Pop dünyasının asla yaşlanmayan yetenekli müzisyenlerinden Mustafa Sandal’ın kilometre taşı şarkılarına odaklanıyoruz.
Türkçe pop tarihinin en yetenekli, en enerjik ve kesinlikle en atletik isimlerinden biri, Mustafa Sandal, nam-ı diğer bizim Musti’miz. Yerinde duramaz halleri, mutlaka icra ettiği bir spor dalı, dillere dolanan şarkıları ve kliplerindeki yer yer tuhaf dansları tamamen kendine özgü… Tam anlamıyla şahsına münhasır bir kişilik, Musti. Bugün 51 yaşında, hala dinamik ve iki çocuklu bir baba. Magazin gündemi onu hala çok seviyor. Ama bizim işimiz Musti’nin 27 yıllık kariyerinde imza attığı unutulmaz şarkıları elbette. Yalnız şarkıcı değil, söz yazarı ve besteci kimlikleriyle de ele alıyoruz, Musti’yi. Huzurlarınızda Mustafa Sandal’ı Mustafa Sandal yapan 10 şarkı.
Bu Kız Beni Görmeli (1994)
Güzelim baksana, adımı sorsana
Allahın aşkına şu ateşi yaksana
Bu kız beni beni görmeli
Bana kazak örmeli
Yalnız beni sevmeli artık
Atletik sanatçımız Musti’yle olan ilk tanışmamız tam da bu şarkının çıkıp ortalığı kasıp kavurduğu 1994’e tekabül ediyor. Musti’nin Suç Bende adını verdiği ilk albümü, aslına bakarsanız “Beni Ağlatma”, “Sana İhtiyacım Var” ve “Yokluğunda çok kitap okudum” dediği “Neredesin?” gibi birbirinden iyi şarkılar içeriyordu. Ama tabii ki bu albümün jet hızında bir şarkıya ihtiyacı vardı, bu da elbette Batılı pop melodileriyle kaynaşan Türk ezgilerinin kulaklarımızda salındığı “Bu Kız Beni Görmeli” idi. Boğaziçi Üniversitesi çimenlerinde şınav çeken ve nedense sık sık kemerine zum yapılan Mustafa Sandal, kendisini görmesi gerektiği kıza “Bana kazak örmeli” diyerek de dillere dolanmıştı. Grup Vitamin az mı dalga geçmişti bu kliple!
Bize Gidelim (1994)
Sabah olmuşsa kimin umurunda
Haydi dostlar yani başıma
Bana laf gecmez yazı tura atmam
Bize gidelim beyler
Bu şarkının nasıl klibi olmaz! Moraliniz bozuksa önce bir yüzünüzü yıkayın ve sonra da 90’lar Türkçe pop’a sığının. Tam anlamıyla bir “hype” şarkısı olan “Bize Gidelim”, arkadaşlarla toplanıp eğlenmek, mümkünse selfie çekmeden anın tadını çıkarmaktan bahseden müthiş bir şarkı. “Bize gidelim beyler” dediğine bakmayın, çok cinsiyetsiz ve zamansız bir şarkı bu. Bu şarkının gazıyla maça da gidebilirsiniz babyshower’a da. Yarattığı birlik ve beraberlik duygusu açısından, pek çok partide sevilip dinlenmiş bir Musti şarkısı, “Bize Gidelim”. Bu şarkıyı Murat Dalkılıç da coverlamıştı. Seviyoruz seni 90’lar.
Gidenlerden (1996)
Oldu bir kez oldu, bir gül soldu, değişmez
Oldu bir kez oldu, bir gül soldu, sevişmez
Gidenlerden, bir tek seni bana ekledim
Seni deli gibi bekledim, gidenlerden
Bu şarkının olmadığı bir Mustafa Sandal listesi yapacağımızı düşünmediniz herhalde?! Türkiye henüz chill out nedir bilmezken, Musti “Gidenlerden”i yaptı ve Gölgede Aynı albümü 1996 yılına damgasını vuran albümlerden oldu. Yazlık mekanlar, deniz, kumsal, sahil, teknolojinin hiç ulaşamadığı dağlar, uzun araba yolculukları, hüzünlü bir ayrılığı yaz mahmurluğuyla geride bırakmak… İşte tüm bu duyguların bir karışımıydı “Gidenlerden”. Musti tarihinin en iyi şarkılarından biri olarak bugün de bayrağını dalgalandırmaktadır. Peki neden bir klibi yok derseniz, Musti bu konuya “O, E.T. gibi, gitti ve gelmeyecek” demişti zamanında.
Araba (1996)
Onun arabası var, güzel mi güzel
Şoförü de var, özel mi özel
Bastı mı gaza, gider mi gider
Maalesef ruhu yok
Onun için, hiç mi şansı yok
Bu kez kürek çekerken gördüğümüz Musti’yi kendine özgü Araba dansını yaparken unutmak mümkün mü? Mustafa Sandal’ın 90’lar Türkçe pop’unu parsellemiş albümü Gölgede Aynı’yı “Araba”yla tanıdık. “Kalmadı” da bu albümün plasesiydi. Radyolarda saat başı “Araba”yı duymazsak şarkının başına bir şey mi geldi diye endişelenirdik. “Araba” tam 40 hafta listebaşı kaldı. “Araba”nın fenomen klibinin yönetmeni Tayfun Dinçer. Musti de Beşiktaş ve Boğaz’da beyaz pantolonuyla ünlü dansını icra ederken yoldan geçen arabalardan kendi şarkısını duyarak daha da coşkulu gülümsüyor kameralara. Muhtemelen miksaj hatası olan “förü de var” kısmı da şarkının imzası gibi!
Jest Oldu (1996)
Kız seni alan yaşadı
Dertlerini de boşadı
Mest oldu
Vallahi jest oldu
Gelin şimdi sizi Duygu Dikmenoğlu’yla tanıştıralım. O zamanlar 15 yaşında olan Dikmenoğlu’nu işte bu kliple tanımıştık. (Biliyorsunuz şimdi kendisi Tuncay Özkan’la evli ve uzun zamandır modellik yapmıyor.) Tatlı dil ve gülen yüzün yürek hoplattığı bir dünyada yazıldığına emin olduğumuz bu şarkının sözleri Hakkı Yalçın imzası taşısa da, “Jest Oldu” bestesinden vokaline, klibinden tuhaf danslarına kadar her yeriyle buram buram Musti kokuyor. Şarkı sözleri genelde “Kız senin anan yaşadı” şeklinde yanlış anlaşılsa da, yine de “Jest Oldu” coverlarıyla da ses getiriyor. Zeynep Bastık’ın akustik cover’ının yanında Karsu da yakın zamanda “Jest Oldu”yu seslendirmişti. Yine de “Jest Oldu” sahibinin sesinden bir başka.
Denize Doğru (1996)
Bir nefes aldım hatıranı içtim
Ardından kimlere kaldım
Bıraktın beni sen
Denize doğru gel gel
Rüzgar esince yel yel
Mustafa Sandal’ın her şarkısı ayrı bir hit olan Gölgede Aynı albümünde yer alan bir kıymetli şarkı da “Denize Doğru”. Her satırıyla Mustafa Sandal’ı hissettiğimiz bir yaz şarkısıydı “Denize Doğru”. Ne güzel bir an, sevdiğiniz birini özleyip rüzgar esince denize doğru gitmek… Şarkının geçtiğimiz yıl Bora Yeter Collective tarafından yapılan, Sinem Güngör’ün seslendirdiği ve Serhat Durmuş’un remixlediği versiyonu da çok dinlendi. Bu şarkıyla ilgili en güzel yorumu bir dinleyici yazmış: “Eti kemiği olsa ben bu şarkıya sarılırdım.” Ahhh….
