Teknoloji hayatımızın her alanına hücum ederken, AI destekli şarkılar yer yer eleştirilir ve hatta dava sebebi olurken; şimdi de sıra MusicGen’de.
Meta, kendi yapay zeka destekli müzik üreticisini piyasaya sürdü ve Google’ın aksine bu yazılımı açık herkesin ulaşabileceği şekilde sundu.
Meta’nın müzik üretme aracı olan MusicGen, isteğe bağlı olarak var olan bir şarkı gibi referans seslerle yönlendirilebiliyor, bu durumda hem yönlendirmeyi hem de melodiyi takip etmeye çalışıyor.
Meta, MusicGen’in 20.000 saatlik müzik, bunların arasında 10.000 lisanslı müzik parçası ve büyük bir medya kütüphanesi olan ShutterStock ve Pond5’ten 390.000 enstrümantal parçayla geliştirildiğini belirtiyor.
MusicGen nasıl performans gösteriyor?
İnsan müzisyenlerin işlerini elinden alacak kadar da iyi değil elbet. Google’ın AI müzik üreticisi MusicLM’den daha iyi oldu söyleniyor ancak, tutup da bir ödül kazanacak kadar da iyi değil tabii.
Fakat yine aynı noktaya geliyoruz: etik. Önemli etik ve yasal sorunlar henüz çözüme kavuşmuş durumda değil. MusicGen gibi yapay zeka platformları, mevcut müziklerden “öğreniyor” ve bu gerçek bazı sanatçılar veya üretken AI kullanıcıları için epey rahatsızlık verici bir durum oluşturuyor. Hatırlarsanız Nick Cave ChatGPT’ye büyük bir öfke kusmuştu.
Son zamanlarda, AI kullanan ev yapımı parçalar viral hale gelmeye başladı. Müzik şirketleri, bunları yayın ortaklarına bildirerek fikri mülkiyet endişelerini gerekçe gösterdiler ve genellikle de başarılı oldular. Ancak, “deepfake” müziğin; sanatçıların, plak şirketlerinin ve diğer hak sahiplerinin telif haklarını ihlal edip etmediği konusunda hala bir netlik yok.
Kısıtlamalar getirmeyen Meta, MusicGen’de tüm müziklerin “hak sahipleriyle yasal anlaşmalara tabi” olduğunu belirtmektedir, bunlar arasında Shutterstock ile bir anlaşma da bulunmaktadır.
Gün geçmiyor ki yeni bir yapay zeka bombası ile karşılaşmayalım. Bakalım yapay zeka hayatlarımıza daha ne şekilde sirayet edecek?