Temellerini 1995’te atan, ülkemizin en yetenekli rock gruplarından Mor ve Ötesi’ni unutulmaz 10 şarkısıyla hatırlayalım.
Mor ve Ötesi, vokalde Harun Tekin, gitarda Kerem Özyeğen, bas gitarda Burak Güven ve davulda Kerem Kabadayı’dan oluşuyor. Grubun temelleri 90’ların başında Harun Tekin ve Kerem Kabadayı’nın Alman Lisesi’nde okurken kurdukları Decision grubuna dayanıyor. 1995 yılında yayınladıkları ilk albümleri Şehir’le dikkatleri çeken topluluk, daha sonra 8 stüdyo albümü, sayısız ortak albüm, EP ve single’a imza attı. Ustalıkla yazılmış şarkı sözleriyle yalnızca duygusal değil, toplumsal konularda da pek çok eser ortaya çıkarttılar.
Mor ve Ötesi yaz turnesi de 6 Ağustos’ta Bodrum’da başlıyor. Ekip daha sonra 7 Ağustos’ta Çeşme’de 15 Ağustos’ta da Harbiye Açıkhava sahnesinde olacak.
İşte Mor ve Ötesi’ni Mor ve Ötesi yapan unutulmaz 10 şarkı…
Daha Mutlu Olamam
Mor ve Ötesi’nin 12 Ağustos 2001’de yayınladığı Gül Kendine’yle Türkçe rock’ın kaderini şekillendirmeye başlamıştı diyebiliriz. Albümde yer alan “Daha Mutlu Olamam”, tüm zamanların en çok dinlenen MVÖ şarkısı… Hayattaki küçük detayları bir anda fark eden, ağzındaki acı kahvenin, biten bir aşkın, köprüde giderken radyo dinlemenin keyfine varan, ama bir yandan da tüm bunların ironisini yapan bir şarkı, “Daha Mutlu Olamam”. Aslında biraz da üzerinde yaşadığımız topraklarda hep içinde bulunduğumuz o ruh hali, “Daha Mutlu Olamam.” Kendi içimizde çabalayarak mutlu olmaya çalışma hallerimiz, diyebiliriz. Bu şarkıyı günümüzde de Z kuşağına sevdiren “Aşk 101” dizisine de bir selam çakmalıyız tabii. Mor ve Ötesi’nin Gül Kendine albümüyle ilk Türkiye turnesine çıktığını da ekleyelim.
Cambaz
“Bütün dünya izler durur/ Afet-i azam bekler durur/ Hedefini al, piyasanı al, her şeyi al…” “Cambaz”ın melodisini mırıldanmaya başladığımızda hemen gerisi geliyor, değil mi? Mor ve Ötesi’nin Tarkan Gözübüyük prodüktörlüğünde kaydettiği Dünya Yalan Söylüyor albümü hem ABD-Irak savaşını anlatıyor, hem yanlı bir gözle yayın yapan medyayı hem de siyaseti incelikle eleştiriyordu. Söyleyecek sözü olan bir grup, Mor ve Ötesi. Şarkının klibinde tüm grup elemanlarının takım elbise giymesi de iyi bir detaydı. Bazı MVÖ dinleyicilerinin şarkıyı Radiohead’in “Paranoid Android”ine hafif çapta benzettiğini de not düşelim. Bir rock klasiği, “Cambaz” ve klibin sonunda Kerem Kabadayı’nın zilleri ani bir hareketle tuttuğu o akıllarda kalan kare…
Bir Derdim Var (Canlı Senfonik- Aya İri)
Gerçek bir MVÖ klasiği, “Bir Derdim Var”. Türkçe rock müziğin yönünü değiştiren Dünya Yalan Söylüyor albümünde yer alan 2004 tarihli “Bir Derdim Var”, aynı zamanda “Mustafa Hakkında Her Şey” filminin de soundtrack’i olmuştu. Bu şarkı, “En iyi Film Müziği” kategorisinde Altın Portakal ödülünü de almıştı. Albüm dönemin müzik dergileri Blue Jean ve Billboard tarafından “En İyi Rock Albümleri” listelerine dahil edildi ve 250 bine yakın bir satış rakamı elde etti. Bu albümle birlikte Türkçe rock yapan ekiplerin üretimlerinde gözle görülür bir artış yaşandı. Ve “Bir Derdim Var” da Mor ve Ötesi’nin kilometre taşı şarkılarından biri oldu. Bu kült şarkıyı, grubun 2018 yılında Aya İrini’de verdiği senfonik konserdeki versiyonuyla dinlemenizi öneririz.
