İşte, Blok Mekan’daki konserini The Irish Spirit YouTube kanalında izleyeceğimiz Lara Di Lara hakkında bilmeniz gerekenler… 

123’ün solisti olarak tanıdığımız Dilara Sakpınar, nam-ı diğer Lara Di Lara, 2015’te Oraya Doğru, 2017’de Hazineler İçindesin ve 2020’de Sudaki Çığlık adında üç stüdyo albümü kaydetti. Farkındalık, kabul, merak, keşif, sevmek ve kendine olan inanç gibi duygulardan ilham aldığı Sudaki Çığlık albümünün sonrasında, albümde yer almayan single’lar da yayınladı. Yetenekli müzisyeni daha yakından tanımak için aramıza katıl! 

LARA Dİ LARA KİMDİR? 

Yarı İsveçli yarı Türkiyeli olan Dilara Sakpınar, İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nden mezun oldu. Sonra da 123 ile müzik kariyerine başladı. Grup ile dört albüm kaydetti. Besteci ve söz yazarı olarak zaman içinde biriktirdiği parçalar Oraya Doğru adındaki ilk albümüyle hayat buldu. 2017’de ikinci albümü Hazineler İçindesin’in ardından Türkiye’nin önemli mekanları ve festivallerinde sahne aldı. 2018’de Hollanda, Belçika, Almanya ve Avusturya’yı kapsayan Avrupa turnesi, Eskişehir Senfoni Orkestrası ile gerçekleştirdiği özel bir dinleti verdi. Nick Cave konserinin ön grubu oldu. 

SANAT VE MÜZİKLE İÇİÇE BİR AİLEDE DOĞDU 

Stockholm’de büyüyen Dilara Sakpınar, sanat ve müzikle içiçe bir aileden geliyor. Babası, ünlü orkestra şefi Ender Sakpınar. Annesi, ressam ve yazar Leyla Sakpınar. Dayısı ise, dünyaca ünlü saksafon sanatçısı İlhan Erşahin. Sakpınar, babasının işindeki çabasından ve adanmışlığından çok etkilenmiş: “Şanslıyım ki babam çok açık, olduğu gibi biridir. Hiçbir zaman kısıtlayıcı olmadı. Müzik konusunda da öyle. Küçüklüğümden beri babamın provalarına, konserlerine giderim. Birlikte müzik dinleriz ve bu sadece klasik değildir. Benim müziğimle ilgili de hep çok destekleyici bir yaklaşımı vardır” diyor, babasını anlatırken. 

“HAKSIZLIK VE YANLIŞLAR ÇOK CANIMI SIKTI” 

Lara Di Lara, yakın zamanda Dergy’e verdiği röportajda Sudaki Çığlık’ta yer alan şarkıların, başına geleceğini hiç düşünmediği şeylerle paralel olarak ortaya çıktığını söylemişti: “Sudaki Çığlık’la uzun bir süre vakit geçirdim. Bir kaç sene kadar. Bu zaman içinde değişen dönüşen çok şey ve başıma geleceğini hiç düşünmediğim şeyler oldu hayatımda. Sanırım en çok bu değişikliklerden ve olaylardan etkilendim. İyisiyle kötüsüyle. Kendi hayatım dışında, genel hayatta olan biten haksızlık ve bana göre olan yanlışlıklar canımı çok sıktı. Bastırılmış duygu ve düşünceler, saklanmak zorunda kalınmış durumlar vs. Kendimce o konulara da değindiğim bir albüm oldu.”

MÜZİĞİNİ TANIMLAMAYI SEVMİYOR 

Her ne kadar yaptığı müzik için “alternatif” desek de, yer yer elektronik, yer yer caz öğelerini de bulabiliyoruz, Lara Di Lara’nın şarkılarında. O da müziğini tanımlamayı sevmediğini söylüyor. Bu tip tanımlamaların dinleyiciye bırakılması gerektiğini düşünüyor. Bir müzisyen olarak ürettiğini, bir sürü şeyden beslendiğini, harmanladığını, “Dilara süzgecinden” geçirdiğini ve yayınladığını belirtiyor. “Gerisi dinleyene kalmış ve yoruma açık diye düşünüyorum” diyor. Sakpınar’ın Alike Places adında bir projesi daha var. Daha “beatbase” bir müzik, diye tanımlıyor bu projeyi. 

LARA Dİ LARA KİMLERİ DİNLİYOR? 

Başarılı müzisyen şöyle sıralıyor en sevdiği grup ve projeleri: “Hakan Kurşun, Gevende, Nekizm, Big Beats Big Times, Burak Irmak, Erkin Gören, Büyük Ev Ablukada (akustikken), Selim Saraçoğlu, Cihan Mürtezaoğlu, Your German Needs, The Ringo Jets, Eskiz, Barlas Tan Özemek, Sakin (keşke bitmeseydi), Can Güngör, Ceylan Ertem, Yasemin Mori, Efe Demiral, Cenk Erdoğan, Melike Şahin, Ayyuka.”

ALTERNATİF SAHNE HAKKINDA: “BİRBİRİNE ÇOK BENZEYEN MÜZİKLER VAR”

Lara Di Lara, son dönem alternatif sahnede bir “karşı gelme” ekolü olduğunu, sanatın bu anlamda bir itici güç olduğunu söylüyor. Ve ekliyor: “Çok fazla şey çıkıyor ama bence birbirine çok benzeyen müzikler var. Keşke biraz daha herkes kendi yolundan gitse, o cesareti göstersek hep birlikte. Böyle bir akım yaratıp o akımın peşinden gitmek değil de, o akımın içinde kendi yerini bulmaya çalışmak daha değerli bir şey. Neticede çok fazla müzisyen çıkması bence besleyici bir şey.” Sakpınar yerli alternatif sahnenin biraz lokal ve kapalı olduğunun da altını çiziyor: “Müzikal anlamda ‘Nereye gidebilirim’, ‘sınırları nasıl zorlayabilirim’, ‘söz yazımında bir derinlik nasıl yakalanır’ biraz daha kafa yormak gerekiyor gibi geliyor bana.” 

ŞARKILARI DOĞADAN İLHAM ALIYOR 

Lara Di Lara’nın şarkılarında ve kliplerinde genel olarak gözlemlenebilecek ana fikir, sanatçı ve doğa arasındaki ilişki. Sakpınar, kendini doğaya ve toprağa çok bağlı hissettiğini söylüyor. Dolayısıyla şarkılarındaki ince ayrıntılar da bununla ilgili. Doğanın kendi içinde çok fazla soru barındırdığını da söylüyor: “Nereden geldik? Nereye gidiyoruz? Bu gidiş hem bizi hem de hayatın kalanını neye dönüştürüyor? Tüm bu sorunların içerisinde de sanırım hep ‘özünü unutma ve oradan devam et’ telkinini de yapmaya çalışıyorum.”

Müzik, sohbet ve eğlence yeniden bu civarlarda. Jam Session, bu sene mekanlar arası yolculuk konseptiyle, The Irish Spirit YouTube hesabında.

Programın detayları için The Irisih Spirit Instagram hesabını takip edebilirsiniz.

Aramıza katıl. Ruhunu dinle! 

LARA BANNER

Kaynaklar: Gazete Bilkent, The Rave Mag, Instyle, Habertürk, Bir Baba Indie