Türkçe rock müziğin en üretken isimlerinden Hayko Cepkin’i, Hayko Cepkin yapan 10 şarkısıyla radarımıza aldık.
Rock sahnesinin köklü isimlerinden Hayko Cepkin hiç durmadan üreten bir sanatçı. Onu bazen yeni bir konser arifesinde hazırlık yaparken görüyoruz, bazen de piyanosunun başında şarkılarının akustik versiyonlarını kaydederken. Sahneye paraşütle inmek mi dediniz? İşte bunu Hayko Cepkin’den başkası yapamaz. Her izlediğimizde bambaşka bir konseptle verdiği konserleri seyircisini çıldırtan, nefes kesen brutallerle ‘headbang’lerimize engel olamadığımız, derinlikli sözleri ve kalp çarpıntılı alt yapılarıyla müzisyenliğine hayran olduğumuz Hayko Cepkin’i Hayko Cepkin yapan 10 şarkısıyla ağırlıyoruz.
Yarası Saklı
Unutmam seni
Çok acı verdin giderken
Hâlâ çok yeni
Yarası saklı derinde
Yok mu bunun ilacı, ah?
2005 yılının haziran ayında sapsarı saçlarıyla Ay’a ayak basan ilk rockçı olarak tanıdık Hayko Cepkin’i! “Yarası Saklı” onu piyanosu başından kalktığı, bir solist olarak var olduğu çıkış şarkısıydı. Bu albümün bundan tam 16 yıl önce kaydedildiğine inanmak mümkün değil! İsminden de anlaşılacağı gibi, aslında demo olarak kaydedilmiş bu ilk albümde gerçekten de hayata ve müziğe karşı sakin duran bir adam vardı önümüzde. Hayko Cepkin, bu albümü komşuları rahatsız etmemek için sakince, evinde kaydetmişti. Onunla tanıştığımız için çok sevindiğimiz bir ilk şarkıydı, “Yarası Saklı”.
Fırtınam
Yolum uzun gör güzelim
Vakit doldu ben gideyim
Küçük yaşta ağlar oldum
Fırtınamsın benim
Sen estikçe ben titrerim
Sakin Olmam Lazım albümünden devam edelim. Bu albümde, Cepkin diskografisinin kilometre taşlarından diyebileceğimiz bir şarkı daha vardı: “Fırtınam”. Konserlerinde en çok istek alan şarkılarından biri olan “Fırtınam”, Cepkin’in şarkı sözü yazarlığındaki maharetlerini de sergilediği bir şarkıydı. Sakince, kıyı kıyı akıp giden altyapısı, duygu dolu ve biraz da halk ozanlarının lugatını hatırlatan sözleriyle bir başyapıttı “Fırtınam”. “Yolum uzun gör güzelim” diyordu, Cepkin bu şarkıda. Sahiden de uzun bir yol vardı önünde.
Yalnız Kalsın
Toprak kaldım gittiğinde
Filiz verdim de suyu yok
Yalnız kalsın dediğin diline
Bedduadır sesinin teline
Tabii ki Hayko Cepkin’i tek bir albümle tanıyacak değildik! Cepkin, Tanışma Bitti adını verdiği ikinci solo albümünü 2007’de yayınladı. Korku teması üzerine şekillendirdiği şarkıları da, onun gerçek yüzünü görmemizi sağladı haliyle! Bu kez uzun, siyah- mavi saçlarıyla çıkış şarkısı “Yalnız Kalsın”da onunla özdeşleşen brutal vokalleriyle karşımızdaydı işte. Cepkin gerçekten de “Tanışma faslı bitti, bakalım gerçek yüzümü nasıl bulacaksınız?” diyordu, bu albümde. “Yalnız Kalsın” bir bedduaydı; ürkütücü, karanlık, şiddetli bir beddua. Şarkının sonundaki brutal vokalde Cepkin’in “We’re all bad all/ Bad all faces” dediği bölümde “Rabbim belanı versin!” cümlesinin de algılandığını not düşelim!
Bertaraf Et
Altı üstü 5 metreydi, dertlerinin birikimi
Belki biter dedin ama sen kaparsan gözlerini
Bertaraf et her şeyini kıymetini kısmetini
Belki yarın gelir ama bugün seni sevmedi ki
Gelelim tam bir Hayko Cepkin şarkısı olan “Bertaraf Et”e. Cepkin Tanışma Bitti’yle ilgili olarak “Sound, güç, şiddet olarak tam istediğim gibi, adam gibi oldu. İlk albümün kudreti yoktu, yenisinin kudreti var. Beni konserlerimde izledikten sonra ‘Bu adamın albümü niye böyle olmuş ya!’ diyenlere ‘Aha işte yenisi istediğiniz gibi’ cevabını verebileceğim artık” demişti. Sahiden de öyleydi. Hayko Cepkin, sahneyi adeta bir tiyatro gibi kullanıyordu. Bazen ellerinden lazerler saçıyor, bazen kan damlayan bir mikrofonla, bazense elinde kürekle çıkıyordu sahneye. Kostümlere, renklere, dumanlara, sahneye ait her detaya özen gösteriyordu, Cepkin. “Bertaraf Et” işte bu sahne adamı Cepkin’e bir hazırlıktı.
Ölüyorum
Zehirlendi dudaklarım, çocukken nasıl ağlardım
Birer birer, neyim kalır geriye baksam da
Ne kaldı bak ellerimde? Biliyorum gülüyorsun
Her adımım daha derine
Ölüyorum
Bu şarkının klibinin Hayko Cepkin tarihinde önemli bir yeri var. Cepkin, hemen her röportajında aslında tiyatrocu olmak istediğini ama doğuştan sağ göz kapağı düşük olduğu için hep reddedildiğini söylüyor. “Ölüyorum”un klibi ise bir tiyatroda geçiyor. Gişede oturan bir memuru canlandıran Cepkin, klibin sonunda yine de ona kötü davrananlara bile yardım etmeye çalışarak ölüyor! Cepkin, sağ gözüyle ilgili bir röportajında şunları demişti: “Bu göz benim için nüfus kağıdı gibi olmuştur. Hiçbir şeyi hatırlamasalar ‘Aa, bir gözü küçük bir çocuk vardı’ derler. Mesela ben banka soyamam. Takalım kar maskelerini, girelim bir bankaya. Kimseye birşey olmaz, içlerinden birinin bir gözü küçüktü derler.”
Yol Gözümü Dağlıyor
Yol gözümü dağlıyor bak
Ağlasan da boş
Bendeki zehir kadar sarhoş
Bu nehir gibi akan sular ne çok olur bu gözlerde yaş
Tadı yok çok zor olur bir daha
Hayko Cepkin’in üçüncü stüdyo albümü Sandık yayınlandığında yıl 2010 olmuştu bile. Bu kez işlediği tema ölümdü. Haliyle de inişli çıkışlı altyapıların bol bol kullanıldığı, kimi zaman ağdalı vokallerin kimi zaman da naif melodilerin kulağımıza çalındığı bir albüm olmuştu Sandık. Albümün çıkış parçası olan “Yol Gözümü Dağlıyor” da ölüme giden bir yolda hissettiklerini anlatan bir adamın hikâyesiydi. Uzun gitar solosu ve “Hiçbir şeyin dibindeyim” gibi vurucu sözleriyle bu albümün de Hayko Cepkin şarkılarının da öne çıkanlarından bir oldu, “Yol Gözümü Dağlıyor”.
Paranoya
Kulun oldum, köpek oldum
Biri mi gördü halimi?
Biri mi vurdu, biri mi bozdu şu dengemi
Bak! halime
Bir an olsun gülmedim
Ve yıl 2012’yi gösterdiğinde, Hayko Cepkin dördüncü stüdyo albümü Aşkın Izdırabını…’yı yayınladı. Albümün çıkış şarkısı, aynı zamanda ilk şarkısı da olan “Paranoya”ydı. Teması aşkın binbir türlü hali olan bu albümde “Paranoya” yalnızca 2 dakika 51 saniye uzunluğunda olmasına rağmen, dinleyicilerin en çok sahiplendiği Hayko Cepkin şarkılarından biri oldu. Aşkın içinde yaşanan ikilemleri, korkuları, endişeleri, yanlış anlamaları, anksiyeteyi çok net anlatan bir şarkı olan “Paranoya”nın post apokaliptik bir gerçeklikle çekilen klibinin yönetmeni de Mustafa Özen’di.
Aşk Kitabı
Her seven sonunda düşüyor derde
Bu aşk kitabının yazanı nerde?
Bir aşık inandı, çok sevdi diye
Terk etmek kanun mu aşk kitabında?
Bunu her sanatçı başaramaz ama Hayko Cepkin, bugüne kadar bir parçası olduğu işbirliklerinde de kendi stilini şarkıya yansıtarak o şarkıya bambaşka bir ruh üfleyen müzisyenlerden biri oldu. 1982 yılında yayınlanan ve Nilüfer’le özdeşleşen “Aşk Kitabı” için Nilüfer’le bir araya gelmiş ve bu zamansız şarkıyı 12 Düet albümünde ünlü sanatçıyla birlikte seslendirmişti, Hayko Cepkin. Bu efsaneyi Hayko Cepkin’in An Epic Symphony konserindeki performansıyla dinleyelim.
Yeni Bir Gün
Çoktan uçmuş güvercin, tahta masam devrilmiş
Can dostum çomar uykuda
Tatlı komşu Ayşe teyze, emekli Salih öğretmen
Hepinize hepinize elveda, dostlar elveda
Hayko Cepkin’in sayısız düetleri ve coverları arasında seçim yapmak zor. Ama Barış Manço’nun ünlü “Yeni Bir Gün”ünün cover’ı bizim için ayrı bir yerde. Hikâye anlatıcılığı konusunda tıpkı Manço kadar yetenekli olan Cepkin, Kurtalan Ekspres’le birlikte bu şarkıyı Göğe Selam albümünde coverlamıştı. Şarkının içinden çıkan ikinci şarkı “Anlıyorsun Değil Mi?” de kesinlikle Hayko Cepkin ruhuyla çok uyumlu olmuştu. Oldukça zor bir işti ama Hayko Cepkin bu şarkının hakkını layıkıyla vermişti.
Hayvaaaaaağ1n
Dinle hayat sessizce ağlıyor
Gözlerinin önünde kanıyor
Haşa hissetmektir senin vazifen
Kutlayamayacağın bir zafer ol
Son ver ezip etmesinler eziyet
Nefesin yettiğince direnen ol
Uyan
Ve gelelim 2020 model Hayko Cepkin’e… Tam da salgın döneminin başlarında, doğum gününde ve iki farklı versiyonla yayınladığı “Hayvaaaaağ1n” single’ıyla kendinden asla ödün vermeyen bir Hayko Cepkin gördük. Daha sert, daha brutal, daha karanlık bir şarkıydı, “Hayvaaaağ1n”. Cepkin, bu şarkıyla ilgili Dergy’e verdiği röportajda şunları demişti: “İnsanoğlunun yaşamak istemediklerini yaşadığı bir dönemde ben de duymak istemediklerini söylüyorum. Şarkım tam zamanında saha görevinde. Görevini layiki ile yapmakta. Düşünsene ‘Ne tatlıdır insanoğlu, yaşamak ne basit ve eğlenceli, her şey çikiloppi gibi sanki’ diye söz yazdığın bir parçanın şu an piyasaya çıktığını… ‘Hayvaaağ1n’ yine biyografik, yine dönemine uygun bir şarkı olarak kült kalacak.”