Ana SayfaMüzikKendi klibinin yönetmenliğini yapan yerli şarkıcılar 

Kendi klibinin yönetmenliğini yapan yerli şarkıcılar 

Yerli sahnenin severek dinlenen şarkıcıları aynı zamanda kendi müzik videolarının da yönetmeni. Peki o isimler kimler?  

Merve ÖZDOLAP

Bir şarkının sözleri, müziği, bunların bir araya gelerek oluşturdukları albümün hikayesi, kapağı, görselleri derken aslında dinleyiciyle buluştuğu en önemli aktarım alanlarından biri de müzik videoları oluyor. Yerli sahnede de bu aktarımı kendi diliyle yapmayı seçen müzisyenleri görüyoruz. Gelin, bu isimlerden bazılarına yakından bakalım.

Emre Aydın 

Emre Aydın, 2006 yılında “Afili Yalnızlık” albümü ve albümle aynı adı taşıyan şarkısıyla başarılı bir çıkış yapmıştı. Bu albümden üç şarkının klibinde Şebnem Dönmez’i izlemiştik ve klipler de albümün hikayesini tamamlayarak büyük beğeni toplamıştı. Bu başarılı başlangıcın ardından adeta kırık kalplerin marşlarını yazmaya devam eden Emre Aydın kendi kliplerini de yönetmeye başladı. ‘Sen Beni Unutamazsın’, ‘Beni Vurup Yerde Bırakma’ gibi kliplerinde performans sahneleriyle bir çiftin hikayesini; ‘Bitti Tebrikler’, ‘Çocuğum Belki’, ‘Beni Biraz Böyle Hatırla’ gibi kliplerindeyse bu sahnelerle kadının hikayesini birleştirerek şarkıların hissiyle uyumlu atmosferler yarattığını görüyoruz. Kendini yönetmenden çok görüntü yönetmeni olarak tanımladığını söyleyen Emre Aydın, aynı zamanda 2016 yılında yönetmenliğini yaptığı ilk filmi “Cinni: Uyanış”ı yayınladı. 

Mabel Matiz 

Mabel Matiz; sahne ismi seçimi, farklı vokal tarzı ve şiir gibi şarkı sözleriyle ilk albümünden itibaren kendini bambaşka bir yere konumlandırdı. Hem müziğinde, hem sözlerinde hem de video kliplerinde gelenekselle moderni buluşturarak kendi estetiğini yaratan Mabel Matiz’in klip yönetmesi de sanırım kaçınılmazdı. 🙂 ‘Gök Nerede’, ‘Mavi’ (Ah! Kosmos‘la birlikte), ‘Ya Bu İşler Ne’, ‘Gel’ gibi şarkılarının kliplerinin yönetmen koltuğuna oturan Mabel Matiz’in Ufuk Sarı ile beraber yönettiği ve Elvis Presley vari kostümlerle bir dansöz, padişah portresi, dizlerinin üzerinde dua eden bir melek gibi ögeleri bir araya getirdiği ‘Gözlerine’ klibi ise en ilginçlerinden biri. 

Güneş Duru (Redd) 

Redd tavrı, tarzı, muhalif duruşuyla benim için ayrı bir yerde duran ve yerli rock sahnesinin önde gelen gruplarından. 1996’da müzikal yolculuğuna başlayan grup 2004’ten beri Redd ismini kullanıyor. Yayınladıkları ilk albümleri “50/50”den ‘Mutlu Olmak İçin’ ile hayatımıza giren Redd, görmeye pek alışık olmadığımız “21” gibi şahane bir konsept albümü de yerli müzik sahnesine kazandırdı. ‘Hala Aşk Var mı?’, ‘Masal’, ‘Bir Yol Bulursun’ gibi müzik videolarıyla dikkat çeken grubun üyelerinden Güneş Duru ise ilk kez 2014’te ‘Aşık Oldum Celladıma’ şarkısının klibinin ve ardından ‘İtiraf’, ‘Kalpsiz Romantik’, ‘Boşlukta Dans’, ‘Hala Seni Çok Özlüyorum’, ‘Kanıyorduk’, ‘Tutmuyor Frenler’, ‘Hadi Salla’, ‘Siktiret Boşver’ kliplerinin yönetmenliğini yaptı. Aynı zamanda Tuna Kiremitçi, Bulutsuzluk Özlemi, Melis Dağ gibi isimlerle çalıştı ve Doğan Duru’nun “Açık Koyu” projesindeki iki klibi ve solo albümünden ‘Mavra’nın klibini de yönetti. Genellikle dış mekan seçimleriyle öne çıkan Güneş Duru kliplerinden ‘Kanıyorduk’ iPhone X ile çekilen ilk yerli klip olma özelliği taşıyor. Benim favorimse ‘İtiraf’. Ayrıca renk kullanımıyla dikkat çeken ‘Hala Seni Çok Özlüyorum’ klibinde ekibimizden İpek Atcan’ı da görebilirsiniz. 🙂 

Bedük 

Kariyerinin başında ‘Son Sigaram’ şarkısıyla Serhat olarak tanıdığımız Bedük, bu ismini 2007’de çıkardığı “Even Better” albümüyle kullanmaya başladı ve tüm enstrümanları çaldığı, sözleri-müzikleri yazdığı, vokalleri-geri vokalleri, miksajını, yapımcılığını yaptığı bu albümle birlikte aslında hep üretmek istediği dans müziğine geçiş yaptı. Çoğunlukla canlı enstrümanları kullandığı için yaptığı müziğe elektronik yerine dans müziği demeyi tercih eden Bedük, özellikle 2008 yılında Murad Küçük’ün çektiği ve 90’larda bir sünnet düğününün canlandırıldığı ‘Automatik’ klibi ile yerli müzik videolarının unutulmayanları arasına adını yazdırmıştı. Daha sonra kendisi de ‘Koyver Kendini’, ‘Benim Gecem’, ‘Oynayalım’, ‘Bi Dans Etsek’, ‘Hayvan’, ‘Raks’, ‘Push the Button’, ‘Altı Üstü’ ve son olarak bu yıl ‘Kopsun Kıyamet’ video kliplerinin yönetmenliğini yaptı. Grafik tasarımı mezunu olan Bedük, kliplerini tamamlayıcı bir sanat formu olarak değerlendirdiğini söylüyor ve bunun etkisini hem albüm kapaklarında hem kliplerinde görüyoruz. 

