Ana SayfaEtkinliklerTuğçe Altuğ: "Bize Fairfly'ı oynamak çok iyi geldi ve bunun seyirciye de...

Tuğçe Altuğ: “Bize Fairfly’ı oynamak çok iyi geldi ve bunun seyirciye de iyi geldiğini hissediyoruz.”

Bazı oyunlar zordur, içine girmek vakit alır ya da çıkınca ağır gelir ve insanın üzerinde bir yük bırakır. Ama bazı oyunlarda siz de bir parçası gibi hissedersiniz. Biraz sizin hayatınız, biraz arkadaşlarınızın hayatı… Diyalogların ortasında siz de lafa girmek istersiniz. İşte “Fairfly” tam da öyle bir oyun…

İpek ATCAN / [email protected] 

Ekim 2022 tarihinden beri Galata Perform bünyesinde sahne alan ve başrollerini Atakan Akarsu, Begüm Akkaya, Tuğçe Altuğ ve Barış Gönenen’in paylaştığı “Fairfly” oyunu 28 Kasım Salı günü Yeni Metin Tiyatro Festivali 12 kapsamında oyunun yazarı Joan Yago‘nun katılımıyla Atlas 1948 Sahnesi’nde yer alacak. Bu arada oyun sonrası bir de kokteyl gerçekleşecek ve Joan Yago “Fairfly” oyun kitabını imzalamak için izleyicilerle buluşuyor olacak.
Tuğçe’ye “Kelebekler” filmi ile hayran olmuştum. O ne performanstı ama! Yıllar sonra ise hayat ya bu, yollarımız kesişti ve arkadaş olduk. Geçtiğimiz sene “Fairfly”da izleyip bir kez daha kendisine hayran oldum. Ben de hemen 28 Kasım’ı fırsat bilip sorularımı yönelteyim dedim. Son olarak röportaja geçmeden, oyunu kaçırmamanızı da şiddetle tavsiye ediyorum!

Öncelikle “Fairfly”ın konusundan biraz bahsedelim…

Oyun gıda sektöründe işinden atılmakla karşı karşıya olan 4 beyaz yakalı arkadaşın, kendi çözümleri olarak kendi şirketlerini kurup yeni bir mama fikriyle sinek larvasından bebek maması üretmeye başlaması ve bu süreçte yaşadıklarını anlatan bir oyun 🙂 Günümüz iş dünyasındaki acımasız rekabete, start up’lar ve girişimcilik kültürüne ironik bir bakış getiren, çok para kazanma tutkusu, başarı saplantısı ve neoliberal söylemleri sorgulayan bir kara komedi.

Oyunu geçen sene izlemiştim ve son derece keyifle çıkmıştım. Nitekim modern dünyada ne yaşıyorsak apaçık ortadaydı. Abartı gibi gelen ama asla abartı olmayan… Oyun ilk ortaya çıkarken ya da rol geldiğinde neler hissetmiştin?

Oyunu ilk olarak Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali’nde okuma tiyatrosu olarak yapmıştık. Ekip aynıydı, okumada herkes metni ve dördümüzün enerjisini çok sevmişti ve “neden sahnelemiyorsunuz?” gibi yorumlar olmuştu. Okumadan 1 sene sonra Galata Perform oyunu sahneye koymaya karar verip bizleri aradı ve yönetmen/oyuncu ekip değişmeden oyunu sahneledik. Oyunu ilk okuduğumda güncel ve eğlenceli bir oyun olduğunu düşünmüştüm. Oyunu çalışırken de hareketten çok konuşmaya odaklı bir tekst olduğundan dolayı performanslardan daha öncelikli olarak metni iyi şekilde nasıl seyirciye aktarabilirize odaklandık. Ciddi bir karakter çalışmasından çok metin odaklı bir çalışma yaptık. Kısa bir prova süreci geçirdik. Hepimiz daha önceki oyunlarında genellikle ağır dramlar ya da ciddi performans gerektiren roller oynadık. “Fairfly” keyifli, komedi öğeleri baskın ve kendi kendini akıtan bir oyun bize böyle bir oyun oynamak çok iyi geldi ve bunun seyirciye de iyi geldiğini hissediyoruz oyunu oynarken.

Oyunda insan sanki 4 arkadaşını izliyor gibi hissediyor. Aranızdaki iletişim de muazzam. Gerçek hayatta da dost olan insanlar mısınız yoksa oyun mu sizi bir araya getirdi?

Barış’la ben çok eski yakın arkadaşız ve beraber bir çok oyunda oynayıp sahne üzerinde de çok iyi anlaşan partnerler olduk. Begüm ve Atakan da keza öyle; beraber sahne geçmişleri var ayrıca okuldan beri arkadaşlar. Fakat dördümüz ilk defa sahnede bir aradayız. Şu anda da bu oyun süreciyle beraber hepimiz çok iyi arkadaşlarız. Zaten bu oyunu da bu 4 oyuncunun oynaması şartıyla kabul etmiştik 🙂 Çünkü birbirimizle çalışmayı istiyorduk. İyi anlaşıyoruz, beraber oynamayı çok seviyoruz, sahnede birlikteyken aldığımız keyif, aramızdaki “kimya” bu oyunun en güzel ve izlemeye değer yanlarından biri oldu.

Oyunun yazarı Joan Yago, Atlas 1948 Sahnesi’ndeki oyunda sizlerle olacak. Daha önce oyunu izledi mi? Ya da tanıştınız mı?

Joan Yago, 2 sene önce Yeni Metin Yeni tiyatro festivali kapsamında okuma tiyatrosu olarak okuduğumuzda bizi izlemişti. Çok sevmişti ve hatta bizi gördüğü ilk an kimin hangi rolü oynadığını çok net anladığını söylemişti. Okuma sonrası ufak bir söyleşi de yapmıştık seyircilerle beraber. Joan Yago, yazdığı oyunlarla ödüller almış, başarı kazanmış, genç ve iyi bir tiyatro yazarı. Bununla beraber, bizzat tanışmayı deneyimlemiş kişiler olarak, biz kendisini çok sıcakkanlı ve tatlı bulduk. Şimdi oyunun sahnelenmiş halini izlemeye geliyor, dolayısıyla heyecanımız çok daha farklı bir boyutta. O izleyeceği için çok heyecanlıyız, ne düşüneceğini merak ediyoruz. Oyunun yazarının ülkemize gelip yaptığımız sahnelemeyi izleyecek olması çok güzel bir şans, bunun tadını çıkaracağız!

Bu oyunu yurt dışında da oynadınız nasıl tepkiler aldınız? Ya da bu teklif geldiğinde/yola çıkıldığında neler hissettiniz?

Evet, bir Makedonya turnemiz oldu. Zaten hali hazırda eğlenen bir ekip olarak turneye çıkmayı çok istiyorduk. Oldukça maceralı , olaylı ve çok uzun hikayesi olan bir ilk turne yaşadık diyebiliriz. Ama bizce oynadığımız en güzel oyunlardan biriydi şimdiye kadar. Seyircinin dilimizi bilmemesine rağmen oyunu pür dikkat izlemesi bize hem ilginç gelmiş hem mutlu etmişti.

Oyunun serüveninde sizleri daha neler bekliyor? Yeni bir turne, şehir ya da yurt dışı?

Açıkçası biz ekip olarak yurt içi, yurt dışı turnelere devam etmeyi istiyoruz. Bununla ilgili görüşmeler devam ediyor tabi ki bir yandan düzenli olarak İstanbul’da oynamaya devam edeceğiz.

Kimler sever bu oyunu sence?

Bu oyunu bizce herkes sever. Zaten oldukça güncel kavram ve konuları tartışan ve konuşan bir oyun. Belki yakın bir zamanda sinek larvasından mamalar yapılacak, ihtiyacımız olan proteini sineklerden alacağız. Bu zaten hali hazırda dünyada konuşulmaya başlanmış bir konu. Bununla beraber, özellikle beyaz yakalılar, gençler hikayeyi ayrı bir yerden izliyor diyebiliriz. Beyaz yakalı, kurumsal şirketlerde çalışan seyircilerimizin genel yorumu kendi hayatlarından çok an gördüklerini söylemiş olmaları oldu hep. Tabi bu kimseyi sınırlandırmasın oyunla ilgili çünkü şimdiye dek çok sayıda oynamamış olsak da oyunun çok çeşitli ve farklı yaş gruplarından ya da alanlardan gelen seyircisi oldu. Bu yüzdendir ki biz de farklı sahnelerde ve yerlerde oynamayı seviyoruz. Daha önce katıldığımız bir televizyon programında da bu soruyu sormuşlardı; hatta verdiğimiz cevap üzerine oyuna bilet alan çok seyirci olmuştu . Yine o cevabı vereyim; “İnsanlar bu oyuna neden gitsin? Bu oyunda bizi nasıl bi deneyim bekliyor?” Bu oyun bence; hani Pazar günü evde oturursun ve bir Pazar günü filmi açarsın, feel good movie; tamamen mutlu, iyi hissetmek için açacağın bir film; işte bu oyun da biraz böyle bir tat bırakıyor, seyircinin oyunu izleyip çıktıktan sonra ay ne güzel keyifli bir gece geçirdim.. diye düşünebileceği, gösteriden keyifli ve mutlu ayrılacağı, izlerken gülebileceği bir oyun “Fairfly”.

Dergy okurlarına son bir mesaj alalım senden 🙂

Sevgili Dergy okurları, sizi oyunumuz “Fairfly”a bekliyoruz 🙂 Bu çığır açacak mamayı gelin bir de size anlatalım!

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR