İşte Türkçe rap dünyasında şarkılarıyla birçok rap sanatçısına ilham veren, ülkemizin şüphesiz en yetenekli MC’lerinden Ceza hakkında bilmeniz gerekenler…
Gerçek anlamda altın çağını yaşayan Türkçe rap dünyasının en köklü isimlerinden biri, şüphesiz Ceza… Ceza, 90’ların başından bugüne rap yapan, kariyerinde sayısız hit şarkıya, yüzlerce başarılı sahne performansına imza atan, ülkemizin en başarılı rap sanatçılarından biri. Hafızalara kazınan şarkılarının yanı sıra, keskin kalemiyle de yeni şarkılar yazmak için çalışmaya devam ediyor. İşte Türkçe rap dünyasının en sağlam kalelerinden Ceza hakkında bilmeniz gereken 8 şey…
1) ÜÇ GÖBEK İSTANBULLU
Ceza, gerçek adıyla Bilgin Özçalkan 1976 Üsküdar doğumlu. Rap yapmadan önce 8 yıl bir elektrik firmasında teknisyen olarak çalıştı. Eşi, RokaBeat adıyla bilinen rap sanatçısı ve prodüktör Elif Özçalkan. Aslen Çankırılı olduğunu söylese de üç göbektir İstanbul’da yaşıyorlar.
2) KADIKÖY ACİL’İN İLK KURUCULARINDANDI
Kadıköy Acil grubunun ilk kurucularından biri. 1995-96 yılları arasında Unutulmaz Çocuklar Senfonisi (UCS) grubundaydı. 2000 yılında ise Nefret grubunda yer aldı. Bu grupta Dr Fuchs ile birlikte şarkılar yaptı.
3) “OYLAMA ADİL DEĞİL” DEMİŞTİ
2009 yılında Eurovision’da Türkiye’yi temsil etmesi için teklif götürülen Ceza, “Bugüne kadar o yarışmada hiç rapçi olmadı. Katılsam belki iyi şeyler olacağını düşünüyorum ama ben katılmayı düşünmüyorum. Yarışmadan kötü bir dereceyle ayrılanların kariyeri de kötü etkileniyor. Ayrıca oylamanın neye göre yapıldığı belli değil. Eurovision’a katılmak istemiyorum” diyerek bu teklifi reddetmişti. O yıl Eurovision’a giden isim Hadise olmuştu.
4) RAP DÜNYASININ ALTIN ADAMI
Bugüne kadar Sezen Aksu, Candan Erçetin, TechN9ne, Mercan Dede, Killa Hakan gibi pek çok isimle düetler yaptı. Ceza, 2007 yılında MTV Avrupa Müzik Ödülleri’nde ödül alan ilk Türk sanatçı oldu.
5) MÜZİK KÜLTÜRÜ BABASI SAYESİNDE GELİŞTİ
Ceza, yakın zamanda kaybettiği babası Danyal Özçalkan’ın müzik kültürü edinmesinde çok önemli bir yeri olduğunu şöyle anlatıyor: “Babam çok kitap okuyan bir insandı. Onun sayesinde müzik kültürüm de çok gelişti. Çünkü arşivciydi. Türkiye’de insanların isimlerini bilmediği grupların plakları vardı evde. Led Zeppelin gibi, Scorpions gibi, Jimi Hendrix gibi… Miles Davis’ler gibi caz plakları vardı. Kadıköy’de dolanır plak arar, eve gelir dinlerdik. Bu beni çok etkiledi. Tek kanallı dönemdeydik. Hafta sonu klasik müzik saati olurdu, o mutlaka dinlenirdi. Babam darbuka ya da bağlamayla da eşlik ederdi bazen şarkılara…”
6) CEZA’NIN ŞARKI YAZMA MATEMATİĞİ
Ceza, şarkılarındaki altın anahtarın son söz olduğunu söylüyor: “Kelimeleri bozmamaya çalışıyorum. Farklı birleştirme teknikleri var; bir kelimenin sonuyla bir sonraki kelimenin başındaki hece birleştiğinde yeni bir kelime oluşuyor. ‘Punch Time’ denilen bir şey vardır, yani son satır, bitirici kısımdır.”
7) EZHEL VE YENİ RAPÇİLERLE GURUR DUYDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ
Ceza, 2018 yılında Ezhel’le birlikte Zeytinli Rock Festivali’nde headliner olmuştu. Ezhel’in “Çocukluk rüyamı yaşıyorum, izinden gittiğim üstadla aynı sahnedeyim” dediği Ceza, yeni jenerasyon rapçiler hakkında şunları söylemişti: “Hiçbir müzisyen tek olmak istemez. Yıllardan beri hayalini kurduğum bir şey oldu. Benim yaşıtım olan arkadaşlarımla maalesef bunu başaramadık. Ama Ezhel ve yeni jenerasyon bunu çok iyi bir şekilde başarıyor. Kendi aralarındaki kavgalar bizim eski dönemlerdeki gibi değil, bizde daha çoktu. Rap olması gerektiği gibi oldu. Gurur duyuyorum.”
8) “SUSPUS”UN BAŞARISI TESADÜF DEĞİLDİ
Ceza, 2015’te deyim yerindeyse fırtınalar estiren “Suspus”un başarısını şöyle açıklıyor: “Yenilik her zaman olmak zorunda. Şu anda biz Sugar Hill’in 79’daki rap’ini mi yapacaktık hala? Ama şu vardır: flow ve ryhme. Bu her zaman insanları etkiler, her zaman da kalacaktır. Öncesinde East Side, West Side vardı. Ayrıldılar, sound’lar değişti. Drill rap vardı, trap vardı… Bunlar hep olacaktır. 10 sene sonra ne çıkacağı belli değil. Bu sound’lardan yararlanarak kendimi geliştiriyorum aslında. ‘Suspus’ 2015’te çıktı ama hala eskimedi, o sound’a ulaşan Batı’da bile doğru dürüst şarkı yok. Yabancı dinleyicilerin reaksiyonlarına bakıyorum, ‘Keşke Türkçe bilseydim’ demeleri beni çok motive ediyor. Ayrıca rap Amerikanlaştı ne demek ya? Sanki rap Diyarbakır’dan çıktı.”
KAYNAKLAR