Şimdi sizi çok ilginç bir yöntemle tanıştırmak istiyoruz. Bu yöntemin adı, interpolasyon. “Nedir bu karışık kuruşuk terimler” diye hemen cephe almayın. Öğrendiğinizde çok şaşıracaksınız.
Aslında bu şarkılar kulağa oldukça tanıdık gelen melodileri kullanıyor. Sanatçı, bu melodiler üzerine farklı şarkı sözleri okuyor, yani o şarkıyı epeyce bozuyor. Ama şarkının temeli tıpkı bir binanın temeli gibi yerinde duruyor. Yani aslında, hafızamıza kaydolmuş o eski melodi, yıllar sonra güncellenerek yeniden ortaya çıkıyor. Bu durum çoğu zaman yeni şarkıyı dinlerken anlaşılmıyor. Ama bir yandan “Ben bu şarkıyı biliyorum ama… Nereden?” diye sorup duruyoruz. Şimdi gelin birkaç örnek verelim ve hangi şarkılar nereden türemiş görelim.
Ed Sheeran- Shape of You
Nereden? TLC- No Scrubs
1999 yılında ekranlara feminizm bayrağı diken TLC’yi hatırlıyor musunuz? FanMail albümlerinden yayınlanan “No Scrubs”la 90’ların simge gruplarından biri olan TLC, ne yazık ki üyelerinden Lisa Lopes’un beklenmedik ölümüyle parçalanmış ve günümüze gelememişti. Grammy ödüllü olan TLC’nin “No Scrubs” şarkısını pek çok grup aldı ve kendine uyarladı. Ama en beklenmedik olanı, şüphesiz Ed Sheeran’ın “Shape of You” şarkısı olsa gerek! 2017 yılında her metrekare başında çalan “Shape of You”nun nakaratında “No Scrubs”ın izlerini görüyoruz. İşte bu şarkıyı bu kadar kolay sevip sahiplenme sebebimiz bu!
Taylor Swift- Look What You Made Me Do
Nereden? Right Said Fred – I’m Too Sexy
Tamam Taylor Swift artık bambaşka şarkılar yapıyor, kabul. Ama onun pop prensesi olduğu dönemlerde özellikle de Kim Kardashian’la girdiği polemik sonrası, klibinde yılan kavramına kafayı taktığı (Kardashian fanları Swift’e “yılan” diyordu) “Look What You Made Me Do”nun Taylor’ın kariyerinin en iyi pop şarkılarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Tüm eski kişiliklerini öldürdüğünü ve artık yeni biri olduğunu söyleyen Taylor, bu şarkıyı 2017 yılında yayınladı. Peki bu şarkının “interpolasyon”u kimdi? Söyleyelim, İngiliz Euro-pop ekibi Right Said Fred. Kendileri Kraliçe Elizabeth ve hatta Mandela’nın bile önünde sahne almış bir ekip. “I’m Too Sexy” de onların imza şarkısı. Sofi Tukker da “Batshit” şarkısını aynı şarkıdan uyarladı hatta. Bir kat daha çıkalım mı? “I’m Too Sexy”nin riff’leri Jimi Hendrix şarkısı “Third Stone from the Sun”dan alınmış. Jimi Hendrix’ten geldik mi Taylor Swift’e? İşte müzik böyle bir şey!
Lil Nas X- Panini
Nereden: Nirvana- In Bloom
Her şeyini çok sevdiğimiz ve 2021’i “Call Me By Your Name” ile yıkıp geçiren Lil Nas X’in 2019 yılında yayınladığı “Panini” şarkısının klibi de en az şarkının kendisi kadar ilgi görmüştü. Distopik bir gelecekte geçen ve Lil Nas’ın robotların şahı olduğu “Panini”nin nakaratı tanıdık geldi mi? Evet doğru bildiniz. Bu nakarat 90’ların grunge efsanesi Nirvana’nın efso şarkısı “In Bloom”unun ta kendisi! 1991 yılında yayınlanan ve Nirvana’nın kült Nevermind albümünde yer alan “In Bloom” Kurt Cobain imzalı. Zaten aslında en bariz şekilde anlaşılan interpolasyon örneklerinden biri bu şarkı. Cobain yaşasaydı bu şarkıyı kesinlikle çok severdi, ona eminiz.
The Weeknd- After Hours
Nereden? Gessafelstein- Opr
The Weeknd iyi bir ritmi yakaladı mı öyle hemen yakasını bırakmıyor. Adını gördüğümüzde Alman sandığımız ama emin olun ki tam bir Fransız olan Gessafelstein’ın 2019 yılında yayınladığı “Opr” şarkısı da bunlardan biri. The Weeknd’in başarı üstüne başarı kazanan 2020 çıkışlı albümüne de adını veren “After Hours”u bir kez daha dikkatle dinleyin. Yakaladınız değil mi? Bambaşka gibi görünüyor ama kesinlikle tanıdık. Ve işte Gessafelstein orada. Hem de tahmininizden de çok yakında! Bu da The Weeknd’in dehasından olsa gerek.
Coldplay- Talk
Nereden? Kraftwerk- Computer Love
Coldplay’in 2005 tarihli X&Y albümünde yer alan “Talk” şarkısı, 80’lerin en ünlü elektronik gruplarından Kraftwerk’in “Computer Love” şarkısının interpolasyonu. Synthesizer beat’lerle başlayan “Computer Love”da Kraftwerk’in synth’le yaptığı melodiyi Coldplay “Talk”ta elektro gitarlarla değiştirmiş. Hatta Coldplay bu şarkıyı kullanmak için Kraftwerk’ten izin istediğinde grup elemanlarından Ralf Hütter “Tabii ki kullanabilirsiniz. Hatta bunu sorduğunuz için teşekkürler, o Jay-Z denen p.çin aksine!” gibi bir reaksiyon vermiş! Coldplay de “Talk”ta kuralına göre oynayarak bu şarkının günümüze kadar gelmesini sağlamış. Bu arada Jay-Z ne yaptı diye merak edenler için açıklayalım, kendisi Dr.Dre ile birlikte “Under Pressure” şarkısında Kraftwerk’in “Trans-Europe Express” sample’ını kullandı. Ama izinsiz mi kullandı da Hütter’i bu kadar kızdırdı, orası muallak.
Ariana Grande- 7 Rings
Nereden? Rodgers & Hammerstein- My Favorite Things
Müzikalin altın çağını başlatmış olan Rodgers ve Hammerstein ikilisinin “My Favourite Things” şarkısından önce 40’lara ve 50’lere damga vuran pek çok Broadway şovunun müziklerinde imzaları olduğunu söyleyelim. 2 Grammy ve 15 Akademi Ödülü almış olan ikilinin “My Favourite Things” şarkısının interpolasyonu, Ariana Grande’nin “7 Rings” şarkısı. Ariana Grande’nin 2019 tarihli birtakım lüks problemlerinden bahsettiği hit şarkısı “7 Rings” YouTube’da 1 milyarın üstünde bir izlenme elde etti. Ariana’nın versiyonunundan sonra Rodgers ve Hammerstein’ın orijinal bestesini dinlediğinizde, Ariana’nın ana ritmi hiç de bozmadığını fark edeceksiniz.
Fergie- Fergalicious
Nereden? J.J. Fad- Supersonic
80’lerin en ünlü kadın rap gruplarından J.J.Fad’in “Supersonic” şarkısı Fergie’nin 2006 yılında yayınladığı solo albümünde “Fergalicious” olarak karşımıza çıktı. Aslında bu şarkıyı Fergie dışında Eminem de “Rap God” şarkısında ve Beastie Boys’un “Too Many Rappers” şarkısında da duymuştuk. Ama melodinin interpolasyon olarak kullanıldığı versiyonu Fergie’nin “Fergalicious”u oldu. Bu şarkının 2006’nın hitlerinden biri olmasının sebeplerinden biri de will.i.am elbette! İyi bir prodüksiyonla “Supersonic” bambaşka bir ceket giyerek çıkmıştı karşımıza. Şarkı Fergie’ye o kadar yakıştı ki, uzun süre playlistlerimizden çıkaramamıştık.