Herkes yıldız olma hikayelerini dinlemeyi sever. Peki ya tersini? Bugün halihazırda yıldız olmuşlarken sahneleri bırakıp başka mesleklerle hayatlarına devam eden müzisyenlerden bahsedelim.
Sahnelerin aranan isimlerinden biri olmak, büyük salonları, konser alanlarını binlerce hayranla doldurabilmek kesinlikle kolay bir iş değil. Yine de bu seviyede bir müzik kariyerine sahipken bazı sanatçılar her şeyini toparlayıp bir anda tüm kariyerlerini kenara itebiliyorlar. Son 10 yıldır müzikle ilişiğini tamamen kesmiş rock yıldızı Özlem Tekin’in, Muğla’da bir köye yerleşip hayatına muhtar azası olarak devam ettiğini biliyoruz mesela. Biz de dünyadan örneklerle Tekin gibi bir sebeple müziği bırakma kararı almış ve yeni bir kariyere başlamış sanatçıların hikayelerine bir bakalım.
Cindy Birdsong – Müzikten sonraki mesleği: Hemşirelik
1960’lı yılların iki büyük R&B grubunun ikisiyle de birlikte büyük başarılar yaşamış ve popüler müzik tarihinin en iyi vokalleri arasına adını yazdırmış bir isimseniz bile bu tarz kararlar alabiliyorsunuz. 1960’ların hemen başında sahnelerde kendini göstermeye başlayan Cindy Birdsong, 1962 yılında Patti LaBelle, Nona Hendryx ve Sarah Dash ile birlikte Labelle & the Bluebelles’i kurmuştu. Labelle’deki performansıyla dikkatleri üzerine çeken güçlü vokal 1967 yılında transfer olduğu Diana Ross & the Supremes’de kendisini de yıldız statüsüne taşıyan başarıyı bulmuştu. Grubuyla birlikte de olsa Hollywood Bulvarı’ndaki Şöhretler Kaldırımı’nda bir yıldıza bile sahip olan Birdsong 1979 yılında The Supremes’in yavaş yavaş dağılmaya başladığı sırada akranlarının yaptığı gibi solo bir kariyerle yoluna devam etmek yerine müziği bırakıp UCLA Sağlık Merkezi’nde hemşirelik yapma kararı alıyor. Yıllar içinde arada gerçekleşen bir araya gelme konserleri gibi özel etkinliklere katılsa da hayatının büyük bir çoğunluğunu hemşirelik yaparak geçiren sanatçıdan bize kaydettiği müthiş şarkılar kalıyor.
Mark Wahlberg – Müzikten sonraki mesleği: Oyunculuk
Bazen tanıdığımız bazı sanatçıların müziği bırakma kararlarının müzikseverleri üzmediği durumlar da olabiliyor. Ünlü Hollywood yıldızı Mark Wahlberg’ün kariyeri çoğunlukla bilindiği gibi oyunculukla başlamamıştı. 1991 yılında Marky Mark and the Funky Bunch adlı hip-hop grubunu kuran Wahlberg o zamanlar kendi adı yerine sahne ismi Marky Mark’ı kullanıyordu. Grupla çıkardığı en ünlü tekli ‘Good Vibrations’ yılın Billboard Hot 100 listesinde 1 numaraya kadar yükselmişti. Şarkının televizyonlarda sürekli dönen videosuyla iyice popüler olan Wahlberg hemen reklam filmlerinde rol almaya başlamış ve sinema projelerinden teklif almıştı. Grupla birlikte yakaladığı ticari başarı göz ardı edilemese de Wahlberg’ün müzikal yetenekleri herkesi şüpheye düşüren bir yöndeydi. Durum böyleyken ünlü yıldızın vagondan atlaması da gecikmedi. Sahne adını da grubuyla birlikte ardında bırakan Wahlberg 1993 yılında oyunculuk kariyerine başlamıştı ve bugün hala Hollywood’un en çok kazanan aktörleri arasında yer alıyor.
Jim Martin – Müzikten sonraki mesleği: Balkabağı çiftçiliği
Alternatif metal tarzının en meşhur gruplarından Faith No More’un en başarılı döneminin gitaristi Jim Martin de kendi kararıyla sahnelerden uzaklaşan isimler arasında yer alıyor. Grubun unutulmaz albümlerinden “Angel Dust”ın yayınlanan künyesi üzerine yaşanan tartışmalar büyümüş ve sonucunda grup Martin’i kovmuştu. Yıllardır çeşitli spekülasyonlarla büyüyen ayrılık hikayesinin anlatılan detaylarından hangileri doğrudur bilinmez ancak bildiğimiz bir şey var ki ünlü gitarist bir daha sahnelere hiçbir zaman eskisi gibi geri dönmedi. Takip eden yıllarda birkaç ufak projeyle müziğe devam etmeye çalışsa da en son çiftlik hayatına dönme kararı alıp balkabağı yetiştirmeye başladı. Bugün hala Kaliforniya’da Castro Valley’de yaşayan müzisyen yeni kariyerini de oldukça ciddiye almış olacak ki balkabağı yetiştirme şampiyonalarında yarışıyor.
Russell Senior – Müzikten sonraki mesleği: Antikacılık
Brit-pop efsanesi Pulp’ın kariyerlerinin büyük bir çoğunluğunda omzunda kemanıyla karşımıza çıkan Russell Senior’ın müziği ve grubu bırakma hikayesi de epey enteresan. Grubun başyapıt niteliğindeki albümü “Different Class”ın ardından yapacakları yeni albüm grup üyeleri içinde ufak da olsa tartışmalara sebep olmuş. 1998’de yayınlanan “This Is Hardcore”un ilk teklisi ‘Help the Aged’ Senior için ‘Common People’ gibi bir hit’in ardından gelecek bir şarkı değildi ve kendi ifadesine göre şarkıdan nefret etmişti. Hatta öyle bir nefret ki grubun şarkıyı kaydettiği gün stüdyoya gelip şarkıyı bilerek sabote etmiş. Bu dönemde yaşanan ayrılık sonrası Russell Senior müzik sektöründen de uzaklaşmış. Bugün hala Sheffield’da ailesiyle birlikte yaşamını sürdüren eski müzisyen antikacılıkla uğraşıyor.
Bill Berry – Müzikten sonraki mesleği: Saman çiftçiliği
Amerikalı rock grubu R.E.M.’in kurucu üyelerinden davulcu Bill Berry’nin hem gruptan hem de müzisyenlikten ayrılması biraz daha farklı birkaç sebeple gerçekleşmiş. Grubun büyük ticari başarılar elde ettiği ve dev turneler düzenlediği yıllarda popülerliklerinin zirvesindeyken gelen bir ayrılma kararı bu. Ancak Berry’nin ayrılık kararı çok da keyfi değil. 1995 yılında, turnelerinin İsviçre ayağı konserlerinden birinde yere yığılan davulcu beyin anevrizması geçirmişti. Gördüğü tedaviden sonra gruba geri katılmış olmasına rağmen iki yıl sonra etrafındaki sektörden rahatsız olduğunu ve müzik kariyerine devam etmek için içinde hiçbir heves kalmadığını belirtmişti. Grubun diğer üyelerine de kendisi olmadan yola devam etmeleri konusunda sözleşerek ayrılma kararını açıklayan Bill Berry hayatına Georgia’da saman çiftçiliği yaparak devam ediyor.
Artık emlakçılık ve inşaat işleriyle uğraşan Jonas Brothers’ın büyük kardeşi Kevin Jonas‘ı punk müziğin öncü gruplarından The Stooges’tan ayrılıp mikroçip üretimine geçen James Williamson‘ı ya da kariyerinin zirvesindeyken her şeyden vazgeçen Lauryn Hill’i sayabileceğimiz örneklerin listesi uzun. Bize de bu isimlerin hikayelerini dinledikçe hayranları olarak onların adına sevinip bugüne dek kaydettikleri müzikleri tekrar dinlemek düşüyor.