Ana SayfaMüzikKeşif: Erkin Peprek: "Sonbahara hüzün yakışıyor. Tüm çevremiz ayrılıklar ve özlemler içinde."

Keşif: Erkin Peprek: “Sonbahara hüzün yakışıyor. Tüm çevremiz ayrılıklar ve özlemler içinde.”

Sizleri uzun yıllardır müzik piyasasında olan Erkin Peprek’in solo projesi ile tanıştırmak isterim…

İpek ATCAN / [email protected]

Bazı insanlarla ne zaman ve nasıl tanıştığımı gerçekten hatırlamıyorum. Çok yakın bazı arkadaşlarımla bile “herhalde 15 sene di mi?” gibi cümleler kurmuşluğumuz oluyor… Bu röportaj öncesinde aynısını Erkin için de düşündüm, sahi biz ne zaman ve nerede tanıştık? Acaba pandemi sonrası Bodrum’da mı, yoksa çok daha eski bir vakitte İstanbul’da mı? Tanıştıranın Melis (Danişmend) olduğuna eminim ama 🙂 İşte her ne zaman tanıştıysak o günden bugüne birçok konserde, çeşitli arkadaş ortamlarında çok fazla denk geldik. Her denk gelişimizde konuştuğumuz onlarca konunun içinde her zaman müzik oldu. Yazdığı sözler, yayınlamayı planladığı şarkılar… Ha şimdi, ha birazdan derken işte o zaman geldi çattı ve ilk single’ını yayınladı. Ben sözü ona bırakıyor ve yağmurlu bir sonbahar akşamında biraz melankoli isterseniz diye bu şarkıyı reçetenize yazıyorum.

Çok uzun zamandır solo bir şeyler yapmak dilinde. Çevrenden gelen “hadi hadi” baskılarını da biliyorum. Neydi seni durduran ve ne oldu seni harekete geçiren?

Tiktak’a uzun yıllar Deniz Ilgar ile ikimiz başbaşa devam ettik. İki kişi olsak da yine çok değerli farklı müzisyen arkadaşlarımızın konuk olduğu yayınlar yaptık. Bu single’daki değerli müzisyenlerin dışında Hakan Kurşun, Can Güngör, Burak Güven gibi harika insanlar mesela… Fakat son 2-3 yıldır da Deniz hayat şartları nedeniyle müziğe vakit ayıramadığı için ben solo olarak albüm çıkartmaya karar verdim. Birikenleri dışavurmam gerekti 🙂 Kerem ve Melis’in de “solo proje çıkarmalısın” demesi ile bugüne geldim.

‘Ölmek Yetmez’ ile sonbahara bizi ziyadesiyle hüzün içerisinde soktun 🙂 Biraz şarkının hikayesini dinlemek isterim.

Sonbahara hüzün yakışıyor 🙂 Tüm çevremiz ayrılıklar ve özlemler içinde. Bu duygu ile ilgili bir şarkı yapmak istiyordum. Gecen kış sonunda ‘Ölmek yetmez’ çıkageldi. İlk başlarda bambaşka düzenlemeler vardı kafamda kararsız kalmıştım. Akabinde sevgili Can Güngör’ün “bildiğin yoldan devam et” demesiyle bu şekilde son buldu şarkı. Düzenleme,  kayıt ve yayın süreci derken sonbahar hüznüne kavuştuk. 🙂

“Grup olabilmek çok güzel bir duygu bence ama maalesef çok zorlu herkes adına.”

Şarkıda kollektif bir çalışma var diyebiliriz. Davulda mor ve ötesi grubundan Kerem Kabadayı, bas gitarda Athena’dan Ozan Öner, final vokalde Melis Danişmend ve trompet ile flügel hornda Aras Yıldıran… Bu ekibin bu şarkı için bir araya gelişi nasıl gerçekleşti?

