Ana SayfaHaberlerMüzik konulu en yeni 10 kitap

Müzik konulu en yeni 10 kitap

2021’de müziği konu alan en yeni kitaplar arasından 10 tanesi açıklandı. İşte kütüphanenize mutlaka katmanız gereken o kitaplar…

YAYBİR Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği Başkanı Mustafa Aksoy’un açıkladığı 2021 kitap üretimi verilerine göre, hemen her yıl ve her koşulda büyüyen yayıncılık sektörü 2021’de yalnızca binde 12 büyüyebildi. Bunun sebebi de özellikle 2021’in ikinci yarısında derinleşen ekonomik kriz. Ne yazık ki durumun geleceği de belirsiz. Gazete Duvar, 2021’de yayınlanan müzik konulu en yeni 10 kitabı derledi. İşte o kitaplar:

‘The Beatles’ – Hunter Davies

Hunter Davies, efsane grup The Beatles’ın tek onaylı biyografisi kabul edilen bu kitabı, grubun zirvede olduğu 1967-1968 yıllarında, onlarla on sekiz ay geçirerek yazmış. Türkçesi, Doruk Yurdesin’in çevirisiyle 2021’de Kara Plak Yayınları’ndan yayımlandı.

Vivaldi, Venedik, Violin’ – Emel Aslangiray

Emel Aslangiray’ın, ünlü besteci Vivaldi’yi yaşayıp ünlendiği şehir Venedik ve ondan ayrı düşünülemeyecek enstrüman violinle birlikte ele aldığı kitap, Bağlam Yayınları tarafından yayımlandı.

‘Müzik Üzerine Görüşler’ – Edward W. Said

Alfa Yayınları’nın Eylül 2021’de Türkçeye kazandırdığı ‘Müzik Üzerine Görüşler’, karşılaştırmalı edebiyat profesörü, postkolonyal çalışmaların kurucusu Edward Said’in müziğin özel ve kamusal anlamı üzerine yazılarını içeriyor.

muzik-konulu-en-yeni-10-kitap

‘Sokağın Sesleri’ – Sedat Anar

Sedat Anar’ın, Osmanlı’da sokak müziği üzerine kısa bir değerlendirme yaptıktan sonra 1990’lardan itibaren sokak müziği yapan müzisyenlerle yaptığı görüşmeleri anlattığı kitap, Eylül 2021’de İletişim Yayınları’ndan çıktı.

‘Öteki Caz’ – Şevket Akıncı

Şevket Akıncı’nın 20 ve 21. yüzyıla odaklanarak yazdığı caz tarihi kitabı ‘Öteki Caz’, Pan Yayıncılık tarafından yayımlandı.

‘Müzik Nasıl İşler’ – David Byrne

Talking Heads grubunun kurucularından David Byrne’nin kişisel deneyiminden yola çıkarak müziği akustik, ekonomik, teknolojik ve sosyal yönlerden ele aldığı kitabı ‘Müzik Nasıl İşler’, Şubat 2021’de Mundi yayınevinden çıktı ve özellikle müzik sektöründen okurların büyük ilgisiyle karşılandı.

‘Türküler Bizi Söyler Şarkılar Bizi Özler’ – Ali Rıza Malkoç

Ali Rıza Malkoç’un kendi sözleriyle “müzik kültürünü yaşatmak, türkü/şarkı dostlarına faydalı olmak ve yeni sanat dostları kazanmak” amacıyla hazırladığı bu kitap, Gülnar Yayınları tarafından yayımlandı.

‘Mûsikî Yazıları’ – Ali Rifat Çağatay (İnceleme: Nilgün Doğrusöz, Çeviri Yazı: Celal Volkan Kaya)

İstiklal Marşı’nın bestecisi olarak tanınan besteci ve ûdî Ali Rifat Çağatay’ın müzik üzerine yazılarının derlendiği bu kitapta, Nilgün Doğrusöz’ün kaleminden, bestecinin hayatı ve yazıları üzerine geniş bir değerlendirme yazısı da yer alıyor.

‘Türkiye’de Bağımsız Müzik: Başlangıç’ – Tayfun Polat

Müzik yazarı, şair, DJ ve prodüktör Tayfun Polat’ın dünyada ve 1950’lerden itibaren Türkiye’de bağımsız müziğin izini sürdüğü kitabı ‘Türkiye’de Bağımsız Müzik: Başlangıç’, Kara Plak Yayınları’ndan çıktı.

Duru, Derin, Çıplak: Anouar Brahem Müziği’ – Orhan Kahyaoğlu

Türkiye’de Barbaros Erköse, Kudsi Erguner gibi isimlerle birlikte yaptığı kayıtlarla tanınan Tunuslu udi Anouar Brahem’i aykırı yönleri, politik duyarlılığı ve udun Batı’daki algısını değiştirecek şekilde yaptığı restorasyonuyla ele alan Orhan Kahyaoğlu’nun bu kitabı, Yort Kitap tarafından yayımlandı.

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR