90’lar için şüphesiz pop müziğin en bereketli yılları diyebiliriz. Ne şarkılar izledik, ne klipler ezberledik o yıllarda… Kadın vokallerin 90’lı yıllarda belki de pop dünyasına büyük ölçüde ağırlığını koyduğunu da söyleyebiliriz.
Bugün pop dünyasının ağır topları sayılan Gülşen, Sertab Erener, Hande Yener gibi isimler ilk albümlerini henüz 20’lerindeyken 90’lı yıllarda kaydettiler. Ancak bazı isimler de var ki, o dönem yakaladıkları popülerliği sonrasında devam ettiremedi. Bazısı müzikten elini eteğini çekti, bazısı sahnelere back vokal olarak devam etmeyi seçti. Bazısı müzik okulu açtı, bazısı da aslında hala yeni şarkılar yapıyor ama 90’lardaki kadar büyük etki bırakmadılar. İşte hangi şarkıyı açsak aklımıza kazınan 90’lar pop dünyasının asla unutulmayan 17 kadın vokali…
Sibel Bilgiç
90’lı yıllarda Zerrin Özer’in vokalistiyken Ercan Saatçi’yle el sıkışan ve 1996’nın en çok dinlenen şarkılarından biri olan “Alışamadım”a imza atan Sibel Bilgiç, bir süre oyunculuk da yaptı. 1997 yılında evlendi, 2012’ye kadar müzik dünyasından uzak kaldı. Bilgiç 2012’de Aşk Çarpsın Beni adında bir EP ve 2020’de “Diyemedim” single’ını yayınladı ama, bu çalışmaları 90’ların milli marşlarından “Alışamadım” kadar ses getirmedi.
Deniz Arcak
1993 yılında yayınladığı Nerde? albümüyle Eurodans ve pop dünyasının en iyi seslerinden biri oldu, Deniz Arcak. 95’te Beyaz Vadi, 97’de Ha Bugün Ha Yarın albümlerinden sonra müziğe 7 yıl ara verdi. Dizi ve tiyatro oyunculuğu yaptı. Bugün 52 yaşında olan Arcak, hep hayalini kurduğu bir müzik okulu açtı. Kendine şimdilerde “emekli popçu” diyor.
Jale
1979 yılında Altın Mikrofon yarışmasına katılan ve ikinci olan Jale, aslında İTÜ mezunu bir harita mühendisi. Onu 1994 yılında ünlü yapan “Gel Güzelim Gel”in olduğu Beni Hatırlarsın albümü öncesinde Süreyya ve Son Geceler adında iki albümü daha var. Jale, son albümü Mor’u 2011 yılında yayınladı ve o yıldan sonra yeni bir çalışması olmadı. “Gel Güzelim Gel”i yakın zamanda pop sanatçısı Aynur Aydın da söyledi.
Rengin
90’larda Sezen Aksu’nun desteğiyle pop müzik dünyasına yıldırım gibi düşen bir isimdi, Rengin. “Aldatıldık” ve “Yalnız Gece” gibi şarkılarla 1996 yılına damgasını vurdu. Ama sonra bir daha ondan haber alınamadı! Rengin, 1999 yılında evlendi, bir kızı oldu ve müzik dünyasından elini eteğini çekti.
Sibel Alaş
1995 yılında tüm müzik kanallarını esir alan “Adam” şarkısını bilmeyeniniz yoktur. Yonca Evcimik’in vokalistiyken kendi kanatlarıyla uçan Sibel Alaş, Mustafa Sandal’ın yapımcılığında ilk albümü Adam’ı yayınladı ve büyük bir ilgi gördü. Alaş’ın klibinde imzası olan isim de Abdullah Oğuz’du. 1996’da Fem, 1998’de Çocuk albümlerini yayınlayan Sibel Alaş aynı zamanda bir çevirmen. George R. R. Martin’in Game of Thrones adlı serisinin ilk kitabı olan Buz ve Ateşin Şarkısı’nı o çevirmişti.
Hazal
Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nin sınavlarına girerek Klasik Türk Musikisi bölümünü kazanan ve ardından İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda eğitim gören Özlem Yerşen, 1995 yılında Hazal adıyla “Elden Yar Olmaz” şarkısıyla çıkış yaptı. 1997’de Aşka Dair, 2000’de Sürgün Aşkımız albümlerini yaptıktan sonra müziğe 9 yıl ara verdi ve konservatuvar eğitimine devam etti. Hazal son albümünü 2014’te kaydetti.
Ajlan ve Mine
Ajlan Büyükburç ve Mine Çağlıyan’dan oluşan Ajlan-Mine ikilisi 1993’te tek bir albüm kaydetti, o da Aşkolsun adındaydı. “Pranga Zinciri” ve “Aşkolsun” gibi şarkılarıyla dillere dolandılar ama o albümden sonra dağıldılar. İkisi de 1995 yılında kendi solo albümlerini yayınladı. Ama 1999’da Ajlan geçirdiği bir trafik kazasından sonra yaşama gözlerini yumdu. Mine en son 2009 yılında Benim Günüm adında bir EP çıkardı ama sonrasında yeni bir çalışma yapmadı.
Umay Umay
Yazar ve pop-rock şarkıcısı Umay Umay nasıl unutulur! 90’ların en alternatif, en marjinal şarkıları onun elinden çıkmıştı. 1994 yılında Barlas Erinç’in sözlerini yazdığı Umay Umay albümüyle kalplerdeki yerini aldı. “Böl Beni”, “Hareket Vakti”, “Bozdur Yeminleri” gibi şarkılar pop dünyasının klasiklerinden oldu, Ceylan Ertem ve Emre Aydın gibi isimler tarafından coverlandı. Umay Umay’ın aynı zamanda 7 tane de kitabı var.
