Saykedelik rock, 60’lar ve 70’lerde Türk rock müziği icra eden isimler arasında oldukça yaygın olarak kullanılan bir müzik türü.

Yıllar sonra, dünyada da Türk saykedelik rock’tan miras tınılar yeniden yükselişe geçti. Altın Gün ve Gaye Su Akyol gibi isimler sayesinde global ölçekte başarı kazandı. Öncesinde Selda Bağcan ve Barış Manço’nun açtığı bir yol vardı şüphesiz… Sadece onlar değil tabii, Erkin Koray için “Dünyayı birbirine bağlayabilen bir sihirbaz” tanımı yapılıyordu mesela. Cem Karaca, Moğollar, 3-Hürel, Erkut Taçkın, Okay Temiz bu konudaki usta isimlerdi. Direksiyonun yer yer Anadolu rock, yer yer saykedelik folk’a kırıldığı unutulmaz şarkılara imza atıyorlardı. Yeni nesil müzisyenler de ustaların açtığı bu yoldan gururla ilerliyor. İşte yerli saykedelik müziğin son dönemde yayınlanmış en iyi örneklerinden sizin için seçtiğimiz 9 tanesi… 

Melike Şahin- Uykumun Boynunu Bükme

Melike Şahin, 2012’de mezun olduğu Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji eğitiminin ardından 2017’ye kadar Baba Zula ile vokalist olarak çalıştı. 2017’de ilk teklileri “Bi’ Fırlatsam” ve “Deli Kan” ile solo kariyerine başladı. Son şarkısı ise dumanı üzerinde olan “Uykumun Boynunu Bükme”. Söz ve bestesi Melike Şahin’e ait “Uykumun Boynunu Bükme”nin düzenlemesi Boom Pam’in kurucusu Uri Brauner Kintor’a ait. Şarkı aynı zamanda, sanatçının 26 Şubat’ta Diva Bebe Records ve Gülbaba Record etiketiyle yayınlanan ilk albümü Merhem’in de çıkış şarkısı.

Gaye Su Akyol- Bittim Ama Tamamlanmadım 

Yort Savul: İsyan Manifestosu EP’sini 2020’nin ekim ayında yayınlayan Gaye Su Akyol, saykedelik alternatif /rock müziğin ülkemizdeki en iddialı temsilcilerinden biri. Yalnız ülkemizde değil tabii!  Akyol’un parçalarını Iggy Pop Beat 1’daki programında çalıyor, hakkında “Gaye bir çeşit Türk hazinesi” yorumunu yapıyor. “Bittim Ama Tamamlanmadım” yer yer TSM tınılarına kayan, yer yer de saykedelik dünyadan seslenen bir şarkı. Yort Savul ise, ismini Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü, tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre’nin dizelerinden ve şair Ece Ayhan’ın 1977’de yayımlanan “Yort Savul” adlı şiiri ve aynı adı taşıyan kitabından ilhamla aldı.

Zeyn’el- Sofu Baba 

İstanbullu müzisyen Zeynel, aynı zamanda ses mühendisi, müzikolog, filozof, şarkıcı-söz yazarı. Ukulele, banjo ve gitar çalıyor. Halen İTÜ Müzikoloji Yüksek Lisansında müzik felsefesi alanında akademik çalışmalarına devam ediyor. Yaklaşık olarak 10 yıldır Mirkelam, Leman Sam, Vega, Evrencan Gündüz, Su Soley gibi müzisyenlerle birlikte çalışmış. Anadolu aşık geleneğini ukulele ve banjo gibi çalgılarla harmanlıyor, besteleri ve türküleriyle bu geleneği sürdürüyor. Sounderland etiketiyle bu yıl yayınladığı “Sofu Baba” da saykedelik esintili bu sound’un iyi örneklerinden biri. 

Altın Gün- Kara Toprak 

Hollanda’da kurulan Anadolu rock ve saykedelik folk grubu Altın Gün’ün başarısının hepimiz farkındayız. 26 Şubat’ta ATO Records etiketiyle yeni albümleri Yol’u yayınlamaya hazırlanan Altın Gün, Aşık Veysel’in “Kara Toprak”ını kendi sound’uyla birleştirdi, yeniden yorumladı. “Ordunun Dereleri” ve “Yüce Dağ Başında”ya da albümlerinde yer veren Altın Gün, ilk albümleri Gece’yle de Grammy ödüllerine aday gösterilmişti. Grubun adının “Gold day” isminin Türkçeleştirilmeye çalışılmasından ortaya çıktığı biliniyor. Jasper, biraz da “mazideki güzel günler” anlamına gelen bu ismin Türkçesini öğrenmek istemiş. Altın Gün’ün Türk solisti Merve Daşdemir “Bizdeki altın günü konseptini biliyor sanıyordum, meğer bilmiyormuş” diyerek, grubun adının bu şekilde Altın Gün olduğunu açıklamıştı.

Moğollar- Gel Gel D2D Session 

Moğollar bu sene, 11 yıl aradan sonra yeniden bir albüm yayınladı. Kariyerlerinin 52’inci yılını kutlayan efsane topluluk, albümlerini Artone Studio’larında, direct to disc (doğrudan plağa kayıt) teknolojisiyle kaydetmişlerdi. Albümde yer alan “Gel Gel” de ilgi gören şarkılardan biri oldu. Moğollar, saykedelik Türk müziğinin dünyada yeniden popüler olmasıyla, Anatolian Sun’ı Avrupa’da da plak formatında yayınladı. Albümün prodüktörünün Murat Ertel olduğunu ve herhangi bir düzenleme yapılmadan canlı olarak kaydedildiğini de not düşelim. 

Baba Zula- Tavus Kuşu 

Baba Zula’nın bestelediği ilk şarkı olan ve ilk kez 1996 yılında Tabutta Rövaşata filminin soundtrack albümünde kullanılan “Tavus Havası” yıllar sonra yeniden canlı olarak kaydedildi. Şarkı, Baba Zula’nın geçtiğimiz yılın ekim ayında yayınlanan Hayvan Gibi albümünde de yer alıyor. Bu şarkı da tıpkı Moğollar’ın yaptığı gibi “doğrudan plağa kayıt” ile kaydedildiği için, grubun konser performansını yakalayabilen bir şarkı olarak öne çıkıyor. 

Lalalar- Sol Şeritte 

Müzisyen Saltuk Erginer’in 2009’da yayınladığı Sisifoz Hikayeleri albümünde yer alan “Sol Şeritte” şarkısını, Lalalar yıllar sonra yeniden yorumlamış ve şarkıya bambaşka bir renk katmıştı. Psych rock türünün hakkını sonuna kadar veren Lalalar, Barlas Tan Özemek, Ali Güçlü Şimşek ve Kaan Düzarat’tan oluşuyor. Anadolu ezgilerine saykedelik tınılar ekleyen ekip, tam manasıyla arabeski dans pistiyle buluşturuyor. 

Journers- Bırak Aksın 

Gitar, vokal, klavye ve prodüksiyonda Burak Yeşildurak, vokalde oyunculuğuyla da tanıdığımız Metin Akdülger ve gitarda Mehmet Can Erdek’ten oluşan Journers; saykedelik tınıların rock’n roll dünyasına olan entegrasyonu konusunda 2020 boyunca yayınladığı single’larla büyük katkı sağladı. Psych listelerin vazgeçilmezlerinden biri, ekibin enstrümantal olarak yayınladığı “Bırak Aksın” şarkısını da mutlaka listenize eklemelisiniz. 

Hey! Douglas- Eşkıya 

Ülkemiz topraklarından yetişen en yetenekli müzisyenlerden biri de VEYasin. Mode XL’ın kurucularından olan VEYasin şarkı yazarı, ses tasarımcısı, DJ/prodüktör ve yorumcu Emin Yasin Vural. Anadolu’nun karmaşık ve zengin kültürel katmanlarını yoğurarak ortaya özgün bir ruh çıkaran Hey! Douglas mahlasıyla saykedelik dünyanın kapılarını dinleyicilere açıyor. Saykedelik tınıları funk ve soul yansımalarla harmanlıyor. Bu nedenle bağımsız müzik aleminde ve kulüp kültüründe de çok önemli yer işgal eden figürlerden biri… On parmağında on marifet olan müzisyenin 2019’da yayınladığı Marşandiz albümünde yer alan “Eşkıya” şarkısını hatırlayalım. 

LİSTENİZE BU ŞARKILARI DA EKLEYİN 

  • Ayyuka- Yukadans
  • Replikas- Seyyah 
  • Palmiyeler- Karbeyaz 
  • Grup Ses, Da Poet, Elektro Hafız- Motorize 
  • Gökçe Kılınçer- Neyleyim 
  • Gözyaşı Çetesi- Gel 
  • Emrah Alpat- Hunhar