Şarkılarını severek dinlediğimiz bu şarkıcıların üniversitelerde ders konusu olarak işlendiğini biliyor muydunuz?
Eğitim şart! Şaka bir yana üniversitelerin klasik ders programlarının dışına çıkarak hem güncel olanı yakalamasını sağlayan hem de öğrencilerin daha çok ilgisini çekmeyi başaran bazı dersler var ki keşke ülkemizde de yapılsa dedirtiyor. Bir düşünsenize en sevdiğiniz şarkıcı üstüne bir ders veriliyor ve siz onun hayata bakış açısı, üretimi, siyasi görüşü üstünden bakış açınızı genişletecek bir eğitim alıyorsunuz. Yurtdışındaki birçok üniversite dünya çapında adını duyuran şarkıcıları ders konusu olarak işliyor. Peki sizce bu isimler kimler? Taylor Swift, Harry Styles, Beyoncé ve daha nicesi desek sizde de merak uyandırırdı değil mi? Bu isimlerin neler yaptığını, neden akademisyenlerin onları ders olarak işlediğini gelin birlikte keşfedelim.
Beyoncé
Beyoncé bugüne kadar onlarca kez birçok okulun eğitim programında ders olarak işlendi. 2016 yılında yayınladığı “Lemonade” albümü ise akademisyenlerin ona bakış açısına dair bir dönüm noktası oldu. En nihayetinde 28 kez Grammy kazanmış bir şarkıcıdan bahsediyoruz, ayrıca albüm de siyahi kadınların gücünü vurgulamasıyla dikkat çekmişti. O yıl Arizona State Üniversitesi’nde kadın hakları savunucusu yazar Bell Hooks gibi isimlerle Beyoncé’nin işlerinin karşılaştırmalı olarak işlendiği bir ders yapıldı. Bir sonraki yıl ise Kopenhag Üniversitesi’nde akademisyen olan Erik Steinskog, “Beyoncé, Cinsiyet ve Irk” başlıklı bir ders programı oluşturmuştu.
Harry Styles
Geçtiğimiz temmuz ayında Texas State Üniversitesi, Harry Styles‘tan yola çıkarak genel olarak ünlülere tapınma raddesine varan hayranlık duyma konusu üstüne öğrencilerine bir ders verdi. Styles‘ı ve popüler Avrupa kültürünü odağına alan ders; toplumsal cinsiyet ve cinsellik, ırk, sınıf, ulus ve küreselleşme, medya, moda, hayran kültürü, internet kültürü ve tüketim çılgınlığı üzerinden ünlü ismin kültürel ve politik gelişimini anlamak için düzenlendi.
Taylor Swift
Kendisi bu yıl New York Üniversitesi’nden fahri doktora almış bir birey ki şu sıralar bütün müzik listelerinde yeni albümündeki şarkıların en üst sıralarda yer aldığını da hatırlatalım. Bu yıl ilkbahar döneminde New York Üniversitesi’nde Taylor Swift‘i konu edinen bir ders işlendi. Dersin odak noktası ise Taylor Swift‘in yaratıcı bir müzik girişimcisi olarak ilerlemesini, pop ve country şarkı yazarlığı üzerindeki etkilerini, medya ve müzik endüstrisinde gençlik ve genç kızlık söylemlerinden nasıl yararlandığını analiz etmeyi amaçlıyordu. Ayrıca Clive Davis Enstitüsü’nde Rolling Stone yazarı Brittany Spanos‘un çağdaş popüler müzikte ırk politikası konulu dersinde de Swift işlenmişti.
Lady Gaga
South Carolina Üniversitesi 2011 yılında “Lady Gaga ve Şöhretin Sosyolojisi” başlıklı bir ders programı öğrencilerine sundu. Hatta dersi veren profesör aynı isimle bunu kitap olarak da yayınladı. Ders, Lady Gaga‘nın kişiliğinden ziyade müziği, video klipleri ve giyim tarzıyla bir toplumsal fenomen olarak oynadığı rolü odağına alıyordu.
Lana Del Rey
New York Üniversitesi Clive Davis Enstitüsü Taylor Swift‘e dair açtığı ders programının yanı sıra bu güz döneminde Lana Del Rey‘i de konu olarak işliyor. Düzenlenen ders Lana Del Rey‘in feminizm ve toplumsal adalet hareketleriyle ilişkisini odağına alıyor.
Drake ve The Weeknd
Kanadalı müzisyenler Drake ve The Weeknd‘i konu edinen bir ders Toronto’daki Ryerson Üniversitesi’nde geçen sonbahar işlendi. Dersin konusu ise bu iki müzisyenin Kanada müzik sahnesi yerine kariyerleri için ABD’de çalışmasına neden olan temsil ve altyapı sorunlarını odağına alıyordu.