Ana SayfaÖzel Dosya"Plastiksiz Temmuz"u yakından tanıyalım

“Plastiksiz Temmuz”u yakından tanıyalım

Sadece bir günde bile kendi çöplerimize bakarak çıkardığımız plastik miktarını görebiliriz. Dikkat etmediğimizde anlamıyoruz ancak bu miktar düşündüğümüzden de fazla. Çünkü plastiklere hayatımızın her alanında rastlamak mümkün… İşte “Plastiksiz Temmuz” bu sebeple çok önemli. Peki neden mi?

Her gün tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerde, evde kullandığımız eşyalarda özetle gündelik yaşamın pek çok anında plastikler ile temas halindeyiz. Bu durum sadece çevre için de değil bizlerin sağlığı için de oldukça zararlı. Geri dönüşümün ve sürdürülebilirliğin bu kadar yaygınlaştırılmaya çalışıldığı, geri dönüşüm için -hala herkes yapmasa da!- çöplerin ayrıştırıldığı günümüzde; kullanılan plastiklerin yalnızca yüzde 10’luk kısmının geri dönüştürülebildiğini biliyor muydunuz? Geriye kalan yüzde 90’lık kısım ise hem bugün yaşayan insanlar hem de gelecek nesiller için tehdit yaratmaya devam ediyor. Ancak plastik kullanımını azaltmayı hedefleyen pek çok çevreci hareket de mevcut. İşte“Plastiksiz Temmuz” da bunlardan biri

“Plastiksiz Temmuz” Nedir?

2011 yılından beri var olan bu hareket, temmuz ayı boyunca mümkün olan en az miktarda plastik ürün kullanmayı ve doğaya daha az plastik atık bırakmayı hedefliyor. 159 ülkeden, toplamda 2 milyondan fazla insan gönüllü olarak bu harekete katılıyor. Ve en güzeli, “Plastiksiz Temmuz” hareketine katılanların sayısı yıldan yıla artış gösteriyor.

Hedeflerden biri de düşünmeden tüketilen ve doğaya bırakılan plastik kullanımına 1 ay boyunca mümkün mertebe ara vermek ve bunun mümkünse diğer 11 ayda da uygulanmasını sağlamak.

“Plastiksiz Temmuz” hareketine nasıl dahil olursun?

Plastiği en çok tükettiğimiz yerlerden biri olan evlerden başlamak en mantıklısı.

  • Çöplerini plastik, cam, kağıt ve kompost olarak ayırabilirsin.
  • Streç film ya da poşetler yerine balmumu kumaş veya silikon saklama kabı tercih edebilirsin.
  • Plastik mutfak malzemeleri yerine ahşap olanları kullanabilirsin
  • Hijyenik ped yerine regl cup’larını kullanmayı tercih edebilirsin.
  • Pamuk yerine yıkanabilir yüz temizleme mendilleri tercih edebilirsin.
  • Tek kullanımlık kağıt peçete yerine yıkanabilir kurulama havlusu tercih edebilirsin.
  • Yeniden doldurulabilir ürünler ile plastik ambalaj kullanımını azaltabilisin.
  • Plastik pipet yerine cam ya da buğday sapı pipeti kullanmayı tercih edebilirsin.

Sırf bu birkaç maddeye bile dikkat ederek bireysel plastik tüketimindeki azalmayı gözlemleyip, sadece bir ayla sınırlandırmadan hayatının genelinde bunu uygulayabileceğini gözlemleyebilirsin.

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR