Eurovision Şarkı Yarışması’nın 2021 birincisi Måneskin, ülkeleri İtalya’ya 31 yıl sonra birincilik getirdi. Bu durum onları sadece İtalya’nın gururu yapmaktan da öte 2021 yılında dünyada en çok konuşulan ekiplerden biri haline getirdi. Vokalde Damiano David, bas gitarda Victoria Da Angelis, davulda Ethan Torchio, gitarda Thomas Raggi kadrosundan mütevellit Maneskin “I Wanna Be Your Slave” ve MadCon’un 2007 yılında büyük başarı kazanmış şarkısı “Beggin” cover’larıyla listeleri domine etti. Attıkları her adım olay oldu. “Fazla ilgileri olmadığını” söyledikleri TikTok’ta adım başı onlar çaldı. 2021 gerçekten de onların altın yılı oldu. İşte son dönemlerin en büyük rock grubu olma yolunda ilerleyen Måneskin hakkında bilmeniz gerekenler. 

DANCA’DA “AY IŞIĞI” ANLAMINA GELİYOR 

Dört üyenin “Måneskin” adını almaya karar vermeleri tamamen bir tesadüf olmuş. Victoria, grubun bir müzik yarışmasına katılacağını ve işte o zaman bir isim lazım olduğunu düşünmüş ama kendilerine ne diyeceklerini bilememişler. Sonra bir fikir gelmiş. Victoria yarı Danimarkalı olduğu için grup isminin Danca olmasına karar verilmiş. Ve basçı “Måneskin”i telaffuz ettiğinde herkes onun sesine ve ismin ikonikliğine aşık olmuş! Hatta birkaç ay sonra da İskandinav ülkesine bir gezi düzenlemişler. Danca’da bu kelime ‘ay ışığı’ anlamına geliyor. Gruba da kesinlikle iyi şans getirdiği söylenebilir. Grup yarışmada birincilik ödülünü alınca bunun ay ışığı kadar parlak bir kariyerin başlangıcı anlamına geldiğini söylesek tuhaf olmaz herhalde. 

DAVULCU FACEBOOK’TAN BULUNDU

Peki grubun kuruluşu nasıl oldu? Aslına bakarsanız bu hikâye tam bir klişe. De Angelis, liseye Damiano David ve gitarist Thomas Raggi ile birlikte gitti. Bir davulcuya ihtiyaçları vardı. Ethan Torchio’yu Facebook aracılığıyla buldular ve onu bir “seçmeye” soktular. David, sonrasında bu seçmenin tamamen sahte olduğunu itiraf ediyor: “Sadece havalıymış gibi yapıyorduk ama başka davulcumuz yoktu. Tek seçenek oydu, ama neyse ki oldukça iyiydi.”

8 OCAK’IN SIRRI TAM OLARAK NE? 

Måneskin’in 22 yaşındaki elemanı Damiano David, 8 Ocak 1999’da doğdu. Tam 64 yıl önce, 8 Ocak 1935’te, 20. yüzyılın en önemli kültürel simgelerinden biri de aynı gün doğdu: Rock’ın kralı Elvis Presley. Birkaç yıl sonra, 8 Ocak 1947’de sıra, müzik endüstrisinin bir başka önde gelen ve etkili figürüne, tüm zamanların en büyük sanatçılarından biri olan David Bowie’ye geldi. Tuhaf bir şekilde, üçü de aynı doğum tarihini, çok daha kötü nedenlerle bilinen başka bir figürle paylaşıyor: Kuzey Kore lideri Kim Jong-un. O da  8 Ocak 1984’te doğdu. Yorum sizin! 

SOKAK ŞARKICILIĞINDAN X FACTOR’E 

Måneskin sanatını tabii ki ülkelerinin başkenti Roma’nın kalbinde geliştirdi. Stüdyodaki prova saatleri, yoldan geçenler için canlı performanslar anlamına geliyordu. Ünlü Via del Corso ve Colli Portuensi semti de dahil olmak üzere şehrin tarihi merkezinin sokaklarında onları duyabiliyordunuz. Şeytanın bacağını kırdıkları yer ise X Factor yarışması oldu. 2017’de yarışmanın 11.sezonnunda sahne aldılar. Alternatif rock grubu Afterhours’un solisti Manuel Agnelli onlara koçluk yaptı. Sonunda pop şarkıcısı Lorenzo Licitra’nın arkasında ikinci oldular. Ancak sahnedeki performanslarından bazıları, örneğin Damiano’nun topuklularla direk dansı yaptığı The Struts’un “Kiss This” şarkısını coverladıkları zaman, viral oldular.

GRUBUN İKONU HARRY STYLES 

Måneskin bugüne kadar onları şekillendiren, ilham aldıkları grupları Arctic Monkeys, Bruno Mars ve Red Hot Chili Peppers olarak anlatıyor. David; Aerosmith, REM, Soundgarden, Led Zeppelin derken; De Angelis David Bowie ve Depeche Mode’u da araya sıkıştırıyor. Ama bir ilginç gerçek var. Rock’ın kalesi dört müzisyenin ortak paydada buluştuğu tek isim Harry Styles! Evet, Måneskin eski One Direction üyesi Harry Styles’ı kesinlikle ikonları olarak belirtiyor. Hatta Styles’ın “Kiwi ” ve “ Carolina” şarkılarını coverlamaları da tesadüf değil!

KİMDİR BU MARLENA? 

Måneskin, ilk stüdyo albümleri Il Ballo Della Vita‘daki beş parçada birden “Marlena” adında bir karakterden bahsediyor. Aslına bakarsanız, Marlena fiziksel bir karakter değil. Bu kavramı daha çok “müzikleriyle vermek istedikleri mesajın kişileşmesi” şeklinde açıklıyorlar. “O bir özgürlük, yaşam ve yaratıcılık ideali” diyorlar. Onlara göre “Marlena” grubun dört üyesini, hatta dinleyicileri bile kapsayan hayali bir figür.  Dolayısıyla bu isim sanıldığı gibi grup üyelerinden herhangi birinin gizli aşkı falan değil. “Marlena aynı anda hem herkes hem de hiç kimsedir. Bu, Måneskin için ve daha genel olarak hepimizin varlığı için temel bir kavram olmaya devam ediyor” diyorlar. 

“SEVGİ MESAJLARI KADAR NEFRET MESAJLARI DA ALIYORUZ”

Måneskin son albümleri Teatro d’ira’da nefretle mücadele üzerine çok şarkı yaptıklarını söylüyor. “Bununla baş etmeye çalışmak oyunun bir parçası. Biz henüz 20’lerimizdeyiz, hata yapabiliriz. Ama hata yapmışsak özür de dileriz.” Grup, aldıkları birincilik sonrası sevgi mesajları kadar nefret mesajları da almış. “Sizi ne iyi hissettiriyorsa, neye inanıyorsanız onu yapmaya devam edin. Bu bir hataysa da olabilir. Hepimiz insanız. Ama en önemlisi hatanıza nasıl reaksiyon verdiğinizdir” diyorlar. 

“İSTEDİĞİNİZ KİŞİ OLMAKTA ÖZGÜR HİSSETMELİSİNİZ”

Måneskin için cinsel özgürlük, şarkı sözlerinin yanı sıra tarzlarının da doğasında var. Mesela “I Wanna Be Your Slave” için yarattıkları “garip” videodan özellikle gurur duyuyorlar. De Angelis, “Bu video seks ve kendinizi cinsel olarak nasıl ifade ettiğinizle ilgili” diyor: “Şarkı, istediğin kişi olmakta özgür hissetmekle ilgili ve doğru ya da kötü hiçbir şey yok. Bunu videoda göstermek istedik.” Måneskin moda anlayışlarında da cinsel normlardan kurtulmuş görünmeyi işte bu özgürlük hissiyle paralel olarak açıklıyor. 

Kaynaklar: Rolling Stone, Wiwibloggs, Buzz4fun