Beyoncé’nin ‘7/11’ şarkısı neyi simgeliyor? Arctic Monkeys, o meşhur ‘505’ şarkısında neye gönderme yapıyor? Dinlerken bazen anlamını bilmediğimiz, neyin göndermesi olduğunu o an dinlerken anlayamadığımız pek çok sayılı şarkı var. Aslına bakarsanız bu şarkıların hemen hepsinin arkasında onlar için çok önemli bazı hikâyeler yatıyor. Sayılı şarkıların hikâyelerini dinleyince bu kez bu şarkılar sizin için de başka bir anlam ifade edecek. Gelin müzik tarihinin en ünlü sayılı şarkılarını anlatalım.
Sebla KOÇAN / [email protected]
Blur – Song 2
Grunge tarihi baştan yazın deseler herhalde Blur’un ünlü şarkısı ‘Song 2’ listemizin baş sıralarında olurdu. Zira Blur da 1997 yılında yayınlanan bu şarkıyı aslında plak şirketine bir şaka olarak yazmıştı! Şarkı orijinal versiyonunda akustikti ve “woo-hoo” kısmı fısıltılar halinde söyleniyordu. Ancak şirket şarkıyı çok sevdi, gruba bu şarkıyı gitarlarla kaydetmelerini ve Albarn’a “woo-hoo” vokallerini bağırarak söylemesini önerdi. Ve bum! ‘Song 2’ ödül üstüne ödül alarak o yılın en ünlü şarkılarından biri haline geldi. Solist Damon Albarn bu şarkı hakkında “Şarkının adı yok, ikinci sırada olduğu için ona ‘Song 2’ dedik. Ne anlattığı hakkında hiçbir fikrim yok. Çünkü onu tam olarak yazmadım.” demişti.
Rialto – Monday Morning 5.19
Ahh ah bu şarkıda döktüğümüz gözyaşları! “One Hit Wonder” kavramının atası olabilecek ‘Monday Morning 5.19’ 1997’de yayınlanmasına rağmen bugün de dinlediğimizde aynı duyguları bize yaşatıyor. Sevgilisinden ayrıldıktan sonra ona ulaşamadığını, en sonunda saatin sabah 5.19 olduğunu ancak onun hala telefonlarını açmadığını söyleyen Rialto, “Her şey bitti mi?” diyerek içimizdeki aniden terk edilme korkusunu tetikliyor, bizi bu buruk ayrılık şarkısıyla yerle yeksan ediyor. 2002 yılında dağılan Rialto’dan geriye bu satırlar kalıyor: “Sabahın 5:19’u ve hala nerede olduğunu merak ediyorum / Çünkü onu her aradığımda telesekreter çıkıyor/ Neredeyse saat 6 oldu ve artık aramak istemiyorum/ Çünkü Tanrı bilir ne olacak şimdi: Bu bir son mu?”
Arctic Monkeys – 505
Arctic Monkeys’in 2007’de çok ses getiren albümü “Favourite Worst Nightmare”in en duygu yüklü şarkılarından biri olan ‘505’in bir hikâyesi var. Solist Alex Turner, bu şarkıyı eski kız arkadaşı Johanna Bennett için kaleme almış. ‘505’, iki sevgilinin buluştuğu otel odasının numarasıymış. Turner bu şarkıda, kız arkadaşına gitmek için 7 saatlik bir uçuş ve 45 dakikalık bir araba yolculuğu yapacağını ve hayalinde kız arkadaşının o odada onu beklediğini anlatıyor. ‘505’ aslında ayrıldıktan sonra bu aşka geri dönüşün, eski sevgiliye duyulan özlemin ve hayal kurmanın şarkısı. Bakalım Arctic Monkeys bu sene 9-10 Ağustos PSM Loves Summer kapsamında İstanbul konserinde bu şarkıyı da söyleyecek mi?
Smashing Pumpkins – 1979
90’ların en iyi şarkılarından biri olarak kabul edilen ‘1979’ tam anlamıyla gençlik ateşinden bahseden bir şarkı. Liseli çocuklar, havalı dönemler, sokaklarda arkadaşlarla birlikte olmalar, sürekli hareket halinde olmak gibi konulardan bahseden ‘1979’ aynı zamanda ölümün ne zaman nerede geleceğinin bilinmediğini ve bu yüzden de sorumluluktan vazgeçildiğini anlatıyor. ‘1979’un sözleriyle paralel olarak şarkının videosu da bir grup banliyö gencinin eğlenceli hayatını anlatıyor. Ne zaman radyoda çalmaya başlasa tüm 90’lar gençliğinin iç çektiği bir şarkı olan ‘1979’ sayılı şarkılar dendiğinde akla ilk gelen klasiklerden biri. Solist Billy Corgan tarafından yazılan bu şarkının adının ‘1979’ olmasının sebebi, Corgan’ın o yıl 12 yaşında olması ve çocukluğunun bitip ergenliğe adım attığı bir yaş olması.
Foals – 2001
Listemizin en yeni şarkısı Foals’un yeni albümü “Life is Yours”dan ‘2001’. Peki şarkıda hiç adı geçmeyen ‘2001’ de neyin nesi derseniz, bu sayı Foals için çok önemli. Zira grup elemanları 2001 yılında Brighton’a taşınmış. Solist Yannis Philippakis, “Genç bir gruptuk ve bağımsızlığın tadını ilk kez alıyorduk. Bu özgürlükleri elde ettiğiniz an, etrafınız sizi yoldan çıkaran pek çok şeyle çevrilidir” diyor. Şarkıda geçen “Brighton rock” mesela, genellikle nane aromalı olan ve sahil şeritlerinde satılan bir şeker. Ama tabii bu şekerler ne kadar masum onu bilemiyoruz. Şarkıda çok fazla geçen “şeker” göndermesi de uyuşturucu ve hedonizmi simgeliyor. Foals bu şarkıyı pandeminin depresif kışında kaleme almış ve bu şarkının “2001’den yollanan bir kartpostal gibi” hissettirmesini istemiş.
Tool – 10.000 Days (Wings Pt.2)
Tool’un 2006 yılında yayınladığı stüdyo albümüne de ilham veren “10000 Days” isminin grup açısından çok önemli bir yeri var. Bu albümün ismi, grubun solisti Maynard James Keenan’ın annesi için seçildi. Maynard’ın annesi, o henüz 11 yaşındayken bir trafik kazası sonucu beyin anevrizması geçirmiş ve bu nedenle felç kalmış. 10.000 sayısı, 1976’da ailenin yaşamını değiştiren bu olay ile annenin 2003’teki ölümü arasında geçen yaklaşık süreyi ifade ediyor. Albümde Maynard’ın annesi Judith Marie Gridley’e ithaf edilen iki şarkı bulunuyor. Biri ‘Wings for Marie’ diğeri de ‘10.000 Days (Wings Pt.2)’ adını taşıyor.
Metallica – One
Bir Metallica klasiği olan ‘One’ grubun unutulmaz albümü “…And Justice for All”da yer alan en önemli şarkılardan biri. Şarkı bir rivayete göre Dalton Trumbo‘nun “Johnny Got His Gun” romanından ilham alıyor. I. Dünya Savaşı sırasında asker olan Joe Bonham, uzuvlarını ve yüzünü alıp götüren bir mayın patlaması ile yaralanır ve kendi vücudunda tutsak olur. Joe duyularını kaybeder ancak yine de doktorlar tarafından kurtarılır. Şarkının sözleri de sefaletten kurtulmak için yalvarmasıdır. Buradaki “bir” göndermesinin sebebinin de, başınıza böyle bir şeyin gelme ihtimalinin milyonda bir olmasından hareket ediyor. Çünkü milyonda bir bile olsa, o ihtimal her zaman orada duruyor. Bir diğer rivayete göre de, Metallica’nın ‘One’ının bu romanla ilgisi yok, ama yine de bir askerin anılarını anlatmakta ve kaydedildiği stüdyo o zamanlar Los Angeles’ta bulunan One on One Studios olduğu için şarkının adı ‘One’.
Ariana Grande – 7 Rings
Ariana Grande’nin evlerden, elmaslardan, takma saçlardan, kredi kartlarından, pahalı çantalardan ve tabii ki bol bol paradan bahsettiği ‘7 Rings’, sanatçının 2019 yılında yayınladığı “Thank U, Next” albümünde bulunuyor. Burada bahsi geçen “7” rakamı ise Ariana’nın kendisi de dahil en yakın arkadaş çevresine aldığı 7 yüzüğü simgeliyor. Ariana, o dönemki erkek arkadaşı komedyen Pete Davidson’dan ayrıldıktan sonra gittiği ünlü bir mücevher mağazasında beklerken, her bir arkadaşı için bir nişan yüzüğü almaya karar veriyor. Bir çeşit, biten bir ilişkiden sonra kendisi için en önemli olan şeyin arkadaşlık olduğunu ve arkadaşları için de birer bağlılık simgesi almak istediğini söylüyor yani. ‘7 Rings’in şarkı sözlerinde Ariana’nın en yakın arkadaşlarının da imzası var.
Beyonce – 7/11
Kraliçe B’nin 2014 yılında yayınladığı “Beyoncé – Platinum Edition” albümünde yer alan ‘7/11’ sayılı şarkılar dünyasının en gizemli şarkılarından. Nedir bu 7/11 diye düşünüyorsanız, anlatalım. Bir kere, o çok ünlü “Seven Eleven” mağazasıyla alakası yok. Şarkı, birkaç dans hareketini anlatıyor ve sonra da “Alkolü düşündüğünü biliyorum” diyerek devam ediyor. Bu rakamlar bir içki oyununun simgesi. “7/11 Doubles” adını taşıyan bu oyunu özellikle üniversite öğrencilerinin partilerken çok oynuyormuş. Nasıl oynanıyor anlatalım: Bir arkadaş grubu masaya oturur, ortaya bir içki konur. Ve zarlar atılır. Kim 7, 11 ya da bir çift atarsa o kişi, masadaki içkinin tamamını içmesi için bir oyuncu seçebilir. Seçilen kişi o içkiyi o anda bitirmek zorundadır. Tabii bu bol alkollü bir parti demek, haliyle de şarkıda bahsi geçen dans figürlerini yapmak çok da zor olmasa gerek!
Lady Gaga – 911
Lady Gaga’nın 2020 albümü “Chromatica”da yer alan ‘911’ ABD’de kullanılan o bildiğimiz acil durum hattını refere ediyor, tamam. Peki neden? Lady Gaga, bu şarkıyı OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) ve depresyon için ilaç kullanmak durumunda kaldığı dönemde kaleme almış. Bu konuda konuşmaktan çoğu insanın hoşlanmadığını ama tedavi için ilaç kullanmanın önemli olduğunu ve bu gerçeği kabul etmemiz gerektiğini söylüyor. Gaga, “Beynimin yaptığı her şeyi kontrol edemem. Ve bu yüzden ilaç almam gerekiyorsa, almalıyım” diyerek anlatıyor bu süreci. Gaga bu şarkıyı stüdyoda seslendirirken stüdyonun tüm ışıklarını kapatmış ve bir peruk takarak o dönemki ruh halini yeniden yaşamış. Şarkının klibinin de 1969 yapımı “The Color of Pomegranates” filminden ilham aldığını belirtelim.
İÇİNDE SAYILAR GEÇEN YERLİ ŞARKILAR
- Pentagram – Bir
- Gripin – Dört
- Lvbel C5 – 10 Numara
- Teoman – 17
- Ezginin Günlüğü – 1980
- Sagopa Kajmer – 24
- Ben Fero – 3 2 1
- Hayko Cepkin – 777
- Aga B – 1001