44. İstanbul Film Festivali’nin kapsamlı seçkisi, 139 uzun metrajlı ve 15 kısa filmden oluşuyor. Dünya sinemasının en nitelikli örnekleri, kült yapıtlar, usta yönetmenler ve genç yeteneklerin son filmlerinden oluşan festival seçkisinde dünya, uluslararası, Balkan ve Türkiye prömiyerlerini yapan filmler de bulunuyor. Festivalde 12 gün boyunca gösterimlerin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla yapılacak söyleşiler, özel gösterimler ve etkinlikler de yer alacak.
Festival tarafından sinemaya gönül ve emek veren kişilere sunulan Sinema Onur Ödülü, bu yıl sanat yaşamına sayısız tiyatro oyunu, film ve müzik albümü sığdıran usta oyuncu ve şarkıcı Zuhal Olcay’a sunulacak. Festival bu yıl Emek Ödülü’nü 2006’da dahil olduğu Köprüde Buluşmalar’da 2010-2023 yılları arasında yöneticilik görevini üstlenen Gülin Üstün’e verecek.
44. İstanbul Film Festivali’nin açılış galasında Berlin Film Festivali‘nde bu yıl özel bir galada prömiyeri yapılan, Ido Fluk imzalı Köln 75gösterilecek. Keith Jarrett‘ın 1975 Köln konserinin heyecan dolu gerçekleşme hikâyesini anlatan film, 50. yıldönümünde bu konsere saygı duruşu niteliğinde. On yedi yaşındaki lise öğrencisi Vera Brandes’in olağanüstü çabalarıyla gerçekleştirilen bu konserin kayıtları, caz tarihinin en çok satan solo ve en çok satan piyano albümü olan The Köln Concert’a dönüştü. “Köln 75” filminin ekibi de festivalin açılış gösterimine katılmak üzere İstanbul’da olacak.
İstanbul Film Festivali’nin en sevilen bölümlerinden, N Kolay sponsorluğunda gerçekleştirilecek Galalar ile izleyiciyle saygın festivallerde henüz buluşmuş, geniş kitlelere seslenen parlak filmlerin Türkiye prömiyerleri festivalde yapılıyor. N Kolay Galaları’nda ünlü yıldızlardan usta yönetmenlere, sezonun merakla beklenen 11 filminin Türkiye’deki ilk gösterimleri gerçekleştirilecek. Gia Coppola’nın San Sebastian’da Jüri Özel Ödülü kazanan yeni filmi “The Last Showgirl“, festivalin açılış filmi olan “Köln 75“, başrolünü Jessica Chastain’in üstlendiği Michel Franco’nun yeni filmi “İlişki / Dreams“, her gösteriminde üretken bir yazılım aracılığıyla farklı bir kurguyla gösterilen, Gary Hustwit imzalı Brian Eno belgeseli “Eno“, Tom Tykwer’in yönettiği, Berlin Film Festivali’nin açılışında gösterilen, Nicolette Krebitz ile Lars Eidinger’in başrolünde olduğu “Işık / The Light“, François Ozon’un San Sebastian’da En İyi Senaryo Ödülü kazanan son filmi “Sonbahar Gelince / When Fall Is Coming” bu bölümün öne çıkan parlak filmlerinden.
İlk veya ikinci filmlerini çekerken dünya sinemasına farklı bir soluk getiren, özgün yaklaşımlarıyla beğeni toplayan yetenekli genç yönetmenlerin geleceğin klasikleri olmaya aday yapıtlarının yer aldığı, Kahve Dünyası’nın sponsor olduğu Genç Ustalar bölümünde Cannes, Venedik, Locarno, Selanik ve daha birçok festivalden ödüllerle dönmüş 18 film izleyiciyle buluşacak. Bu bölümde yer alan filmlerden bazıları Venedik, Selanik, Marakeş, Tromsø film festivallerinde birçok ödül kazanan, Filistinli yönetmen Scandar Copti’nin ikinci uzun metrajlı filmi “İyi Bayramlar / Happy Holidays“; Locarno, Riga, Sevilla, Lecce film festivallerinde ödüllendirilen “Boğulmak / Drowning Dry“; Cannes’da Eleştirmenler Haftası’nın büyük ödülünü kazanan “Dağların Simon’u / Simon of the Mountain“, prömiyerini Cannes’da Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde yapan, Filistin asıllı yönetmen Mahdi Fleifel‘in ilk uzun metrajlı kurmaca filmi “Yabancı Topraklarda / To A Land Unknown“, dünya prömiyerini Berlin Film Festivali Generation 14plus bölümünde yapan, yönetmen Alissa Jung‘un ilk uzun metrajlı filmi “Babalık İzni / Paternal Leave“.
Belgesel Kuşağı’nda siyaset, müzik, fotoğrafçılık, aile bağları, toplum, mimari, radyoculuk, insan hakları gibi farklı güncel konuları işleyen, toplumsal değişimleri ele alıp gerçeği belgelerken alışılmadık ve çarpıcı tarzlar izleyen filmler yer alıyor. Bu bölümdeki filmler arasında İranlı sinemacı Ali Asgari’nin otobiyografik filmi, IDFA’da Envision bölümünde en iyi belgesel seçilen Asit Bulutlarının Üzerinde / Higher than Acidic Clouds’undan, 32. İstanbul Caz Festivali kapsamında 3 Temmuz’da İstanbul’da ilk konserini verecek Max Richter’ın Max Richter’s Sleep’ine, Berlin Film Festivali’nde FIPRESCI ödülünü kazanan etkileyici Paraguay belgeseli Bulutların Altında Güneş / Under The Flags, The Sun’dan, Kanadalı Magnum savaş fotoğrafçısı Larry Towell’ın yaşamını anlatan Bir Hayatın İzleri / The Man I Left Behind’a 21 yapım var. İstanbul Film Festivali çerçevesinde İFSAK işbirliğiyle Larry Towell’in katıldığı bir panel yapılacak. Max Richter örneği üzerinden sinemadan çağdaş sanata müzik tasarımını ele alan bir söyleşi de yine festival kapsamında İstanbul Caz Festivali işbirliğiyle düzenleniyor. Festival resmi seçkisinin farklı bölümlerindeki yerli belgeseller Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) tarafından oluşturulan bağımsız bir jüri tarafından değerlendirilecek.
Devriâlem bölümü, en son sinema akımlarını yansıtıyor ve izleyiciyi 11 günlük bir dünya turuna çıkartıyor. Geçen yıl Cannes’dan Belirli Bir Bakış Ödülü ile dönen “Siyah Köpek / Black Dog“, Chris Marker’ın La Jetée‘sinden esinlenen Asif Kapadia’nın kıyametvari bir gelecekten gelen bir uyarı olarak tasarladığı “2073“, Locarno’da Jüri Özel Ödülü’nü kazanan “Ay / Moon“, Venedik Günleri’nin en iyi filmi Kız “Kardeşler / Manas“, bu yıl Berlin Büyük Jüri Ödülü sahibi “Mavi İz / The Blue Trail, Jan-Ole Gerster“in Berlin’de dünya prömiyerini yapan yeni filmi “Ada / Islands“, Burhan Qurbani’nin III. Richard trajedisini Berlin’de bir mafya hesaplaşmasına uyarladığı “En Vahşi. Hayvanda Bile. / No Beast. So Fierce.“, geçen yıl Cannes’da Belirli Bir Bakış’ta En İyi Yönetmen ödülünü kazanan “Lanetliler / The Damned“in de aralarında olduğu, dünya sinemasının en yeni ve nitelikli 21 yapıtı bu bölümde bir araya geliyor. Devriâlem bölümü Kahve Dünyası sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.
Cinemania sinema aşkından, “sinefil” olmaktan, “sinema tutkusundan”, saygıdan yola çıkıyor. Bu 10 filmlik seçkide David Lynch’e Altın Palmiye kazandıran “Vahşi Duygular / Wild at Heart“, Wim Wenders’in Paris, Texas’ı, Jacques Demy’nin unutulmaz müzikali “Cherbourg Şemsiyeleri / The Umbrellas of Cherbourg” restore kopyalarından gösterilecek. Sinema dünyasının büyük ustaları, yıldızları, yol gösterenleri, köşe taşları, anıtlarının buluştuğu bu bölümde ayrıca Hüseyin Karabey’in geçen yıl hazırladığı ancak Kadir İnanır’ın rahatsızlığı nedeniyle gösterilemeyen belgeseli “Kuzeyden Gelen Adam” ve Özcan Alper’in belgeseli “Bölük Pörçük – Bir Tuncel Kurtiz Biyografisi” de yer alıyor. Quentin Tarantino’nun başyapıtı Ucuz Roman / Pulp Fiction, Nisan 1995’te Türkiye’de vizyona girişinin tam otuzuncu yıldönümünde restore kopyasından yeniden beyazperdede gösterilecek. Cinemania bölümünün sponsorluğunu ise Getir Araç üstleniyor.
Festival programındaki “Heyula” bölümü ise Burak Çevik’in hazırladığı bir film seçkisi ile sinemanın yeni olanaklarını deneyen filmleri keşfe çıkartacak. Bu bölümde yer alan ve Montreal Nouveau Cinema Festivali’nde büyük ödülü alan “Cenaze İçin Müzik / Measures for a Funeral” filminin yönetmeni Sofia Bohdanowicz, İstanbul Film Festivali’nin Kısa Film Yarışması jürisinde yer alıyor. Tarzı, yaklaşımı, tekniği ya da anlatımı farklı, maceracı, rahatsız edici, alışılmadık, sivri filmlerden oluşan Mayınlı Bölge 9 filmlik seçkisiyle özellikle heyecan arayan sinefillere sesleniyor. Sitges’de En İyi Fantastik Tür Filmi Ödülü’nü alan “Hayvan / Animal”, prömiyerini 2025 Sundance Film Festivali’nde Geceyarısı Bölümü’nün açılışında yapan “Çirkin Üvey Kardeş / The Ugly Stepsister”, İrlandaca çekilen ilk korku filmi “Derinden Gelen / Fréwaka” bu bölümde yer alıyor.
Antidepresan bölümünde hayatı hafife alan, eğlendirirken düşündüren, mizaha ve dünyaya beklenmedik, ters köşelerden bakan, sizi iyi hissettirecek olağanüstü filmlerden bir seçki izleyicileri bekliyor. Bu bölümdeki filmler arasında Peter Cattaneo’nun yönettiği “Penguen Dersleri / The Penguin Lessons“, San Sebastian’da İzleyici Ödülü kazanan “Bando / The Marching Band“, Berlin’de Jüri Ödülü kazanan “Mesaj / The Message“, Londra’da İzleyici Ödülü kazanan “Dört Anne / Four Mothers” yer alıyor.
İstanbul Film Festivali, Zurich Sigorta işbirliğiyle bu yıl da Türk sinemasının önemli yapıtlarını restore ettirerek gün ışığına çıkarmaya ve bu klasiklerin yeni kopyalarını sinemamıza kazandırmaya devam ediyor. Sinemaseverler bu yıl, Ömer Kavur‘un, Barış Pirhasan ile birlikte yazdığı senaryodan sinemaya aktardığı, başrollerini Kadir İnanır ile Zuhal Olcay‘ın paylaştığı, 1985 yapımı “Amansız Yol“u Atlas Post Production tarafından restore edilmiş kopyasından izleyebilecek.
44. İstanbul Film Festivali’nin retrospektif bölümünde, insan ilişkilerine dayanan filmlerinde usta sinemacılığıyla tanınan Norveçli auteur yönetmen Dag Johan Haugerud’ün altı uzun metrajlı filmi ve alanının en yetkin isimlerinden kurgucu Ayhan Ergürsel‘in çalıştığı filmlerden bir seçki festivalde gösterilecek.
Oyuncuları sürecin içine katarak çalışmayı tercih eden ve her filmi diyalog, oyunculuk ve insan ilişkilerini ortaya koyan sinemasal yaklaşımını yansıtan Norveçli usta sinemacı Haugerud’ün filmleri festivalde ilk kez gösterilecek. Dag Johan Haugerud seçkisinde; henüz sonuçlanan Berlin Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapan ve en iyi filme sunulan Altın Ayı Ödülü ile eleştirmenler birliği FIPRESCI ödülünü kazanan “Hayaller / Dreams”, üçlemenin diğer iki filmi “Seks / Sex ve Aşk / Love“, yönetmenin ilk filmi “Göründüğüm Gibi / I Belong“, “Çocuklar / Beware of Children” ve “Çikolata Fabrikasının Işığı / The Light from the Chocolate Factory” filmleri yer alıyor. Ayrıca festivale konuk olarak gelecek Haugerud bir festival sohbetinde izleyicilerle buluşacak.
2000’lerde özellikle ilk filmlerini yöneten sinemacılarımıza fikirleriyle, teknik ve estetik bakışıyla büyük destek veren ve 2019’da aniden hayatını kaybeden Ayhan Ergürsel‘in çalıştığı filmlerden bir seçki festivalde gösterilecek. “Sinema ortak bir dil” diyen usta kurgucunun festivalde gösterilecek seçkide Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği “Üç Maymun“, Sinan Kesova’nın kısa filmi “Hinterlant“, Amat Escalante’nin yönettiği “Piçler / Los Bastardos”, Pelin Esmer’in yönettiği “Gözetleme Kulesi“, Arda Ekşigil’in kısa filmi “Tapınak Şövalyeleri“, Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği Yumurta ve Sezen Kayhan’ın kısa filmi Elene bulunuyor.
Köprüde Buluşmalar 20. yılını kutluyor
Anadolu Efes’in ana destekçisi olduğu, her yıl Türkiye’den yapımcı, yönetmen ve senaristleri uluslararası sinema profesyonelleriyle buluşturan ortak yapım, eğitim ve ağ kurma platformu Köprüde Buluşmalar, 15-17 Nisan tarihlerinde Hope Alkazar, Borusan Müzik Evi, Yapı Kredi Kültür Sanat ve Atlas Sineması’nda gerçekleştirilecek. 20. Köprüde Buluşmalar seçkisinde yer alan ilk filmlerden birine OGM Pictures sponsorluğunda “İlk Film Teşvik Ödülü” verilecek.
Türkiye’de bu alanda yapılan ilk etkinlik olma özelliğini taşıyan Köprüde Buluşmalar kapsamındaki Film Geliştirme Platformu, Work in Progress Platformu ve Kısa Film Atölyesi, Türkiye’den sinemacılara uzun ve kısa metraj kurmaca ve belgesel projeleriyle post-prodüksiyon aşamasındaki filmlerinin uluslararası çapta ilk sektörel sunumlarını yapmak için olanak yaratırken artistik ve finansal ortak yapımlar için de zemin hazırlıyor. Köprüde Buluşmalar’da bu yıl 20 proje yer alıyor.
Köprüde Buluşmalar’ın bu yılki ödülleri Anadolu Efes, OGM, ARTE, Netflix, Fono Film, Filmarka, Postgarden, Melodika, Depo Film, Panasonic Deneyim Merkezi, Tallinn Film Festivali, MFI Script Lab ve Square Eyes desteğiyle veriliyor. Almanya ve Hollanda Başkonsoloslukları ile Fransız Kültür Merkezi ve MUBİ de Köprüde Buluşmalar’a katkı sağlıyor.
Köprüde Buluşmalar 20. yılını kutlamaya hazırlanırken, sinema endüstrisinin gelişimine katkı sağlamak ve yapımcılara yeni fırsatlar sunmak amacıyla yeni bir ödül programını hayata geçiriyor. Bu kapsamda, sektöre yeni adım atan genç yapımcılara yönelik bir destek programı başlatılıyor. Köprüde Buluşmalar, İKSV Genç Sanatçı Fonu – Uluslararası Dolaşım Destek Programı ve Industry@Tallinn & Baltic Event işbirliğiyle, sektöre yeni giren genç yapımcılar için “Sektöre Giriş: Genç Yapımcılar Mentorluk Programı Ödülü” yapımcılığa yeni adım atan profesyonellerin sektör içinde yer edinmesine destek olmayı amaçlıyor. Kasım 2025’te Tallinn Black Nights Film Festivali sırasında gerçekleştirilecek bu prestijli programda, seçilen bir yapımcıya Tallinn Film Festivali kapsamında verilecek ödül, uluslararası bağlantılar kurma ve sektöre hızlı bir giriş yapma fırsatı sunacak.
Türkiye’den sinemacıların yurtdışında eğitimlere katılmasının önünü açmak üzere yapılan ortaklıklar, Tallinn Film Festivali ve MFI Script Lab ile ivme kazanırken; Almanya-Türkiye Ortak Yapım Geliştirme Fonu çerçevesinde Medienboard Berlin Brandenburg ve Hamburg Film Fonu ile işbirliği devam ediyor. Bu kapsamda bu yıl 7 Türkiye-Almanya ortak yapımı projeye destek verildi. Aynı zamanda BerlinAir programı ile iki yönetmen konuk sanatçı olarak Berlin’e gidecek.
Köprüde Buluşmalar Ödülleri, 17 Nisan akşamı yapılacak ödül töreniyle sahiplerini bulacak.
İKSV Alt Kat, İstanbul Film Festivali kapsamında, İKSV 2025 Festivalleri Çocuk ve Genç Atölyeleri Sponsoru Alarko Holding’in katkılarıyla, 14-19 yaş arası gençlere yönelik stop-motion animasyon atölyeleri düzenliyor.
Yönetmen Gökalp Gönen‘in yürütücülüğündeki atölye, gençlerin animasyon film yapım süreciyle tanışmalarına ve stop-motion tekniğiyle kısa filmler üretmelerine olanak sağlayacak.
Nisan-Haziran 2025 döneminde çevrimiçi olarak ücretsiz gerçekleştirilecek atölyelerde stop-motion tekniğiyle üretilecek kısa animasyon filmler, İKSV’nin dijital platformlarında paylaşılacak.
Atölyelerle ilgili ayrıntılı bilgi ve rezervasyon için: film.iksv.org/
İstanbul Film Festivali’nin bu yılki gösterimleri
Beyoğlu’nda Atlas 1948 ve Beyoğlu Sineması,
Şişli’de CineWAM Premium+ City’s Nişantaşı (Salon 3 ve Salon 7) ve
Kadıköy’de Kadıköy Sineması, Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi ve Paribu Cineverse Nautilus olmak üzere 7 salonda yapılacak.
Gösterim saatleri ise 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30.
Sinematek/Sinema Evi’nde yapılacak tüm gösterimlerde yerler numarasız olacak.