Ana SayfaMüzikGünün hangi zamanında hangi müzikleri dinlemeliyiz

Günün hangi zamanında hangi müzikleri dinlemeliyiz

Müzik, başına oturup dinlediğimiz bir etkinlikten çok hayatımızın her anında bizimle olan bir sanat dalı. Günün her saatinde ve her eylemimizde ihtiyacını hissettiğimiz bir yardımcı hatta. Jordan Taylor Sloan, mic.com’da yayınlanan makalesinde bilimsel verilere göre günün her saati için en uygun müzik türlerini derlemiş. Biz de bunun ışığında günümüzü hangi müziklerle değerlendirebileceğimize bir bakalım istedik.

Güne başlarken

Herhangi bir güne nasıl başladığımız, günün geri kalanını da çoğunlukla şekillendiriyor. Bilim insanları güçlü bas tonları içeren müziklerin insanlara güç ve özgüven hissi verdiği ve güne başlarken en ihtiyacımız olan müzik türünün bu tarz şarkılar olduğu sonucuna varmışlar.

Çalışırken

Aslında müzik dinlerken salgıladığımız dopaminin, verdiği zevkin yanında odaklanma yetisini düşürdüğü bilinen bir gerçek. Ancak bazı araştırmacıların önerisine göre normalde dinlemediğiniz müzikleri dinlemenin uyarıcı rolü gördüğü ve çalışırken dikkati hep ayakta tuttuğu söyleniyor. Bu önerinin çalışıp çalışmadığını görmek istiyorsanız iş yaparken kendi tarzınızın dışına çıkmayı bir deneyin.

8096422345 5282b9e8c3 o scaled

Kötü bir günün gecesinde

Sağlıklı bir yaşam tarzı için hislerimizi görmezden gelmektense onlarla yüzleşmek her daim işe yarayan bir yöntem. Ve bilim insanlarına göre de beklenilenin aksine hüzünlü şarkılar dinlemek tam da bu sebeple gayet sağlıklı bir aktivite. Olumsuz duyguların üzerinden geçmemizi ve yok saymamamızı sağlayan acılı şarkılar, kötü geçen bir günün sonunda en büyük yardımcınız olacaktır.

Araba kullanırken

Yüksek ritimli müzik türleri ve şarkıların araba kullanırken hız yapma isteği uyandırdığı ve bilimsel verilere göre çok daha fazla kazaya sebebiyet verdiği biliniyor. Doğal kalp ritmine yakın tempolarda ve özellikle sakinleştirici müzikler ise tam tersine anlık reaksiyon verebilme kabiliyetini geliştiriyor.

Spor yaparken

Araba kullanırken olanın aksine, spor yaparken yüksek ritim gayet de işlevsel oluyor. Araştırmacılar özellikle ısınma ve soğuma hareketleri esnasında pop türünde müziklerin, koşu sırasındayken ise rap müziğin faydalı olduğu sonucuna varmışlar.

Yemek vakti

Çok da şaşırılmayacak bir sonuç belki; ama evet, cevap caz müzik. Restoranların çoğunlukla mekanda caz müzik kullanmalarının ardındaki sebebin misafirlerinin aldığı tadı güçlendirdiğini düşünmeleri olduğu yaygın bir şehir efsanesiydi. Ancak bilim bu efsaneyi doğruladı. Yapılan deneylerde katılımcıların aynı yemeği caz müzik eşliğinde yerlerken diğer müzik türlerinde yediklerinden daha lezzetli buldukları sonucu çıkmış.

Uyurken

Eğer uyku problemleri yaşıyorsanız müzik bu konuda da çoğu ilaçtan daha faydalı. Geleneksel klasik müziğin uykusuzluk sorununu tedavi edebildiği söyleniyor. Yetişkinlerde derin uyku süresini uzattığı ve hafızayı güçlendirdiği de bilimsel olarak kanıtlanmış.

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR