Ari Barokas’ın, yeni stüdyo albümü “Bu Toprak Senin”in lansman konseri geçtiğimiz Pazartesi (16 Ocak) Kadıköy Moda Sahnesi’nde gerçekleşti. Biz de hemen kendisine sorularımızı yönelttik.
İpek ATCAN / [email protected]
Lansmanda hem “Bu Toprak Senin”den şarkılara hem de bir önceki albümü “Lafıma Gücenme”de bulunan şarkılara yer veren Ari, şahane bir kalabalığa bir o kadar şahane bir konser verdi. Sahneden ilk albümünde lansman yapmadığını, bu sefer değişiklik olmasını istediğini ve her ikisinin de lansmanı gibi olduğunu söyleyen Ari’nin bu albümle beraber mart ayında İzmir, Bursa, Ankara, Antalya gibi şehirleri de ziyaret edeceğini duyduğumuzu da not edelim.
“Bu Toprak Senin” albümünün prodüktörlüğünü kendisi üstlenirken; Nesimi Çimen, Özdemir Erdoğan, Fikret Kızılok, Neşet Ertaş, Tayfun Karatekin, Mahzuni Şerif, Hasan Hasgüler ve Aşık Veysel’in eserlerinin yer aldığı albümdeki tüm düzenlemeler de kendi imzasını taşıyor. Ari‘yle sohbetimiz için buyrunuz!
Duman temposu arasında solo bir şeyler de yapmaya nasıl karar verdin?
Yıllar içinde biriken bitmiş veya yarım kalmış şarkılarım zaten vardı. Bu şarkıları Büyük Ev Ablukada gurubundan bildiğimiz Utku İnan ve Gülin Kılıçay, birlikte hayata geçirmek konusunda çok motive ediciydiler. Kısa süre içinde ekip şekillenince provalara başlandı, müzisyenlerin de parçaları ve projeyi sahiplenmesiyle her şey şekil kazand. Provalar, stüdyo kaydı derken 2018’de “Lafıma Gücenme” adlı albüm çıkmış oldu.
Şarkıları Duman olarak yayınlamaktansa solo olarak yayınlama kararındaki etken nedir? Nedir aradaki ayrımı yaratan? ‘Aman Aman’, ‘Sor Bana Pişman Mıyım’, ’Yürek’ hep senden çıktı çünkü.
Aslında üzerine eğilmediğim bazı şarkılarımı hayata geçirmek istedim ve bunları iyi kötü kendim icra ederek farklı bir sound ile kendime bir macera yaratmak istedim.
Geçtiğimiz ay yeni albümün “Bu Toprak Senin”i yayınladın. Nasıl geri dönüşler alıyorsun?
Geri dönüşler memnuniyet verici. Özellikle herkesin albümdeki en beğendiği eserin farklılık göstermesi hoşuma gitti. Kimisi ‘Felekten Saadet Çalınmaz’ parçasını, kimisi ‘İki Parça Canı’ favori gösterebiliyor mesela. Bu benim için değerli.
Yıllardır o kadar çok Duman konseri izledim ki sayısını hatırlamıyorum… Ama böyle köklü gruplarda hep şunu düşünüyorum; aynı şarkıları yıllarca tekrar tekrar çalmak… Ne hissettiriyor?
İlk kez sahneye çıkıyor gibi heyecan duyup, son kez çalıyormuş gibi elimizden gelen en iyi şekilde çalmaya çalışıyoruz biz. Şarkıların kaçıncı kez çalındığının bir önemi yok aslında. Yine de bize de değişiklik olması açısından geniş repertuvarımızda değişikliğe gidebiliyoruz canımız isterse.
Ve hemen bunun üstüne şunu sormak isterim, büyük kalabalıklara bir ekiple konser vermeye alışık biri olarak daha kompakt mekanlarda daha az kişiye daha yeni şarkılarla konser vermek nasıl bir duygu?
Yıllar öncesinden gelen tanıdık bir duygu, bana keyif veriyor, yeni bir heyecan katıyor. Öte yandan 3 kişiye de çalsan stadyum konseri de versen değişen bir şey olmuyor. Elinden gelenin en iyisini yapmak zorundasın.
Sence sadece Ari olarak bu solo albümlerle yeni bir kitle edindin mi dersin? Bence edindin çünkü ama senin gözlemini merak ediyorum.
Yeni bir kitle edinmek biraz abartılı bir tabir olabilir. Bilemiyorum, Duman’ın kitlesi çok geniş bir yelpazeyi kapladığı için onun dışında kalan ya da kalmayan kısmını bilemiyorum. Mutlaka yeni keşfedenler de olmuştur tabii. Sonuçta ana akım müzik türü yapmadığım için, yıllar geçtikten sonra hala dinlenip dinlenmediği daha önemli benim için.
Kaan’ı da düşünecek olursak ekipçe türkülere karşı özel bir ilginiz olduğunu söyleyebilir miyiz? Nedir bundaki sebep?
Değer taşıyan tüm müzik türlerine karşı ilgiliyiz,tabi bu ülkede yaşayınca bu toprakların değerlerinden etkilenmemek imkansız. Türküleri, halk ozanlarını seviyoruz. Çalıp söylemesi de ayrı keyifli.
Sahnede yer yer solo takılıyorsun. Hangisi daha çok keyif veriyor sana?
Birkaç tane tek gitarla sahnede çaldığım türkü var, çoğunlukla gurupça çalınıyor parçalar aslında. Hepsi keyifli gerçekten, keyifli değilse elenir zaten.
Dergy okurlarına neler söylemek istersin?
Şarkılar türküler söylemek isterim.