Kariyerleri boyunca yaptıkları işlerle belki de farkında olmadan popüler müzik tarihinin vitrinini inşa eden tasarımcılar ve imza attıkları ikonik albüm kapaklarından bazılarını sizler için derledik.
Bazen yalnızca kabaca çizilmiş bir muz, bazen yaya geçidinde yürüyen dört adam, bazense düz zemin üzerinde dalgalanan birkaç çizgi… Müzik tarihine dönüp baktığımızda bugün klasik haline gelmiş birçok albümü, içindeki şarkılar kadar kapak görselleriyle de hatırlarız. Biz de bu yazıda çoğu zaman içindeki müzikle özdeşleşmiş ikonik albüm kapaklarını yaratan efsane tasarımcıları anmak istedik.
Storm Thorgerson
Yıllar boyunca Pink Floyd’la yaptığı iş birlikleriyle tanınan İngiliz grafik tasarımcı ve müzik videosu yönetmeni Storm Thorgerson söz konusu albüm kapakları olunca akla gelen ilk isimlerden biri. Led Zeppelin, Black Sabbath, Yes, Muse, The Cranberries gibi gruplar başta olmak üzere albüm kapaklarına imza attığı sanatçıları düşününce bile kendisinden etkilenmemek mümkün değil. Ama Thorgerson en çok da kendisiyle özdeşleşmiş ve görüldüğünde ayırt edilebilen tasarım tarzıyla öne çıkıyor.
Vaughan Oliver
Kendine has tarzıyla her daim dikkat çekebilmeyi başarmış bir diğer tasarımcı da Vaughan Oliver. 2019 yılında kaybettiğimiz İngiliz sanatçı, özellikle Pixies’in kült albümü “Doolittle” başta olmak üzere Cocteau Twins, Lush ve Mojave 3 gibi efsane grupların albüm kapaklarına imza atarak adını müzik tarihine yazdırmıştı. Yaratıcı albüm kapakları konusunda eline su dökebilmek pek mümkün değil.
Peter Saville
Bahsettiğimiz tüm sanatçılar gibi müzik tarihine kalıcı katkılarda bulunmuş bir büyük tasarımcı da Peter Saville. Britanya İmparatorluk Nişanı sahibi Saville özellikle Factory Records altında çalışan sanatçı ve gruplara yaptığı albüm kapaklarıyla ismini dünyaya duyurmuştu. İşlerini anlatmak için hangi eserini öne çıkarmalı emin olamıyoruz. Joy Division, Suede ya da Pulp?… Bugün hala birçok müzikseverin tişörtlerini süsleyen bu ikonik albüm kapaklarını armağan ettiği için kendisine teşekkür etmekten başka bir şey gelmiyor elimizden.
John Kosh
1960’lı yılları Kraliyet Operası ve Balesi için yaptığı işlerle geçiren John Kosh, 60’ların sonuna doğru The Beatles ile tanışıp Apple Records’da çalışmaya başlamıştı. Bugün hala akıllara gelen en ikonik albüm kapağı olabilecek “Abbey Road”a imza atan Kosh, ardından The Who’nun en ünlü albüm kapaklarından “Who’s Next”ine ve Eagles’ın “Hotel California”sına yaptığı işlerle unutulmazlar arasına girmişti.
Andy Warhol
Muhtemelen yalnızca bir sanatçı değil, “ismi yeter” diyebileceğimiz bir tasarım markasıyla bu yazıyı sonlandıralım. Andy Warhol, 1960’lı yıllarda başlattığı pop kültür sanat akımıyla yalnızca kendi kulvarını değil birçok şeyi derinden etkilemişti. Tasarımını üstlendiği albüm kapaklarının ikoniklik statüsünü teste tabi tutmak istiyorsanız kendinize “başka kimin albüm kapağının orta yerinde kocaman imzası var?” diye sorabilirsiniz.