Karanlık ama yankılı bir çağrı: Türkiye’de dark wave

80’lerin başında Avrupa basını post-punk ve new wave türlerinin karanlık ve sisli kesişimi olarak yeni bir türü tanımladı: dark wave. Peki dark wave nedir, ne değildir? Bu türün ülkemizdeki durumu nasıl ve bu konu hakkında sanatçılar ne düşünüyor? 

image

Müzisyenler günümüzde neden yorgun?

Modern çağın müzisyenleri günümüzde sadece bir sanatçı değil; sosyal medya yöneticisi, prodüktör, video editörü, reklamcı, dağıtımcı ve zaman zaman kendi menajeri. Ve tüm bu rollerin altında ezilen binlerce ses var...

image

Alkışlarla IV: Bad Bunny

2020’lerin başında müzik dinleme alışkanlıklarımızı sarsan isimlerden biri Bad Bunny oldu. Latin trap ve reggaeton’un yükselen yıldızı olarak doğsa da kısa sürede bu türlerin çok ötesine geçti ve böylece hem müzikte hem de kültürde devrim yarattı.

image

Dua Lipa’nın dünya turnesinde cover yaptığı 9 şarkı

Dua Lipa, "Radical Optimism" albümünü paylaştıktan sonra dünya turnesine çıktı. Turne duraklarının favori yerel parçalarını kendi dillerinde cover'ladı ve beğenileri üzerine topladı.

image

İlk Albüm ve yeni Addison Rae

Geçtiğimiz haftalarda dinleyiciyle buluşan ilk albümü “Addison”, Rae’nin sosyal medya kökenli parlayışını sanatsal bir anlatıya dönüştürme girişimi olarak okunabilir. Ama bu albüm, çok daha katmanlı bir mesele: Kariyerin daha başlarındayken neden bir re-branding'e gerek duyulur?

image

Karizmanın dayanılır ağırlığı Tom Hardy

Hazır “Mobland”in ilk sezonu ile ortalığı kasıp kavurmuşken, dizinin en önemli karakteri, Harrigan ailesinin şaşmayan dinamosu Harry de Souza’dan ilhamla Tom Hardy’nin hafızaları mekân bellemiş karakterlerine bakıyoruz.

image

Bir konsere gitmek lüks olduysa sorun bizde değil

Onca konser arasından bir tanesini ya da belki birkaç tanesini seçebiliyoruz yıl boyunca. Peki neden? Çünkü bilet fiyatları… Ama bilet fiyatları mı yüksek yoksa standartlarımız mı düşük? İşte esas mesele de bu…

image

Plak sevdiren hesaplar

Analog kelimesinin neredeyse nostaljiyle eş anlamlı hâle geldiği bu çağda, plak toplamak ciddi emek isteyen bir uğraş. Plak koleksiyonerliğini sadece bir hobi değil, bir yaşam biçimi olarak benimseyen bu hesaplar, müziği fiziksel formuyla seven herkese ilham veriyor.

image

Büyük sahneye hoş geldin Turnstile

Edebiyata Edgar Allan Poe, televizyona The Wire’ı hediye eden Baltimore’un müzik dünyasına büyük hediyesi Turnstile oldu. Aslında yeni bir grup gibi dursalar da arkalarında 15 yıllık bir geçmiş ve 3 albüm var. Önceki albümüyle sıradaki büyük grup olarak tanımlanmaya başlayan Turnstile, “NEVER ENOUGH”la büyük sahneye adım attı.

image

Alkışlarla III: Doechii

Doechii’nin yükselişi, TikTok’un gücünü gözler önüne seren bir örnek. Ekonomik sıkıntılarla boğuşan bir gençken 'Yucky Blucky Fruitcake' şarkısının viral olmasıyla birlikte adını geniş kitlelere duyurdu Doechii ve kısa sürede hip-hop camiasının ilgiyle takip ettiği bir isme dönüştü...

image

Yerin yedi kat altında Queens of the Stone Age

Josh Homme liderliğindeki Queens of the Stone Age, Paris’in tarihi yeraltı mezarı Catacombs’a gidip tarihi bir kayıt yaptı. Bu kaydın ve grubun içinde bulunduğu ruh haline bakıyoruz.

image

Güneş: Haziran albümleri

Yılın ilk yarısıyla vedalaşmaya hazırlanırken birçok önemli isim sahneye çıkıyor ve yaza ‘merhaba’ diyor. İşte Haziran albümleri.

image

Cannes 2025'ten eleştirmenlerin favorisi 6 film

Eleştirilenler konuşuldu, beğenilenler alkış yağmuruna tutuldu ve sonunda ödüller sahiplerini buldu. Geçtiğimiz hafta sona eren Cannes Film Festivali’nin eleştirmenlerden övgüler toplamış en beğenilen filmlerini sizin için derledik.

image

Alkışlarla II: Lola Young

Sesi bazen yumuşak ve nazik, bazense hırçın ve isyankâr. Fakat her hâliyle dinleyiciyi içine çekiyor. Onun müziği, gündelik ve bir o kadar da karmaşık duyguların ifadesi. Herhangi bir kuralı veya düzeni öngörmüyor, tam da bu yüzden oldukça gerçek ve samimi.

image

“Neredeyse hayatın amacını unutuyordum”: Yavaş yaşamlar, kitap okumak ve zine dayanışması

Sahi, biz neden bu kültür ürünlerini tüketiyorduk ki? Sanki biraz unutuveriyoruz. Sanat sanat için miydi yoksa kendimiz mi? İşte burada devreye giren yavaş yaşam influencer’ları, zine’ler bizi kaotik hayatımızı sürekli dikkat toplamakta didinen beynimizi tekrar değerlendirmeye itiyor.

image
Development by Bom Ajans