Ankara’nın resmedildiği en eski tablo olan “Ankara Manzarası”, müzikle hayat bularak, Piano Turca’nın üçüncü albümüne ilham verdi.
Sanatçı Necati Şekkeli’nin 2012’den beri sürdürdüğü Piano Turca projesi, Bir Ankara Manzarası adıyla yeni albümünü yayınladı.
Piano Turca’nın albümüne ilham veren resim ise, Ankara’nın bilinen en eski tablosu olan “Ankara Manzarası”. Ressamı bilinmeyen, 1700’lü yıllarda yapılmış ve Hollanda’daki Rijksmuseum envanterine kayıtlı olan tablo için Piano Turca özenli bir çalışma gerçekleştirdi.
12 parça için 12 konsept belirleyerek, “Hacı Bayram”, “Augustus’un Mirası” parçaları gibi Ankara’da bulunan ve tabloda da yer alan tarihi eserlerin yanı sıra, “Sof Feraceli Kadın”, “Tiftik” parçaları gibi tabloda resmedilen figürlere atıfta bulundu. Albümün tabloyu, tablonun Ankara’yı anlattığı projedeki tüm besteler ve piyano düzenlemeler Piano Turca’ya, senfonik düzenlemeler Emanuel Abrudean’a ait. Albümün mix ve mastering’i Dave Weckl ve Claudio Passavanti, kapak tasarımı Sabir Shah ve tablo animasyon videoları KnockKnockEstudio tarafından yapıldı. Albüm fotoğraflarını Veysel Aslan çekti, metin yazarlığını Nilay Toğrul üstlendi. Her bir parçanın senfonik versiyonlarının da yer aldığı albüm, müzikseverleri tarih ve müziğin iç içe geçtiği bir yolculuğa davet ediyor.
Piano Turca’nın yeni albümüne ilham olan tablo, Hacı Bayram Veli Camii, Augustus Tapınağı, Karacabey Hamamı, Julianus Sütunu gibi Ankara’da yer alan tarihi eserlerin yanı sıra, dönemin sosyal ve ticari yaşantısına da ışık tutarak tiftik keçisinden, giyim tarzına, kadınların üretime katılımından, yabancı tüccarlara kadar pek çok detayı da içinde barındırıyor. Albüm parçaları içerisinde alan “Çengelhan“, Vehbi Koç’un iş yaşamına başladığı dükkan ve şu an Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor.
Piano Turca’nın yaratıcısı Necati Şekkeli, Anadolu kültürünü piyanoyla anlatmak amacıyla, internet ve sosyal medya üzerinden yolculuğuna başladı. Sanatçı sadece bilinen şarkıları piyano ile yeniden yorumlamakla kalmadı, ulusal ve uluslararası alanda, film, belgesel ve reklam filmlerinde kendi besteleriyle yer aldı. Meraklıları, tabloyu, 2022 Ekim ayına kadar, Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyaret edebilir.