Kariyerlerinin başında, belki de samimiyet arayışında… El yapımı işlerin daha bir “insan” hissettirdiği malum. Bu sebeple DIY yani “Kendin yap” görünümlü müzik videoları her zaman ilgi çekici olabiliyor. Hatta samimiyetle müzisyenin dinleyicilerine kucak açıyor da denebilir.
Eylül BOMBACI
Müzik klipleri müzisyenin kendini anlatış biçiminin bir parçasıyken artistik olarak da kendini ifade edişinin başka bir tarafı oluyor. İşte bundandır ki Spotify’da dinlediğimiz müziklerin arkasında da bizi daha çok işin içine çekecek hissiyatı biraz daha yaşatacak klipler var.
Düşük bütçeli, ya da düşük bütçeliymiş gibi görünen klipler; genellikle ya sanatçının ya da sanatçı grubunun daha iyi tanınmasına yardımcı olurken kimi zamansa bir veya iki kişilik bir hikayeden yürüyor. Bazen bir arka planı bile olmazken bazense tüm şehir bir sahneye dönüşüyor. Gelin birlikte yerli ve yabancı örneklere şöyle bir bakalım.
Evlerden büyüyen samimiyet
Oasis’in ‘Shakermaker’ıyla başlayalım. İngiltere’nin geleneksel tuğladan evlerinden birinde, hatta tam olarak grubun gitaristi Bonehead’in evinin arka bahçesinde uzamış otların arasında grubun üyeleri enstrümanlarını çalarken sağa sola kayan kamera açıları sanki onların yanında takılıyormuşuz hissini yaratıyor. Arada şehirde gezintiye çıkarıyor, futbol oynatıyor. Sanki 90’lardan kalma editlenmiş bir vlog gibi günümüzü Oasis’le geçiriyoruz.
Ev demişken başka bir video daha dikkatimizi çekiyor. Caro isimli gruptan çıkan bu stop-motion klip evin içerisinde saykedelik bir serüvene çağırıyor. Kendi evleri midir bilinmez ama bir evin içinden bir manken kafalarıyla bir hikaye anlatıyor. Klipte hiçbir oyuncu olmamasına rağmen evdeki antika eşyalar, tatlı arka bahçeyle samimi bir hava yaratmışlar. Ünlü elektronik pop müzik grubu Years & Years ‘I Wish I Knew’ parçalarının klibinde ise bir apartman dairesinde parti süsleri grubun etrafını sarıyor. Bir akşamüzeri güneşinde parçalarını seslendirerek keyif yapıyorlar. Uçan konfetilerin arasında dans ederken şarkı da nakarata koşuyor. Daha çok “özel hayat”la bağdaştırılan “ev”in bir mekan olarak kullanılması dinleyicilerle sanatçıları birleştiriyor ve sıcacıkk bir hissiyat veriyor.
Adamlar Türkiye’de alternatif müzik gruplarının çok kısa bir sürede öncüleri haline geldiler. Enteresan parça yapıları, bazen bir monoloğa dönüşen şarkı sözleri ve tınılarının tiyatrallıklarıyla kendilerine has bir çizgi çizmiş durumdalar. Ama en başından beri samimi ve “aramızdan” bir çizgi ile ilerlediler. ‘Öyle Normal’in klibi de aynı ismi gibi normallikten yana bir klip. Soğuk bir filtreyle çekilmiş bu klipte grup üyeleri bir evin salon koltuğunda oturup parçayı seslendiriyorlar.
Biraz daha özele gidecek olursak karşımıza yerli müzik grubu Son Feci Bisiklet’in geçen sene ‘Çikolata’ isimli parçalarına çektikleri klibi hatırlıyoruz. Youtube’da canlı yayın olarak yayınlanan bu klipte oyuncu Sedat Başar Patır’dan başka kimseyi görmüyoruz. Sıradan bir duşakabin ve balık gözü efektli bir kameradan başka neye ihtiyaç var ki? Bir de dans duşta şarkı söyleyerek dans eden gerçekten güzel vakit geçirdiğinden emin olduğumuz bir kişi “Sev beni çikolata sevdiğin gibi” diye haykırırken bir yandan bira yudumlamak gerçekten güzel bir fikir gibi görünüyor.
Bir arka plan ve bir sanatçı
Düşük bütçeli videolarda karşımıza çıkan bir diğer fenomen de düz bir arka plan önünde ufak performanslar. Florence and the Machine’in ‘Kiss with a Fist’ parçasının klibi oldukça güçlü ve rock’n’roll, punk mizaçlı müziğin yanında yalın ama güçlü bir sunum hazırlıyor. Düz beyaz bir arka planın önünde dans eden Florence bazen de “ateş almış” bir yatağın üstünde beliriyor. Şarkı sözlerinin şiddet dolu namına bir adamın kafasında tabaklar kırıyor. Florence bu parçayla punk ruhunu dinleyicilerine iyice yansıtıyor. Buna benzer bir diğer örnek ise Sinead O’Connor’un ‘Nothing Compares 2 U’ şarkısından. Sadece siyah bir arka planın önünde omzundan üstünü gördüğümüz Sinead ikonik kazınmış saçlarıyla şarkı sözlerini takip ediyor. Video klibi çekmesine çok yakın bir zamanda annesini bir araba kazasında kaybeden Sinead’in gözlerinden yaşlar akarken şarkı sözlerini hissettiğine şüphe kalmıyor. Bu klip aynı zamanda Sinead’ın kazınmış saçları sebebiyle de ünlü oluyor. Çalıştığı plak şirketi sorumlularının O’Connor’un görünümü hakkında net fikirleri olduğunu söylüyor kendisi. Ona saçlarını uzatması ve mini etekler giymesi dayatılırken bir gün saçlarını kazıtıveriyor.
Öte yandan kariyerinin ta başındayken Sertab Erener, ‘Ateşle Barut’ şarkısı onun en büyük çıkış noktalarından biri oluyor. Gri bir arka planın önünde bir ikilinin kendi aralarındaki ilişkiyi görüyoruz. Günlük kıyafetler, ilginç mi ilginç görsel efektler, tekerlekli sandalyeler… Aralarda karşımıza çıkan Sertab Erener ise videoda gözümüzü ısıran tek ünlü değil. Aralarındaki ilginç çekimi izlediğimiz bu ikiliden biri Oktay Kaynarca. Anlaşılan o ki bu klipten çıkıp da büyüyen tek ünlü Sertab Erener değil!
Kayboldum şehirlerde
Yerli müziğin nostaljik adresi Gökçe Kılınçer ise müziğini farklı şehirlere taşıyor. Londra sokaklarında yürürken izlediğimiz Gökçe “Sen orda ben de burda” derken uzak mesafe ilişkisinden mi bahsediyor bilinmez. Ama her türlü bize Londra’da güzel bir tur attırıyor.
Telefon kulübeleri, otobüs durakları, grafitiler ve yoldan geçen rastgele insanlarla Gökçe kulaklığıyla yürüyüş yapıyor. Öte yandan şehirde bir tura çıkartan tek kişi Gökçe Kılınçer değil tabii ki. Katy Perry’nin kariyerinin başından kopan ‘Simple’ isimli parçanın klibi dikkatimizi çekiyor. Tokyo’nun kalabalık sokaklarında yağmurlu bir havada istasyondan istasyona yürüyor Katy Perry ve sanki trafik yokmuşçasına yolun ortasından yürüyor. Adeta nokia’nın ilk telefonlarından çekilmiş gibi görünen bu video klipte bir yandan Katy’nin sesinin ham halini duyuyor ve onunla daha samimi bir ilişki kuruyoruz.