Türk filmlerimiz bizim kırmızı çizgimizdir. Muhtemelen bunu hepimiz kabul ederiz, hele ki Yeşilçam söz konusuysa.
Defalarca izlediğimiz bir filmi TV ekranında görüp geçmeden izlediğimiz, hatta bahsi geçince hatırlamak için arayıp bulduğumuz çok olmuştur. Nostaljik Türk filmlerinin bir kısmı, dönemin ünlü şarkılarından adını alıyor. Bir kısmı da içinde geçen bazı sahnelerde kullandığı şarkılarla bizi kulağımızdan yakalıyor. Adile Naşit’in kıvrak dansları, Türkan Şoray’ın balıkçı beresiyle söylediği şarkılar, Gülşen Bubikoğlu’nun stil sahibi salınmaları derken, Yeşilçam’da yeri bir başka olan şarkılar bugün de dinlerken bizi yakalıyor. Bir de bakmışsınız, farkında olmadan eşlik etmeye başlamışsınız… Tabii ki eski Türk filmlerinin sevdiği çok şarkı var. Ama biz bugün içlerinden birkaç tanesini seçtik ve bu unutulmaz şarkıları, o kalplere yer eden sahneleri yeniden hatırlamak istedik. Keyifli okumalar…
Kimbilir
Türk filmi deyince aklımıza gelen ilk örneklerden biri. “Kimbilir” şarkısı, ilk önce 1982 yılında Kibariye sayesinde hafızalara kazındı. Aslında Kibariye’ye de şöhreti getiren şarkı oldu. Sonrasında “Kimbilir”i biz hep Gülşen Bubikoğlu’yla özdeşleştirdik. Çünkü Bubikoğlu, 80’lerdeki Gırgıriye filmleri serisinde Gülliye olarak ne zaman sahneye çıksa “Kimbilir”i seslendirirdi. Tabii ki o sesin sahibi kendisi değildi. Ses sanatçısı Özlem Uluğaşkun’du o büyülü vokalin gerçek sahibi. Tabii, Kibariye’den sonra bu şarkıyı söylemek kolay olmasa gerekti. Uluğaşkun yıllar önce müziği bırakmış olsa da, ne zaman ekranda “Kimbilir”e denk gelsek eşlik etmeden geçemeyiz bu şarkıyı. İşte bu da türü ne olursa olsun, gerçekten halkın bir şarkıyı sevmesi demek, öyle değil mi?
Ah Nerede
1975 yılında Ertem Eğilmez’in yapımcılığını üstlendiği “Ah Nerede” deyince kafanızda hemen bu şarkı çalmaya başlıyor değil mi? Ve muhtemelen de gözünüzün önüne Tarık Akan geliyor! Sinemanın altın çifti Tarık Akan ve Gülşen Bubikoğlu’nu izlediğimiz, Adile Naşit’in bir erkek arkadaş bulmak için çok hevesli olduğu ve bizi gülmekten kırıp geçirdiği bu filmi ne zaman izlesek tatlı bir huzur hissediyoruz sanki. Fonda ise sürekli Füsun Önal’ın seslendirdiği “Ah Nerede” çalıyor. Hele ki o “zorla öptü beni!” sahnesinde… Bu şarkıyla Önal Altın Kelebek ve Altın Plak gibi ödüller aldı. Oynadığı filmlerde de bol bol şarkılarını seslendirdi. Sanatçı aynı zamanda oyunculuk da yaptı ve 20’den fazla kitap yazdı.
Mavi Boncuk
Türk sinemasının dev kadrosunun buluştuğu unutulmaz bir film daha. Zeki Alasya, Metin Akpınar, Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Münir Özkul ve tabii ki Tarık Akan… Esas kızımız ise “Mavi Boncuk”a ilham veren mavi gözleriyle Emel Sayın’dan başkası değil tabii! 1974 yılında yayınlanan ve bestesi senarist Hulki Saner imzası taşıyan “Mavi Boncuk” bu filmin ana şarkısıydı. Ama tabii bu kadar efsane oyuncu bir araya geldi mi birbirinden güzel şarkılar da söylüyorlardı birlikte. Özellikle de Emel Sayın’ı halıya sarıp kaçırdıkları sahne muhtemelen hepimizin aklındadır. Burada ekip hep birlikte “Bir Gece Ansızın Gelebilirim”i söyleyerek “çaktırmadan” Emel Sayın’ı kaçırmışlardı.
Azize
Türkan Şoray’ın canlandırdığı Karadenizli Azize karakteri de hem enerjisi hem de sesiyle herkesin çok sevip sarmaladığı bir karakterdi. Sultan’a en çok yakışan karakterlerden de biriydi tabii… Türkan Şoray’ın bir gazinoda sandalyeye çıkıp “Azize”yi söylediği anlar da unutulmazlar arasında. Burada Şoray’ın sesine Belkıs Özener hayat veriyor. Şarkının tam adı da “Oy Oy Bir Tanem Azize”. Özener genellikle Türkan Şoray’ı seslendirirdi, bugüne kadar 100’den fazla filmde Şoray’ın sesi oldu. Ama sanatçı aynı zamanda Hülya Koçyiğit, Fatma Girik ve Filiz Akın’a da seslendirme yapmıştı. Hatta bu şarkıları 2006 yılında Sahibinin Sesinden Yeşilçam Şarkıları adında da bir albüm haline getirmişti.
Sen Gidince
Hababam Sınıfı’nın 1976 yılındaki filmi “Hababam Sınıfı Uyanıyor”da efsane bir yılsonu gösterisi vardı. Bu gösterinin başrolünde de elbette Adile Naşit vardı! Elinde çıngırağıyla görmeye alıştığımız Hafize Ana rolündeki Adile Naşit, yıl sonu gösterisinde iki şarkı seslendirdi. Biri “Son Verdim Kalbimin İşine” diğeri de Beyaz Kelebekler grubuyla özdeşleşen “Sen Gidince”ydi. Buradaki müthiş dans figürleri gerçek bir alkışı hak ediyor tabii. Kemal Sunal’ın dansöz kılığındaki dansı, Hababam Vokal Grubu’nun performansı derken, vakit nasıl geçiyor anlamıyorsunuz bile. Bu film aslında Tarık Akan’sız ilk, Halit Akçatepe’li de son Hababam filmi olma özelliği taşıyor.
En Büyük Şaban
Cahit Oben ülkemizin en başarılı film müziği yapımcıları arasında. 1983 yapımı olan bu film, Charlie Chaplin’in “Şehir Işıkları” filminden uyarlama. Kartal Tibet’in yönetmenliğini üstlendiği bu filmde başrolde elbette efsane Kemal Sunal var. Sunal’ın güldüren Şaban filmlerinin yanında hüzünlendiren bir versiyonu olmasıyla da gönülleri fetheden bu filmin müziği de ayrı bir güzellemeyi hak ediyor aslında. “Canım Kardeşim” filmindeki müzikleriyle de gönülleri dağlayan Cahit Oben, 60’larda Sailors adındaki grubuyla ünlü olmuş bir müzisyen. Füsun Önal, Şenay, Melih Kibar gibi pek çok sanatçıyla birlikte de çalışmış olan Oben, birkaç kez Eurovision Şarkı Yarışması’na da katıldı. Oben’in “En Büyük Şaban” bestesi nostaljik filmler dendi mi gönüllerde ayrı bir yeri olan eserlerden biri. Hatta pek çok eleştirmen “Hollywood için Hans Zimmer neyse Yeşilçam için de Cahit Oben odur” yakıştırmasında bulunuyor.
Devlerin Aşkı
Moğollar’ın kurucularından biri olan Cahit Berkay’ı tabii ki bu listede anmadan geçmeyeceğiz. Sinemanın en yakışan çiftlerinden Türkan Şoray ve Kadir İnanır dendi mi akla Berkay’ın efsane eserleri geliyor. “Selvi Boylum Al Yazmalım” bunlardan en ikonik olanı. Ama bir de ne zaman duysak duygularımızı harekete geçiren “Devlerin Aşkı” da var. Cahit Berkay, 1976 yapımı olan “Devlerin Aşkı”nı da kapsayan film müzikleriyle Altın Koza Film Festivali’nde “Onur Ödülü”ne layık görüldü. Bugüne kadar 11 sinema filminde birlikte rol alan Şoray ve İnanır ikilisine yakışan bir eser “Devlerin Aşkı”. Bu arada filmde Şoray’ın dans ettiği bölümde Sezen Aksu’nun “Kusura Bakma” şarkısının çaldığını da not düşelim.