Bendeniz
1993 yılında çıkış yaptığında Sezen Aksu’ya çok benzetilen Bendeniz, saç modeli ve stiliyle de bir moda ikonu olmuştu. “Ağlayayım Mı” ve “Müjdeler Ver” şarkılarıyla dillere dolanan Bendeniz, ilk albümünden sonra pek çok çalışma yaptı ve en son 2011 yılında Benden İzler adında bir remix albüm yaptı.
Pınar Aylin
Pınar Aylin’in adını 90’larda meşhur olan “özel radyolar” sayesinde ezberledik. 1995’te “Deliler Gibi”, “Adam Olaydın”, “Yalvaramam” gibi şarkıları çok ünlüydü. İlk albümü Ben Bahara Hazırım için Aykut Gürel, Ercan Saatçi, Eda Özülkü, Ozan Çolakoğlu gibi isimlerle çalışmıştı. Aylin, bu albümün ardından 7 albüm daha kaydetti. En son 2019’da “Yazık Oldu” adında bir single yayınladı.
Asya
1994 yılında Nilüfer’in vokalistiyken Onno Tunç’un “Vurulmuşum Sana” bestesiyle bir anda popülerlik kazanan Asya, 1996 yılında bir Mustafa Sandal bestesi “Beni Aldattın”la yakaladığı başarıyı sürdürdü. Evlendikten sonra albümlerinin aralarını açan Asya, müziğe bir süre uzak kalsa da 2020’de “Unutup Gitti” adında bir single yayınladı.
Sibel Gürsoy
16 yaşından beri reklam ve film müzikleri seslendiren Sibel Gürsoy, “Aşık Değilsin” şarkısı 1999’da yayınlandığında hem sesi hem güzelliğiyle dinleyiciyi esir aldı. Gündüz Gece adını verdiği ilk albümünden sonra başka bir solo albüm kaydetmedi, Gürsoy. Ama onun güzel sesinden mahrum değiliz. Zira kendisi uzun yıllardır Sıla’nın back vokal’i olarak sahnede.
Zeynep Dizdar
Zeynep Dizdar, 1997 yılında “Vazgeç Gönül” şarkısıyla dönemin tüm müzik kanallarında fırtınalar estirdi. İlk albümü Yolun Açık Ola oldukça olumlu eleştiriler aldı. Dizdar ikinci albümünü 8 yıl sonra yapsa da, sahnelerden kopmadı. Son olarak 2020’de “Kör Kurşun” adında bir single yayınladı.
Reyhan Karaca
“Sevdik, sevdalandık, kör düğümle bağlandık…” Bu satırlar hemen kafanızın içinde çalmaya başlıyor, değil mi? Zeynep Talu ve Feyyaz Kuruş işbirliğiyle yazılan bu şarkı Reyhan Karaca’yı 90’ların simgesi haline getirmişti. Ve tabii back vokalde duyduğumuz Mustafa Sandal’ın sesi de buna yardımcıydı. İTÜ’de müzik okuyan ve birkaç sene öğretim görevlisi de olan Karaca, uzun yıllar Zerrin Özer’in vokaliydi. Karaca son olarak 2020’de “Bi Zahmet” ve “Aşk Tutulması” adında iki single kaydetti.
Ayşen
1997 yılında Regina’nın ünlü “Day By Day” şarkısını aranjmanla “Nerdesin”e çeviren ve bu uyarlamayla dikkatleri çeken Ayşen, Uzaktan Geldim adlı albümüyle arz-ı endam etmişti Türkçe pop dünyasına. 1999’daki ikinci albümünden sonra solo bir albüm yapmayan Ayşen, tam adıyla Ayşen Tan, 2000’ler boyunca Nil Karaibrahimgil’e vokal yaptı. Ayşen son olarak 2018’de “Bunlar Var Ya” adında bir single yaptı.
Şebnem Paker
Konservatuvarlı bir diğer sanatçı da Şebnem Paker. Hepimiz onun adını, katıldığı Eurovision Şarkı Yarışması’nda seslendirdiği “Dinle”yle duyduk. Aslında Paker, daha önce de Eurovision’a “Beşinci Mevsim” şarkısıyla katılmış ve 12’inci olmuştu. Ama “Dinle” o yıl yarışmada 3’üncü olunca Paker bir anda tüm ilgiyi üzerine çekti. Kariyerinin ilk ve tek albümü Dinle de 1997’de yayınlandı. Ancak Paker bu yıldan sonra bir daha albüm yapmadı. Şebnem Paker 2004 yılından beri kariyerine müzik öğretmeni olarak devam ediyor.
Oya Küçümen
Tiyatro, ses ve seslendirme sanatçısı Oya Küçümen’i yıllarca Grup Denk ve eşi Bora Ebeoğlu’yla birlikte Oya-Bora ekibinde dinledik. 1992 yılındaki “Seni Bana Yazmışlar” ve “Ara Beni” hitleriyle hafızalara kazınmıştı. Daha sonra 90’ların ünlü dizisi “Süper Baba”nın jenerik müziği olan “Bana Bir Masal Anlat Baba”yla da alkışları toplamıştı. Mimar Sinan Üniversitesi Fransızca- İngilizce bölümü mezunu olan Küçümen, 1997’den bu yana herhangi bir albüm çalışması yapmıyor. Ancak tiyatro ve seslendirme çalışmalarına devam ediyor.