazılmış mektup olduğu için bir elinde tüfek, mayınlardan kaçarken aklının hep sıcak yuvasında olduğundan dem vuruyor. Fuchs, arkadaşının sözünde durmadığını, yalan söylediğini ve ona güveninin artık kalmadığını da ekliyor, bu şarkıda.