Cem Adrian 

2005 yılında yayınladığı ilk albümü “Ben Bu Şarkıyı Sana Yazdım”dan beri farklı ses rengi, geniş ses aralığı, söz yazarlığı ve melankolik şarkılarıyla dinleyicileri büyülemeye devam eden Cem Adrian da hikayelerini müzik videolarıyla tamamlamayı seçenlerden. ‘Mutlu Yıllar’, ‘Gül’, ‘Bana Unutmayı Anlat’, ‘Sana Sarılınca’, ‘Seni Seviyorum’, ‘Yalnız Adam’, ‘Buruk’, ‘Sen Hep Böyle Kal’ gibi pek çok şarkısının klibini yöneten Cem Adrian’ın kliplerinde şarkılarının melankolisini yansıttan karanlık sahnelerin, siyah-beyaz renklerin ön plana çıktığını görüyoruz. Özellikle ‘Yalnız Adam’ klibi sade ama etkileyici kareleriyle bence en başarılı işlerinden biri. 

Kalben 

8 yaşından beri müzikle ilgilenen Kalben, 2014’te Sofar Sounds için çalıp söylediği ‘Sadece’ şarkısıyla hayatımıza girmişti, giriş o giriş oldu diyebiliriz. 🙂 Bunun üzerine beş stüdyo albümü yayımlayan Kalben, klipleri için Aytekin Yalçın, Başak Soysal, Dilan Bozyel gibi isimlerle çalıştı. 2019’da ise ‘Derdimin Çiçeği’ şarkısının klibinin yönetmenliğini kendi yaptı. Bir konserinde eski patronlarına yazdığını söylediği bu şarkının klibinde, Kalben’in konserlerinden görüntüler ve günlük hayatından kareler yer alıyor. Bu yıl son albümü “Eski Dünyanın Yangını” ile aynı ismi taşıyan kitabını da yayımlayan Kalben’i bakalım başka kliplerinde de yönetmen koltuğunda görecek miyiz. 

Mürsel Oğulcan Ava (Dolu Kadehi Ters Tut) 

2015’in sonunda ev kaydı akustik albümleri “Polonya’nın Başı Belada” ile çıkışlarını yapan Dolu Kadehi Ters Tut, “indie”nin karşılığını tam anlamıyla vererek gerçekten bağımsız çalışan bir ikili. 🙂 Uğurhan Özay ve Mürsel Oğulcan Ava’dan oluşan DKTT’nin video kliplerinin çoğunun yönetmenliğini de Ava yaptı. İlk kliplerinde -muhtemelen- bütçe eksikliğini hikaye anlatıcılığıyla çok güzel kapatan Ava, ‘Anamız Babamız Yok Deriz’in ters köşe klibiyle mahalle baskısı, homofobi gibi ülkeyi içten içe kemiren konulara da dokunmuştu. 2021 yılında yayınladıkları ‘Islansın’ klibini izlediğimdeyse hem yıllar içinde yükselen çizgilerini görmek hem de büyük bir The Weeknd hayranı olarak klipteki ve şarkıdaki ‘After Hours’ etkilerini hissetmek beni heyecanlandırmıştı. Daha sonra Loş Sohbet’e katıldıklarındaysa bu etkiden bahsettiklerini gördüm ki bence çok kıvamında, özgünlüğü bozmayacak seviyede bir esinlenme olmuş bu. 🙂 Dolu Kadehi Ters Tut’un kendi hikayelerini anlatma yolculuklarının nereye doğru evrileceğini de merakla takip ediyoruz. 

Teoman 

Teoman, tartışmasız yerli rock sahnesinin en ikonik isimlerinden. Yıllardır şarkı sözleriyle, müziğiyle, tarzıyla, kendine has yorumuyla hem müzik listelerimizdeki hem de kalbimizdeki yeri bambaşka. Özellikle “O”, “17”, “Gönülçelen” albümlerinin kapağını görünce bile hala heyecanlanıyorum. 🙂 Takip edenlerin hatırlayacağı gibi Teoman 2002 yılında “Mumya Firarda” filminde rol almış, 2004’te “Balans ve Manevra” isimli ilk filminin senaristliğini ve yönetmenliğini yapmıştı. 2007 yılında kliplerinde de birlikte çalıştığı Sinan Çetin’in yönettiği “Romantik” filminde de kendisini izlemiştik. Bunların yanında Teoman aslında ‘Fahişe’, ‘Çoban Yıldızı’, ‘Sevişirdik Bazen’, ‘Tek Başına Dans’, ‘Renkli Rüyalar Oteli’, ‘Dursun Dünya’, ‘Papatya (yeni versiyon)’ gibi kliplerinin de yönetmen koltuğuna oturdu. Özellikle savaş sahnelerinden oluşan ama Teoman’ın “savaşlar olmasın diye” çektiği ve bir “barış klibi” olarak tanımladığı ‘Çoban Yıldızı’ çekim tekniği ve etkileyiciliği bakımından bir adım öne çıkıyor. 

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR