Siyahlar çekilsin, kulaklıklar takılsın: İşte black metal müziğin ülkemizde mutlaka bilmeniz gereken 8 temsilcisi….

Yerli black metal sevdalıları bugüne kadar genellikle underground mekanlarda sevdikleri grupları takip ediyor, ancak basılı albümlerine çoğu zaman ulaşamıyorlardı. Dijital platformların geniş bir kataloga sahip olması, black metal sevenleri de mutlu etti, haliyle. Çünkü, yıllar önce kaydedilmiş de olsalar, dinlemek istedikleri albümlere ulaşmak artık çok kolaydı. Peki yerli black metal’de yeni bir dinleyiciyseniz kimlerle başlamalısınız? Elbette zevkler renkler tartışılmaz. Ama bir ucundan başlarsanız, göreceksiniz ki bu konuda ülkemizdeki black metal gruplarının eserleri uçsuz bucaksız listelerde yaşamaya devam ediyor.

DR. SKULL 
VEHBİ ADINDA BİR KURUKAFA MASKOTLARIYDI 

Ankara Fen Lisesi’nde okuyan dört arkadaşın dördünün birden Hacettepe Tıp Fakültesi’ni kazanmasıyla Dr. Skull kuruldu. Gitar ve vokalde Murat Baştepe ile Murat Ersöz, basta Mustafa Erman, davul ve vokalde Alper Yarangümeli’den oluşan grubun adı önce yalnızca Skull idi. 1993 yılında Ankara’da kurulan ekibin üç albümü var. Grup, son albümlerini 1994’te yayınladıktan sonra dağıldı. Maskotları da Vehbi adını verdikleri bir kurukafaydı. Dr. Skull’un Türkiye black metal dünyası için önemi, black metal yapmanın çok zor olduğu bir dönemde üç albüm kaydetmeyi başarabilmiş olmaları idi. Bir zamanlar Dr. Skull albümlerini bulmak imkansızdı, ancak şimdi Hershey Yolunda!?, Wory Zover ve Rules 4 Fools albümlerini dijital platformlarda bulmak mümkün. Grupla ilgili bilinen son bilgiler; Murat Baştepe’nin Harvard Tıp Okulu’nda profesör olduğu ve baterist Prof. Dr. Alper Yarangümeli’nin halen Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde göz hekimi olarak çalışmakta olduğu yönünde.

MORIBUND OBLIVION
İLK BLACK METAL KLİBİNİ ONLAR ÇEKTİ 

Moribund Oblivion, 1999 yılında Bahadır Uludağlar tarafından kuruldu. 2002’de Like a Falling Haze EP’si ve 2004’te Khanjar albümü çıktı. Moribund Oblivion, yıllar içinde Türkiye ve yurtdışında geniş bir hayran kitlesine sahip oldu. Grup “Time to Face” filminde ilk kez black metal’ı Türkçe sözlerle denedi. Moribund Oblivion, yeni albümü KiN / Killer is Nowhere’i çıkarmadan önce Türkiye ve özellikle Avrupa’da prestijli bir grup oldu. 1999 yılında “Unseen Despair of Secret Wishes” şarkılarına çektikleri klibin, Türkiye’de bir black metal şarkısına çekilen ilk klip olduğu rivayet ediliyor…

 

MURDER KING 
BLACK METAL DÜNYASININ ÖNDE GELEN EKİPLERİNDEN 

Murder King ilk olarak 2002 yılında Ex-Humanity, Soul Sacrifice, Ascraeus gruplarından Özgür Özkan ve Catafalque’dan Alper Tabakçılar tarafından kuruldu. O zamanki amaç; barlardaki kendini tekrarlayan şarkıları çalmamak, yeni ve sert bir tarz ortaya koyabilmekti. O zamanki kadroda Gitarda Alper Tabakçılar, basta ve vokalde Özgür Özkan ve davulda Arın Baykurt vardı. Klasikleşmiş metal coverları ve sert thrash şarkılarının yanı sıra o zamana kadar barlarda çalınmayan Coal Chamber, Static X gibi grupların şarkılarını da çalıyorlardı. 2005’te Özgür Özkan ve Onur Akça projeyi tekrar hayata geçirmeye karar verdiler. Aslında düşünce yeni bir bar grubu oluşturmaktı. Gruba gitaristler olarak Alper Yürekoğlu ve Fırat Öz dahil oldu. Murder King “Demokrasi”, “İnsanlar”, “Kindar” gibi pek çok güçlü parçasıyla black metal dünyasının önde gelen ekiplerinden biri oldu. 

 

PITCH BLACK PROCESS
ANADOLU’DAN AVRUPA’YA UZANAN BİR KÖPRÜ OLDULAR

Aşık Veysel, Neşet Ertaş, Barış Manço, Cem Karaca gibi büyük isimlerin eserlerine kendi yorumlarını katarak Avrupa’da da ilgi gören ve geçen sene Hayko Cepkin’le birlikte kaydettikleri “Zahid Bizi Tan Eyleme” ile alkış alan Pitch Black Process en son MFÖ’nün “Buselik Makamına” şarkısını coverladı. İzmir’de kurulan ve önceleri ismi Affliction olan ekip, Emrah Demirel, Kerem İnci, Fikri Yargıcı, Emre Demirel’den oluşuyor. Katatonia, Sentenced, Slayer, In Flames, Overkill gibi isimlerle aynı sahneyi paylaştılar. Hem Türkçe hem de İngilizce şarkıların hakkını veriyorlar.

AYŞE SARAN 
YERLİ BLACK METAL’DE BİR KRALİÇE 

Ayşe Saran, 24 Ağustos 1985’te İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. İlk sahne deneyimini “Barış Manço ile 7’den 77″ye programında yaşadı. Üniversitede müzikle profesyonel olarak ilgilenmeye başladı. Hande Yener’e de kısa bir süre geri vokal yaptı. 2009 yılında bir çok jingle kayıtlarına dahil olmaya başladı. Hem dublaj hem de jingle müzisyenliği yapmaya devam ediyor. 2012 yılında ilk albümü Rüyadan Kaçış’ı, Össan Deneç prodüktörlüğünde Sony Müzik’ten, ikinci albümünü ise 2014 yılında yine Össan Deneç prodüktörüğünde OnAir Müzik’ten yayınladı. Bu iki albüm süresince bir çok festivalde ve mekanda sahne aldı. Megadeth, Scorpions, gibi önemli isimlerle aynı sahnede bulundu. 2019 Nisan ayında MFÖ’nün çok sevilen şarkısı ‘Bazen’ i, Özgen Akçetin prodüktörüğünde Vocal Records’dan yayınladı. Ayşe Saran 2019 yılı sonunda “Aynı Şarkı”yı Eğlence Fabrikası üzerinden yayınladı.

 

WITCHTRAP 
TÜRKİYE’NİN İLK BLACK METAL GRUBU 

Türkiye’nin ilk Black Metal grubu Witchtrap 1988 yılında gitarist Katana tarafından kuruldu. Grup Venom, Bathory, Celtic Frost gibi black metal müziğini yaratan gruplarından etkilendi. 60’ın üzerinde konser verdiler. Witchtrap Türkiye’nin hem ilk albüm çıkaran hem de 2ilk CD çıkaran black metal grubu diyebiliriz. Grup The Witch adlı ilk demosunu 1992’de yayınladı. 1993’te Incubbo Succubo adlı ikinci demolarını çıkardılar. Grubun şarkı sözleri cadılar, büyüler, mistik temalar içeriyor. Tüm müzikler ve şarkı sözleri de zaten grubun kurucusu Katana tarafından yapılıyor. Grup özellikle sahne şovlarıyla ilgi çekiyor. Witchtrap grubu Witching Black albümünden bir süre sonra dağıldı. Grup aktif olduğu süre içerisinde yaklaşık 30 civarında eleman değiştirdi. Witchtrap’in şarkılarını dijital platformlarda bulmak mümkün. 

 

PAGAN 
KATATONIA’NIN ÖN GRUBU OLMUŞLARDI 

Talciron, Pagan grubunu 1995’te kurdu. Bu dönemde ev koşullarında kayıt edilen In Hoc Signo Vinces adlı demo hiç bir zaman yayınlanmadı. Aynı yıl yeniden bir araya gelen VEB Noctivagus ve Talciron, bu demodaki parçalar ile Pagan projesini başlattılar. Canlı bir stüdyo performansının kaydından oluşan ilk çalışmaları Rehearsal 96 olarak adlandırıldı. Çok kısa bir süre içinde 100’den fazla kopyası yeraltı piyasaya dağıtıldı ve bu kayıt olumlu eleştiriler aldı. Katatonia konserinde ön grup olan Pagan buradaki performansıyla da beğeni topladı. Bu konser sonrası Pagan, uzun sürecek olan bir sessizliğe büründü. Birçok kişi grubun dağıldığını zannediyordu fakat gerçek, bu süre zarfında grup elemanlarının (VEB ve Talciron) farklı ülkelere yerleşmiş olmaları ve dolayısıyla gruba zaman ayıramamalarıydı. Grup Ekim 2007’de Buz etiketiyle ilk albümü olan Oz: In Transcendence‘ı yayınladı ve halen aktif durumda.

 

 

MERHUM 
ŞARKI SÖZLERİYLE ÖN PLANA ÇIKAN BİR EKİP 

Gotik ve doom metal etkilerine sahip bir black metal grubu olan Merhum, vokalde Onur Akbaş, gitar ve vokalde Coşku Öğren, gitarda Atahan Topal, basta Berk Şermet ve davulda Kerem Akman’dan oluşuyor. Grubun çoğunlukla İngilizce ama kısmen de Türkçe olan şarkı sözlerinde karamsarlık, hırs, güç, kendini beğenme, asalet, kötü romantizm ve pişmanlık gibi öğeler göze çarpıyor. Merhum adaletsizliğe ve eşitsizliğe karşı duruyor. “Mazinin Hayaletleri”, “Withering the Deified Malice”, “Merhume” gibi şarkılarına kulak verin. 

 

KAYNAKLAR: Last.fm, Spotify (Sanatçı biyografileri)