Oyunbozan
Mor ve Ötesi’nin Güneşi Beklerken adındaki yedinci stüdyo albümlerinde yer alan “Oyunbozan” da grubun mihenk taşı şarkılarından biri. Güneşi Beklerken, Serdar Ataşer prodüktörlüğünde 2012 yılında kaydedildi. Mor ve Ötesi’nin aslında kıyıda köşede kalmış gibi görünse de, diskografisinin en nadide parçalarından biri olan “Oyunbozan”, ayrılık acısını normalleştirmeye çalışan bir adamın aşka gerçekçi bakışını yansıtıyordu: “Bak dinledim seni, dokunmadım sana/ Dokunmadım kalan rüyalara/ Zarar ziyan döküldü ortaya/ Ölüm kadar rahatmış ayrılık…”
Araf
2009’u konserlerle dolu geçiren Mor ve Ötesi’nin stüdyoya kapanarak yedi ay boyunca harıl harıl çalışması sonucu, Masumiyetin Ziyan Olmaz albümü ortaya çıktı. Bu söz, grubun “2012” şarkısında geçmekteydi. İçe dönük ve duygusal bir şarkı olan “Araf” da bu albümde yer alan mücevher değerinde şarkılardan biriydi. Günümüzde şarkı yarışmalarında çok kez şarkıcı adayları tarafından seslendirilmekte olan “Araf”, Harun Tekin’in usta kalemini konuşturduğu şarkılardan biri. 2010 yılında yayınlanan şarkının Ketche tarafından çekilen ilginç klibi de Türkiye Video Müzik Ödülleri’nde “En iyi Klip” adaylığı elde etmişti.
Küçük Sevgilim
Mor ve Ötesi’nin 2006 yılında yayınladığı Büyük Düşler albümünün grubun diskografisindeki önemi, haklarını büyük plak şirketlerinden alarak kendi şirketleri Rakun’dan yayınladıkları ilk albüm olması diyebiliriz. Dünya Yalan Söylüyor’un ardından yayınlanan bu albüm daha kişisel, içe dönük ve duygusal şarkılar içermekteydi. Bunlardan biri de “Küçük Sevgilim”di. Şebnem Ferah’ın vokalleriyle taçlandırdığı “Küçük Sevgilim” son dönemin meşhur dizisi “Çukur”da da çalarak günümüzde yeniden popüler oldu.
Deli
Ve Türkiye’nin Eurovision macerasına katıldığı yıllar… 2008 yılında ülkemizi “Deli” şarkısıyla temsil eden Mor ve Ötesi, Belgrad’daki performansıyla büyük övgü almış ve tamamı Türkçe olan bu şarkı ile 7’inci olarak ülkemize dönmüştü. Tekin bu şarkı hakkında, “Bu şarkı Mor ve Ötesi şarkısı dedirtecek cinsten. Aynı zamanda bazı yenilikleri de içinde barındıran bir şarkı oldu, ancak şarkıyı anlatmak zor; tam da bunu yapmamak için şarkı yazıyoruz zaten” demişti. Ritmik, melodik ve enerjik bir MVÖ şarkısı olan “Deli” de hafızamıza kazınan şarkılardan biri oldu. Grup bu şarkıya Başıbozuk albümlerinde yer verdi.
Sevda Çiçeği
Ne kadar zor, aslıyla özdeşleşmiş bir şarkıyı coverlamak! Oysa Mor ve Ötesi’nin yorumladığı bir Fikret Kızılok şarkısı olan “Sevda Çiçeği” için durum biraz “Orijinalinden daha iyi olan coverlar” başlığında ele alınabilir. Kızılok’un 1983 yılında seslendirdiği bu parçayı Mor ve Ötesi 2004 tarihli Dünya Yalan Söylüyor albümünde coverlamıştı. Mor ve Ötesi’nin neden Türkiye’nin en iyi rock grupları içinde olduğu sorusunu açık ve net biçimde cevaplayan “Sevda Çiçeği”nin günebakanlar içindeki klibi de çok sevilmişti. Mor ve Ötesi ruhunu yansıtan bir cover olan “Sevda Çiçeği” gerçek bir konser şarkısı oldu.
Aşk İçinde (Akustik)
Mor ve Ötesi tarihinin en dokunaklı şarkılarından biri olan “Aşk İçinde”nin orijinali 2004 tarihli Dünya Yalan Söylüyor içinde yer alıyor. Mor ve Ötesi, 2018 yılında Tarihi Sirkeci Garı’nda kaydettiği canlı akustik konserinde bu şarkıyı bir kez daha yorumladı. “Aşk İçinde”nin bu versiyonunda grubun akustik performanslarında da ne kadar başarılı olduğuna bir kez daha tanık oluyoruz. Aslında isminde “aşk” geçmesine rağmen tamamıyla aşkı anlatmayan, biraz da hayata söylenmiş sözlerden oluşan bir şarkı, “Aşk İçinde”: “Bugün varsın, yarın yoksun/ Kocaman bir çığlık olsun/ Benim derdim senin olsun/ Bilen bilsin, duyan duysun…”
23
Mor ve Ötesi’nin 1998 tarihli Bırak Zaman Aksın albümünde yer alan müstesna bir eser. Gerçek MVÖ hayranlarının çok sevdiği ve ayrı bir yere koyduğu “23” şarkısını, Harun Tekin’in Şafak adında bir kız arkadaşına yazdığı rivayet edilir. “Ş”nin esprisi de alfabenin 23. harfi olmasıdır. Tabii bu hikâye ne kadar gerçek, bunu bilemiyoruz ama bu şarkı, 90’lardaki MVÖ ruhunu anlamak için oldukça iyi bir seçim diyebiliriz. “23” hemen sevebileceğiniz, kolay bir şarkı değil. Gerçek etkisini birkaç dinlemede gösteren cinsten bir şarkı. Her MVÖ konserinde de duyabileceğiniz bir şarkı da değil. Ama zaten güzel olan da, bir grubu her dönemki eserleriyle sevmek ve takip etmek.