Kerem, Ozan ve Melis neredeyse 30 yıllık dostlarım… Captain Hook yıllarında bir dönem Tiktak olarak mor ve ötesi ile Cuma akşamları çalıyorduk. Kerem’le tanışmamız o yıllara dayanıyor. Ozan da liseden arkadaşım, bir üst dönemim. Hepsiyle daha önce bazı Tiktak yayınlarında da bir araya gelmiştik. Aras da kuzenim 🙂 Bu solo albüm için de destek verdiler sağ olsunlar. Bu şarkının kayıtlarının her biri farklı yerde gerçekleşti. Ben hepsini gördüm sayılır kayıtlarda fakat kimse fiziken bir araya gelmedi aslında 🙂

Tiktak’ta da grubun beyni sendin ama bir grup olmakla solo bir kariyer inşa edip, şahane müzisyenlerle çalışmak arasındaki fark nasıl/nedir?

Grup olabilmek ve devam ettirebilmek çok güzel bir duygu bence ama maalesef çok zorlu herkes adına. Onlarca yıl birarada kalabilmek büyük başarı… mor ve ötesi çok iyi bir örnek buna.  Aynı kadroyu sürdürebilen fazla örnek yok maalesef. Biz de neyse ki Deniz’le yıllardır birarada kalabildik. Sevgilinin sana nasıl dokunacağını bilmek gibi, şarkıda nereye ne yapabileceğini biliyorsun o anda. Solo projede ise farklı müzisyenlerle biraraya gelmek, şarkıların daha farklı tınlamasına yarıyor sanırım.

Devamı için de planların var biliyorum, ama okurlar bilmiyor 🙂 biraz bahsetmek ister misin?

Bu aslında 7-8  şarkılık bir albüme dönüşecek. Diğer şarkılar son düzenlemeler ve kayıt aşamasında. Bazıları akustik şarkılar. Bazıları ise yine davul ve bas içeren şekilde. Bir sonraki single’da mesela sevgili Özge Fışkın’ın harika sesi yer alıyor. Üçer hafta arayla yayınlamayı planlıyoruz single’ları.

Peki bu şarkı/şarkılar bir konsere dönüşecek mi kafanda ne gibi planlar var?

Tüm yayınlar bittiğinde elbet konser yapmak istiyorum. Şarkıları yeterince duyurmayı becerebilirsek tabii 🙂 Artık malesef çok zorlu bir süreç… instagram veya tiktok’ta viral video yaratabilmeye indirgendi başarı… Bu her ne kadar solo bir proje de olsa, ilerde konser durumunda Deniz’le beraber Tiktak şarkılarını da çaldığımız bir repertuar oluşturmak arzusundayım.

Bu arada hazır Erkin’le solo kariyerini ve yeni çıkan şarkısını masaya yatırmışken, şarkının hissettirdiklerini şahane katkısı olan Melis ve Kerem’e de sormadan yapamadım…

Melis Danişmend: “Arkadaşla iş yapmak zordur derler, Erkin’le tam tersidir. Bir şeye karar verir, planlamasını yapar, uygulamaya geçtiğinde de her şey “beş dakkada Beşiktaş” hızında olur. ‘Ölmek Yetmez’in vokallerine Erkin’in evinde sıradan bir günde muhabbet ederken “Hadi!” demesiyle dahil oldum, kayıt yarım saat ya sürdü ya sürmedi. Sonuçtan hepimiz memnunuz. Yolu açık, dinleyeni bol olsun.”

Kerem Kabadayı: “Erkin’le dostluğumuz 1998 yılı civarında TikTak‘la aynı gece sahne aldığımız Captain Hook zamanlarına dayanıyor. 2018 yılında TikTak yeni bir albüm yapmaya karar verince kayıtlarda birkaç şarkıya ben de davulla eşlik etmiştim. Geçtiğimz yazın başlarında Erkin solo şarkılarını yazmaya başladığında ise yine davulları bana bırakmasını söyledim; o da kabul etti ve ‘Ölmek Yetmez’in ilk demo kayıtları üzerine Mert Can Bilgin’in teknik desteğiyle çok hızlı bir davul kaydı yaparak başladık. Aslında amacımız nihai kayıtları yapmaktan çok birkaç farklı ritmik yaklaşım denemekti ama şarkıyı toplam iki defa çaldıktan sonra elimizde nihai davul kaydı olduğunu fark ettik. Şarkının çok belirgin bir hissi ve müzikal açıdan nereye doğru gitmek istediğine dair net bir çizgisi olduğu için zaten benim ne çalmam gerektiğini de yine müzik ve sözler dikte ediyor gibiydi; biraz da bu sayede çok hızlı bir kayıt süreci oldu.”

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR