Müziklerin yarıştırılmasına çoğunlukla uzak durulur. Çünkü müzik birçok kişiye göre zevk meselesidir ve dinleyiciden dinleyiciye de değişir. Ama kaliteli müzik, genellikle herkes tarafından onay görür ve bunun için öznel zevkler ön plana çıkmasa da olur. İşte bu noktada kaliteli müziğin ortaya çıkabilmesinde müzik yarışmalarının önemi de çok büyük. Hadi gelin Türkiye’den birçok ünlü ismin de yolunun geçtiği bazı müzik yarışmalarına bir göz atalım!
Batıkan BAKSI / [email protected]
Türkiye’nin müzikli tarihinde, tıpkı diğer ülkelerde de olduğu gibi müzik yarışmalarının önemi büyük. Hatta bu önemi biraz daha açmak gerekirse, şu an dinlediğimiz birçok önemli ismin yolu, daha önceki yıllarda ülkede düzenlenmiş müzik yarışmalarından geçmişti. Neredeyse 60 yılı geride bırakan müzik yarışmaları hem müzik piyasasında yeni yeteneklerin ortaya çıkmasına sebep olmuş hem de içimizdeki müzik heyecanını körüklemeye devam etmişti. Bu yarışmalar kah bir platforma ya da mekana bağlı olarak da düzenlendi, kah ana akım medyada hazırlanan bir televizyon programı olarak karşımıza çıktı.
Mecrası ne olursa olsun, hiç şüphesiz ki bu yarışmalar hayatımıza harika isimler kattı ve bugün bile peşinden milyonları sürükleyen grup ve sanatçıları bize armağan etti. Siz ne düşünüyorsunuz bilmiyorum ama müziğin alanında uzman kişiler tarafından değerlendirilip, biraz da en iyi müziğin yaratılması açısından yarıştırılması bana hiç de olumsuz gelmiyor. Böylece şarkı yapmak için yapanlar değil, özgün işler yapan kişiler müzik dünyası için üretimler yapıyor ve bizim de kulaklarımız bayram ediyor. Peki ülkenin tarihine damga vurmuş, yepyeni yüzlere sahne olan bu yarışmalar hangileriydi? Gelin kısaca onlara bir bakalım.
Altın gibi gençler mikrofon başında!
Müzik yarışmaları tarihimize baktığımızda Türkiye’nin müziği açısından en önemli yarışmalardan birinin Altın Mikrofon olduğunu görüyoruz. 1965 yılında Hürriyet Gazetesi tarafından düzenlenmeye başlayan Altın Mikrofon’un en önemli şartı, Türk müziğini Batı enstrümanlarıyla çalmaktı. Buradaki amaç da Türkçe Hafif Batı Müziği’nin gelişiminin desteklenmesi ve ortaya hibrit bir müzik çıkarmaktı. Peki “Altın Mikrofon’da hangi önemli isimler yer almıştı?” diye sorarsanız, liste hayli kabarık! Moğollar, Cem Karaca, Erkin Koray, Edip Akbayram, Ferdi Özbeğen, Selçuk Alagöz, Mavi Işıklar, TPAO Batman Orkestrası gibi isim ve gruplar gelecekte Türkiye’nin en büyük isimlerinden olacaklarını bilmeden sahnede yeteneklerini göstermişti.
Liseliler yarışıyor!
Lise dönemleri bilindiği gibi yetişmekte olan her gencin müzik zevkinin de oturmaya başladığı en önemli dönem. Birçok ünlü ismin de müzik üretmeye başlamasının lise yıllarında gerçekleştiğini biliyoruz. İşte bunu göz önünde bulunduran Milliyet Gazetesi, Altın Mikrofon’dan hemen iki sene sonra Milliyet Liselerarası Müzik Yarışması’nı düzenlemeye başlayarak, liseli gençleri sahne ışığıyla buluşturmuştu. Üstelik bu yarışmanın sahnesinden geçen, rock’tan pop’a kadar birçok tarzdan sanatçılar da oldukça önemli isimlerdi. Ohannes Kemer, Ayhan Sicimoğlu, Melih Kibar, Tünay Akdeniz, İlhan İrem, Derya Köroğlu, Candan Erçetin, Metin Özülkü, Burak Kut ve Gür Akad ve daha birçok isim müzik tarihimize buradan adım atmıştı.
Ege’den yükselen müzik sesleri!
Tarihimizdeki ikonik müzik yarışmalarından biri de 1986 yılında düzenlenmeye başlayan Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması’ydı. Günümüze kadar zaman zaman boşlukları da olsa en uzun yarışmalardan biri olan organizasyon, bugün bile hâla pop müzik alanında dinlediğimiz önemli isimlerin de ödüller kazandığı bir yarışma. Fatih Erkoç, Aşkın Nur Yengi, Harun Kolçak, Cem Karaca & Cahit Berkay, İzel, Ercan Saatçi, Hakan Peker ve Işın Karaca gibi isimlerin sahne alarak evine ödüllerle döndüğü yarışma, televizyonda da yayınlanmış ve lokal bir yarışma gibi gözükse de ülke geneline yayılmıştı.
Gençler yine sahnede!
Müziğin heyecanını içinde taşıyan gençler durur mu? Tabii ki hayır! Bunu gören KASDAV, 1998 yılında liseli gençlerin bu heyecanı sahneye taşımalarına imkan verecek bir yarışma başlatmıştı. İlk başlarda sadece İstanbul’daki gençlerin katılabileceği Liselerarası Müzik Yarışması, 2012 yılından itibaren tüm Türkiye’den katılıma açılmıştı. Bostancı Gösteri Merkezi’yle de özdeşleşen yarışma, sadece yarışmacılarıyla değil, onlara destek için gelen öğrencilerle daha da coşkulu bir hâl alıyordu ki birkaç kez ben de BGM’de bu grupları dinlemeye gitmiştim ve açıkçası coşkuya çok şaşırmıştım. Sponsorlarıyla da önemli bir yere sahip olan Liselerarası Müzik Yarışması, bugün bile lise öğrencileri tarafından hala prestijli bir yarışma olarak görülüyor.
Geleceğin popstarları televizyonda!
Yazıya girerken, müzik yarışmalarının televizyonda da kendisine çok sık yer bulduğunu söylemiştim. Gerçi televizyon yoluyla ünlü olmak isteyenlerin 2000’leri beklemesi gerektiği bu süreçte yeni milenyumla beraber kanallar da müzik yarışmalarına oldukça önem vermeye başlamıştı. Televizyon başında Osmantan Erkır’ın sunumuyla Popstar Türkiye izlediğiniz günleri hatırlıyor musunuz? Sizin favoriniz kimdi? Armağan Çağlayan’dan Zerrin Özer’e, Deniz Seki’den Ahmet San’a uzanan jüri üyelerinin yanında isminden söz ettiren yarışmacılarıyla Türkiye’yi kasıp kavuran Popstar Türkiye sayesinde birçok isim televizyon ekranlarında boy göstermişti.
Genç yetenekler akademiye çıkıyor!
Bana göre Türkiye’deki en ilginç yarışma konseptlerinden biri de Akademi Türkiye’ydi. İspanya’daki Operación Triunfo programından esinlenilerek hazırlanan program konsept olarak aslında BBG evine benzer bir konsepte sahipti. Müzisyen adayları Akademi Türkiye evinde kalıp eğitim alırken, her haftanın finalinde jürinin önünde performans sergileyerek finale doğru ilerliyorlardı. Yüksel Aytuğ, Pelin Akat, Pieter Snapper, Meral Okay, Reha Muhtar, Cem Ceminay gibi isimlerin jüri olduğu yarışmanın ilk sezonunda Barış Akarsu, Özgür Çevik, Pınar Aydın, Tolga Futacı, Deha Bilimlier gibi isimler yer almıştı.
Roxy sahnesinden geçmeyen kaldı mı?
1990’lar ve 2000’ler denildiğinde akla gelen en önemli müzik yarışmalarından biri de bugün bile heyecanını hiç kaybetmeyen Roxy Müzik Günleri! Özellikle 90’ların gece hayatı için ikonik bir önem taşıyan Roxy Club’ın 1996 yılında düzenlemeye başladığı Roxy Müzik Günleri, Türkiye’nin rock müziği için mihenk taşı diyeceğimiz isimlerin de sahnesinden geçtiği bir yarışma. 2016 yılına kadar kesintisiz olarak düzenlenen, 2022 yılıyla birlikte yeniden hayata geçen organizasyonun Türk Rock sahnesine kattığı isimler ise baş döndüren cinsten. Hayko Cepkin, Teoman, Nekropsi, Kurban, Aylin Aslım, Replikas, Özge Fışkın, Direc-t, Pickpocket, 110, Anima, Dorian, Gece ve Barış Demirel Roxy sahnesinde yer alan isimlerin yalnızca bir kısmı! Müziğini hayata geçirmek isteyen gençler için de güzel bir haber: 22. Roxy %100 Müzik Günleri, 2 Şubat 2023’te başlıyor. Geleceğin yıldızı olmak isteyen grup ve müzisyenlerin özgün besteleriyle katılarak jüri değerlendirmesiyle finale kalacağı yarışmaya katılmayı ihmal etmeyin derim.