Ana SayfaMüzikMüzisyenlerin zihinsel farkındalığı ve müzik - şifa ilişkisi

Müzisyenlerin zihinsel farkındalığı ve müzik – şifa ilişkisi

Son yıllarda, zihinsel sağlık farkındalığı ve müzik kesişimi büyük ilgi görüyor. Ve 2024, bu ilişkinin önemli bir dönemi diyebiliriz. Uzun zamandır ve hatta yüzyıllardır duygusal ve terapötik nitelikleriyle bilinen müzik, zihinsel sağlık tedavisinde güçlü bir araç olarak kabul ediliyor ve giderek daha fazla kullanılıyor.

İpek ATCAN / [email protected]

Sanatçıların, müzik terapistlerinin ve genel olarak endüstrinin, müziğin gücünü zihinsel iyilik halini teşvik etmek için nasıl kullandığını merak edenlere ufak bir araştırma.

Artık sanatçılar da konuşuyor

Birçok sanatçı, zihinsel sağlık mücadelelerini açıkça tartışmak için sosyal medya platformlarını sıkça kullanarak, zihinsel hastalıklarla ilişkili bir takım damgaları yıkmaya yardımcı olmaya başladı. Örneğin Billie Eilish, depresyon ve anksiyete ile mücadelesi hakkında son derece açık sözlü. Röportajlarında ve sosyal medya paylaşımlarında deneyimlerini paylaşarak, sık sık hayranlarını yardım aramaya teşvik ediyor ve yalnız olmadıklarını anlamalarını sağlıyor.

RE MTACAMPAIGN BILLIESELECT181217 BillieEilish Album PKG 04751 2

Peki ya müzik terapisi?

Müzik terapisi, uzun yıllardır çeşitli zihinsel sağlık durumlarının tedavisinde değerli bir araç olarak kabul ediliyor. Sertifikalı müzik terapistleri, bireyselleştirilmiş hedeflere ulaşmak için çeşitli yöntemlerle insanlara yardımcı olmaya çalışıyor. Bu yardımlar müzik yaratmayı, şarkı söylemeyi, hareket etmeyi ve/veya müzik dinlemeyi içerebiliyor. Müzik terapisinin, her yaştan insan için etkili olduğu ve depresyon, anksiyete, travma ve stres gibi geniş bir yelpazedeki sorunlarla başa çıkmada yardımcı olabildiği söyleniyor. Ben şahsen 1-2 kere meraktan denemiş ancak bir türlü mevzuya giriş yapamamış hatta bir miktar da gülünç bulmuştum bu durumu. Ama cidden anlamda yardım almak adına bu sürece dahil olan tanıdığım birkaç kişi ise büyük verim aldılar. Bu arada müzik, bence kesinlikle bir terapi yöntemi. Fiziksel ve zihinsel etkilere sebep olduğu su götürmez bir gerçek. Ancak tedavi amaçlı versiyonu bana ı-ıh! 🙂

Mesela, Cleveland Clinic’teki Müzik Terapisi Programı, hastaların müzik yapma veya dinleme ile meşgul olabilecekleri ve bu sayede iyileşmelerine yardımcı olabilecekleri terapiler sunuyormuş.. Bu tür programlardan yapılan araştırmalar, müzik terapisinin anksiyete ve depresyon belirtilerini önemli ölçüde azaltabileceğini, ruh halini iyileştirebileceğini ve kronik hastalıklarla başa çıkan hastaların yaşam kalitesini artırabileceğini göstermiş.

Dijital platformlar ve zihinsel sağlık

Dijital müzik platformları da zihinsel iyilik halini teşvik etme çabalarına kkayıtsız kalmıyor. Örneğin Spotify, “Calm Vibes” ve “Mindful Meditation” gibi zihinsel sağlığa yönelik özel çalma listeleri oluşturdu. Bu çalma listeleri, kullanıcıların rahatlamasına, stresi azaltmasına ve farkındalık pratiği yapmasına yardımcı olacak şekilde tasarlanmış. Ayrıca Spotify, çeşitli zihinsel sağlık kuruluşlarıyla iş birliği yaparak uygulaması üzerinden doğrudan kaynaklar ve destek sunuyor

spotify

Yıllar ilerledikçe, müzik ile zihinsel sağlık arasındaki ilişki derinleşmeye devam ederek, iyileşme ve iyili hali konusunda gelişecek gibi. Sanatçıların samimi itirafları, müzik terapisinin popülerleşmesi derken bakalım gelecek yıllar neler gösterecek? Kim bilir, belki de bütün çözüm müziktedir. Ne dersiniz?

BENZER İÇERİKLER

EN ÇOK OKUNANLAR

ÖZEL DOSYALAR