Aya Benzer (1998)
Aya benzer yüreğim
E doğal olarak takipteyim
Ah şu kaderi çözersem eğer
Bekle geliyorum aşkım
Mustafa Sandal danslarından iki sene kadar eksik kalan Türkçe pop dinleyicisinin acilen bir çılgınlığa ihtiyacı varken, 1998 yılında yayınlanan Detay albümü imdadımıza yetişti. Musti’nin takım elbiseler içinde ve her an bir şeyi kırıp dökecekmiş gibi savurgan ama temkinli biçimde dans ettiği steril ortam, hemen her müzik kanalında dikkatinizi çekmiştir herhalde. Hemen her karesinde “Kanka seninki geliyor doğal davran”a cevap olabilecek figürlerin yer aldığı “Aya Benzer”, Musti’nin çocuksu enerjisi ve seksi vokalleriyle gerçek bir Türkçe pop klasiği.
Pazara Kadar (2002)
Pazara kadar değil, mezara kadar
Gelirim senle Fizan’a kadar
Ayrılmak yok en son gün bile
Tarih bizi yazana kadar
Musti’nin bir dönemi kapatıp yenisini açtığı “Pazara Kadar” 2002’de FIFA Dünya Kupası’nda Milli Takımımızla özdeşleşen bir şarkı oldu. Klibinde bugüne kadar hiç görmediğimiz bir Muti gördüğümüz “Pazara Kadar”daki tuhaf parti ortamı bile şarkının güzelliğini gölgelemedi. Musti’nin kâh leoparlı bir gömlekle, kâh yakası açık nakışlı bir tişörtle dans ettiği “Pazara Kadar” son derece Ortadoğu ezgileri içeriyordu ve Musti’nin Batılı olan o diğer kısmına şimdilik ulaşılamıyordu.
İsyankâr (2004)
İstersen dağlar dağlar
Yerinden oynar oynar
Sabırsız kalbim bir tek
Aşkına isyankar
İste adındaki maxi single’ıyla yaz mevsimine yine danslarıyla damga vuran Musti, bir röportajında “Bu danslar yüzünden seni kimse uyarmadı mı?” sorusuna “Ah ya uyarmadı! Keşke uyarsalardı! Ama olsun, ne güzel de eğlendik” demişti. Siyah gözlükleri, takım elbisesiyle fiyakasını bozmayan Musti “İsyankâr”la özüne dönmüş gibiydi. 2005 yılının Ocak ayında Alman şarkıcı Gentleman ile yaptıkları düetle “İsyankar” isimli şarkısının single çalışmasını Universal Music etiketiyle yurt dışında çıkardı. “İsyankar” Almanya, Avusturya ve İsviçre’de de en çok satanlar listelerinde üst sıralarda yer aldı.
Ego (2012)
Çocuk mu gördün kandırdın
Garip mi gördün saldırdın
Cesaretin ne hoş
Ancak arkası bomboş
2010’lardaki çalışmalarıyla 90’lardaki kadar yükseliş kaydedemese de, Mustafa Sandal’ın artık kendine has bir duruşu ve stili vardı. 2012’de yayınlanan Organik albümünde yer alan çıkış şarkısı “Ego” da Sandal’ın yüzünü tamamen Batı’ya döndüğü, elektroniğe göz kırpan ve enerjisini yeniden yükseklerden hissettiren bir pop şarkısıydı. Şarkının başarılı klibi de dikkat çekmiş, Musti’nin Özel Harekat Timi gibi elinde silahıyla oradan oraya koşturması gündem olmuştu. Ayrıca parça Nielsen Türkiye Müzik listelerinde de 24. haftanın en hızlı yükselen eseri olmuştu, “Ego”. Şarkı, Musti tarihinin en iyi şarkılarından biri olmuştu.
MUSTAFA SANDAL’IN BAŞKASINA VERDİĞİ ÜNLÜ ŞARKILARI
- Hakan Peker- Ammavelakin (1993)
- Ayşegül Aldinç- Yanlışsın (1993)
- Deniz Arcak- Yağmurdan Kaçarken (1993)
- Burak Kut- Duman Üstü (1994)
- Yonca Evcimik- Bandıra Bandıra (1994)
- Sertab Erener- Büyü de Gel (1994)
- Sibel Alaş- Adam (1995)
- Ferda Anıl Yarkın – Sonuna Kadar (1995)
- İzel- Eyvallah (1997)
- Sezen Aksu- İnce Mevzu (1998)
- BJK 100. Yıl Marşı (2003)