Aralık 2015’te müzik hayatına merhaba diyen Dolu Kadehi Ters Tut ile 29 Mart’ta yayınladıkları “Karanlık” albümü sonrası buluştuk. Dostluklarından grup olma hikayelerine; müzikten sektöre bir çok konu hakkında konuştuk. Değindikleri konular ve müzikal açıdan önceki çalışmalarından daha olgun ve farklı gördükleri “Karanlık” albümünü bir de Dolu Kadehi Ters Tut üyelerinden dinleyelim.
Taha ALTUN
Grubun ismini “Lavuks”tan ‘Dolu Kadehi Ters Tut’a değiştirmeye nasıl karar verdiniz?
Oğulcan : Ciddiyetsiz bir biçimde daha ciddi olalım dedik.
Hitap ettiğiniz kitlenin her geçen gün artması size neler hissettiriyor? Başarı insanın dengesini bozuyor mu? Üzerinizde bir baskı oluşuyor mu?
Uğurhan: Bence olumlu yönde etkiliyor. Motivasyon sağlıyor ve genel anlamda mutlu hissediyorsun. Üzerimizde bir baskı hissetmiyoruz ve mutluyuz.
Sizce grup olmak mı daha zor? Tek başına bir kariyer çizmek mi?
O: Bence tamamen tasarladığınız şeye göre karar verilmesi gereken bir konu. Grup gerektiren bir işe tek başına kalkışmak, tek başına yapman gereken bir işe de bir ekip karıştırmak işi zorlaştıracaktır.
Albüm kapaklarınız, video klipleriniz ve tüm süreçle bizzat ilgilenen bir grupsunuz. Bu imkansızlıktan mı böyle oldu yoksa bir tercih mi?
O: İşin sadece müzik üretimi kısmı değil, projenin tüm aşamaları bize sanatsal bir haz veriyor. İşin yürütülmesinden tasarısına her şeyini kontrol etmek keyifli bir oyun gibi geliyor.
Müzik yapmasaydınız hangi meslek dalında çalışıyor olurdunuz?
O: Sinema…
U: Gastronomi mezunuyum. Muhtemelen o alanda çalışırdım.
Rap müziğin yükselişi hakkında düşünceleriniz neler? Sizin de “Anlamı Yok” şarkınızda rap vokaller var diyebiliriz. Rap’e karşı bakış açınız nedir?
U: Dinlediğimiz ve sevdiğimiz bir tür. Görece eskiden beri takip ediyorum. Bence bu yükseliş güzel bir şey. “Bırakın gençler oynasın.”
O: Ben rap müzik seviyordum zaten. Trap müziği de başta çekici bulmuştum ancak çok fazla üretimden olsa gerek, ilgimi hızlı kaybettim. Rap tarzı sözler yazdığımız oluyor ancak “Anlamı Yok” en dikkat çekeni oldu muhtemelen.
Yakında yayınladığınız yeni albümünüz “Karanlık” hakkında neler söylersiniz?
U: Karanlık albümü önceki işlerimize göre farklı bir noktada duruyor bence. Hem müzikal olarak hem bahsedilen konular olarak daha olgun ve arkasında daha içten durabileceğimiz bir proje oldu.
Sosyal Medya ile aranız nasıl? Herhangi bir konuda sosyal medya linçi yediniz mi?
O: Sosyal medyayla şahsen aram pek yok. Ancak grup için önemli bir mecra. Aynı zamanda bağımsız bir ekip için önemli bir iletişim aracı.
U: Henüz sosyal medya linçi yemedik bakalım.
Kadıköy konserlerinde evinizde gibi hissettiğinizi biliyoruz. “İkinci evimiz oldu” dediğiniz bir konser ortamını hangi şehirde yaşadınız?
U: İzmir ve Ankara.
O: Ama diğer şehirlerde de yabancı hissetmiyoruz diyebilirim.
Aileleriniz müzikal yolculuklarınızda sizlere destek oldu mu? Yoksa başka bir meslek sahibi olmanızı isterler miydi?
O: Başta endişe ettiler ancak şu an her şey yolunda.
U: Yine de en başından beri destek oldular.
Son dönemde Türkiye’de ve dünyada ilginizi çekip başarılı bulduğunuz sanatçılar kimler?
U: Güncel olarak, Twenty One Pilots son dönemde, özellikle son albümümüzde epey etkilendiğimiz bir ekip.
Arkadaşlığınız ne zamana dayanıyor?
U: Lise döneminde ortak arkadaşlar aracılığıyla tanışıyorduk. Sonra zaten müzik yapmak amacıyla bir araya geldik. Dolayısıyla müzik hep arkadaşlığımızın merkezinde oldu.
(Bu soru Uğurhan’a)
Oğulcan’ın karakteriyle ilgili en sevdiğin ve en sevmediğin yanı?
Uğurhan: Oğulcan’ın en sevdiğim özelliği çalışkanlığı. En sevmediğim özelliği ise fazla çalıştığından dolayı ona ayak uydurmanın bazen zor olması.
(Bu soru Oğulcan’a)
Uğurhan’ın karakteriyle ilgili en sevdiğin ve en sevmediğin yanı?
Oğulcan: Uğurhan’ın en sevdiğim özellikleri akıllı, uyumlu ve olaylara benden farklı açılardan bakabilmesini sağlayan sağlam bir duruşunun olması. En sevmediğim özelliği deyince aklıma hakikaten mantıklı bir şey gelmedi. Genel anlamda sabit bu tarz bir özelliği yok ancak dönem dönem farklı ruh halleriyle ortaya çıkan şeyler olabilir.
Uğurhan, dövmelerin hemen göze çarpıyor. Ne zaman başladı bu dövme merakın?
U: İlk dövmem kolumdaki bıçak. 2013 yılında falan yaptırmıştım. O zamanlar Gastronomi okuyordum. Dövmelere ilgim hep vardı ve zamanımın çoğunu mutfakta geçirdiğimden olsa gerek, böyle bir dövme istediğime karar verdim. Sonra diğerleri geldi zaten.
Son 3-4 senedir festivaller arttı, büyük şehirlerdeki canlı performans mekanları ve sahneler çoğaldı. Bu durum size ne hissettiriyor? Ve Türkiye’de müzik sektöründe ne eksik sizce?
O: Sahnelerin ve performans imkanının artması ve koşulların iyileşmesi her müzisyeni mutlu edecektir diye düşünüyorum. Ama biz de yeni bir ekip olduğumuzdan eskiden nasıldı da son 5 yılda neler değişti çok bilemiyorum.
U: Müzik sektöründe eksik olan şeyin disiplin olduğunu düşünüyorum. Bazen sağlıklı bir iletişim kurmak bile epey zor olabiliyor.
Dolu Kadehi Ters Tut’un son albümü “Karanlık”ı Spotify‘dan dinleyebilirsiniz.