Türkçe rock müzik tarihinde pek çok şarkı, dinleyicinin hayatına doğrudan temas etti. İşte aradan geçen her yılda yeri daha da sağlamlaşan o albümler...
Tokat etkisi yaratan sert sözler, dobra dobra anlatılan hayal kırıklıkları ve ruhumuzdaki karanlığı gören elektro gitarlar, çok güçlü albümlere de ev sahipliği yapan albümlerin içindeydi. 90’ların sonu ve 2000’lerin başı dönemi, Türkçe rock’ın zirvesiydi. Bugün konserleri olsa da üstümüzü başımızı parçalasak dediğimiz pek çok ekip, ilk albümlerini kaydediyor, her geçen gün yayınlanan albümler, kaset veya CD formunda raflarımızdaki yerini alıyordu. Bu albümler yayınlandıkları dönem yalnız rock müziğin değil, Türkçe müziğin de çehresini değiştirdi. İşte aradan geçen 20 yıla rağmen, dinlerken ezberimizin hiç bozulmadığını fark ettiğimiz o mihenk taşı albümlerden seçtiklerimiz…
Şebnem Ferah- Kadın (1996)
Yürekler alınmaz pulla parayla
Kim yenmiş kaderi duayla?
Bursa’da kurulan ve döneminin efsanesi olarak anılan Volvox elemanı Şebnem Ferah, 1994’te grubun dağılmasıyla solo çalışmalarına başladı. Ferah’ın ilk albümü Kadın’da pop müziğin kraliçesi Sezen Aksu ve Onno Tunç’un da desteği vardı. Raks Müzik’ten yayınlanan Kadın albümünde İskender Paydaş, Tarkan Gözübüyük ve Demir Demirkan ile çalıştı. Kadın, çıktığı andan itibaren satış rekorları kırdı. Türkçe rock müziğin sesleri sessiz ve derinden değil, bağıra bağıra geliyordu işte. Albümde “Vazgeçtim Dünyadan”, “Bırak Kadının Olayım”, “Fırtına”, “Yağmurlar”, “Bu Aşk Fazla Sana” gibi hitler, Ferah diskografisinin en güçlü parçalarından oldu. Şebnem Ferah bu albümden sonra 8 albüm daha kaydetti ama Kadın’ın Türk rock tarihindeki yeri bir başka oldu.
Özlem Tekin- Kime Ne (1995)
Çok üzgünüm, istemeden, seni dün gece aldattım
Kim olduğu mühim değil
Sana bağlanmaktan kaçtım
Volvox’un diğer as elemanı Özlem Tekin, 1995’in sonlarına doğru yayınladığı Kime Ne albümüyle selamlamıştı dinleyicilerini. Albümün çıkış parçası “Aşk Her Şeyi Affeder Mi?” sıra dışı sözleriyle tartışmaları beraberinde getirmişti. Ama mesele yalnız bu şarkı değil, Özlem Tekin’in “Duvaksız Gelin”, “Herkes Şanslı Doğmuyor”, “Kime Ne?” gibi şarkılarıyla dikmiş olduğu bayraktı. Özlem Tekin’in rock dünyasındaki bayrağı ilerleyen yıllarda Öz, Laubali, Tek Başıma gibi albümlerle farklı sulara yelken açacak ve oralarda da dalgalanacaktı. Ancak, oyunculuk konusunda da alkış alan Tekin, 2013’teki Kargalar albümünden sonra müziği bıraktı. Kim bilir, belki onu çok özlediğimizi daha fazla söylersek bir gün geri döner…
Mor ve Ötesi- Dünya Yalan Söylüyor (2004)
Yandı dertler, bitti tasa
Ben kurbanım bu cambaza
İki gözüm kadar eminim, sen yoksun
2000’li yılların ortasına doğru ilerlerken, Türkçe pop yine tüm gücüyle radyoları ele geçirmiş ve listeleri hakimiyeti altına almıştı. Mor ve Ötesi’nin üretkenliğinin zirvesinde olduğu o yıllarda, ekip Şehir, Bırak Zaman Aksın Gül Kendine albümleriyle zaten yerini sağlamlaştırmıştı. Ama eksik bir şeyler vardı. O da Dünya Yalan Söylüyor’un çıkışıydı elbette. 5 Mart 2004’te Rakun Müzik/ Pasaj Müzik etiketiyle, Tarkan Gözübüyük’ün prodüktörlüğünü yaptığı Dünya Yalan Söylüyor yayınlandı. Bu albümün gelmiş geçmiş en çok satan rock albümü olacağını kim bilebilirdi ki? “Cambaz”, “Bir Derdim Var”, “Aşk İçinde”, “Uyan” gibi hitler Mor ve Ötesi diskografisinin en parıltılı şarkılarından oldu. Mor ve Ötesi adını herkes duydu, Türkçe rock yeniden şahlandı.
Kurban- Kurban (1999)
Gidenin ardından bakma
Düşme peşine
Kimden ne fayda gördün ki
Niye bu çile
Kurban olam uyan artık
Dön özüne
Z kuşağının hakkında “Dağılacaklarını bilseydim daha erken doğardım” dediği Kurban, aktif olduğu 1995-2017 yılları arasında Türk rock tarihinin altın değerindeki şarkılarına imza attı. 1999 yılının Kurban bayramında yayınladıkları ilk albümleri bunun habercisiydi. “Gelme”, “Sorma”, “Ben Değilim” gibi parçalar bugün hala en çok dinlenen rock hitleri arasında yer alıyor. Kurban’ın esas çıkışı, “Yalan dostum aşk diye bir şey yok!” diye haykırdıkları “Yalan” şarkıları olmuştu. Kurban albümü, Türk filmlerindeki replikleri, çığrından çıkan elektro gitarları ve derinlikli şarkı sözleriyle işte o yıl kalbimize kazındı ve kalplerden hiç çıkmadı. Kurban bu albümün ardından İnsanlar ve Sahip adında iki albüm daha kaydetti. Yeni bir single yayınlama arefesindeyken dağıldıklarını açıkladılar. Hayko Cepkin, konserlerinde bu albümden “Sorma”yı coverlıyor.
Duman- Belki Alışman Lazım (2002)
Sanılmasın yine basmış onu bulantılar
Yanılmasın öyle dalga geçen yabancılar
Ah, eğleniyor kendi başına
Ah, neşesi yeter
Ah, umurunda mı sandın bu dünya
Türk rock tarihine şarkılarıyla imza atmış en müstesna ekiplerden biri de Duman. Ekibin 2002 tarihli Belki Alışman Lazım albümü de, Türk rock dünyasının köşetaşı albümlerinden biri diyebiliriz. 1999 yılında ilk albümleri Eski Köprünün Altında’yla büyük bir çıkış yapan ve ikinci albümleri Belki Alışman Lazım’la bu başarıyı perçinleyen Duman bu albümde “Bu Akşam”, “Oje”, “Belki Alışman Lazım”, “Ah”, “Haberin Yok Ölüyorum” gibi hitlere imza atmıştı. Ancak Duman bombayı bir Sezen Aksu şarkısı “Her Şeyi Yak” cover’ıyla yapmıştı. Duman’ın bu şarkıdaki kendine has tarzı o kadar çok sevilmişti ki, “Her Şeyi Yak” gece gündüz demeden müzik kanallarında sürekli çalar olmuştu.
Hayko Cepkin- Tanışma Bitti (2007)
Gömdün sandın gittiğinde
Bir demet çiçeğim bile yok
Toprak kaldım gittiğinde
Filiz verdim de suyu yok
Yalnız kalsın dediğin diline
Bedduadır sesinin teline
Yıllarca piyano başında görmeye alıştığımız Hayko Cepkin, 2005’te sarı saçlarıyla dinleyiciyi selamlamış ve evinde kaydettiği Sakin Olmam Lazım albümü ile övgü toplamıştı. Tanışma Bitti ise, Cepkin’in gerçek anlamda yapmak istediği şarkıların toplandığı, daha sert, daha brütal vokalli bir albümdü. Zira Cepkin ilk albümünde komşuları rahatsız etmemek için istediği kadar bağıramadığını ifade etmişti pek çok kez. Tanışma Bitti içinde “Yalnız Kalsın”, “Bertaraf Et”, “777”, “Sıkı Tutun”, “Ölüyorum” gibi pek çok hit vardı. Hayko Cepkin’in kurguladığı karanlık dünya, sahne performanslarıyla da canlandırdığı gibi oldukça kanlıydı, bir çeşit yeniden doğuşu simgeliyordu. Cepkin’in artık sakin kalmasına imkan yoktu. Bu albümden sonra her birini farklı konseptlerle tasarladığı Sandık, Aşkın Izdırabını ve Beni Büyüten Şarkılar albümlerini yayınladı. Tanışma Bitti’deki şarkılar ise Cepkin diskografisindeki imza şarkılar oldu.
Özellikle “Yalnız Kalsın”ın brütal vokalli outro’sunda “We’re all the passion/ We’re all the bad seeds” bölümünde Cepkin’in hassas kulakların duyabileceği bir şekilde “Rabbim belanı versin” dediği de kulaklardan kaçmamaktadır!
Kargo- Yalnızlık Mevsimi (1998)
Hayat doğuda sessizlik suskunluk anlamında
Batıda ise değerli bir taş sanki
Susmak doğuda erdem meziyet anlamında
Batıda ise değersiz bir hak gibi
Türkçe rock dünyasını kökünden sallayan albümlerden biri de, söz yazarı Mehmet Şenol Şişli’nin, nam-ı diğer MŞŞ’nin kalemiyle şov yaptığı Yalnızlık Mevsimi albümüdür diyebiliriz. Karanlık ve kasvetli bir sound ile örülü olan bu albüm, Kargo’nun ticari bir başarı beklentisi yapmadan kaydettiği albüm oldu. “Azizlerin Yalnızlığı” ile açılan albüm, bütünlüklü bir hikaye anlatıyordu ve “Azizlerin Yalnızlığına Geri Dönüş” diyerek konuyu kapatıyordu. Şebnem Ferah düeti “Kalamış Parkı”, “Boğaziçi”, “Marilyn Monroe”, “Arabic Fahişe” gibi Türkçe rock’ın başyapıtlarıyla dolu olan bu albüm, dinleyiciler tarafından önce şaşkınlıkla karşılanmıştı. MŞŞ’nin bir albüm sonra Kargo’dan ayrılması ve derken grubun bölünmesiyle Kargo artık eski Kargo olmadı, ancak bu albüm Türkçe müziğin medar-ı iftiharlarından biri olarak tarihteki yerini aldı.
Teoman- Teoman (1996)
Uyanıver gökyüzüyle sonsuzluğa
Unutuver hatırlatırsa ellerin
Süzülsün dudaklarından yıllar boyunca
Son bir nefes, acın katlanınca
İlk günkü karizmasından hiçbir şey yitirmeyen Teoman’ın çıkış yaptığı ilk albümü Teoman, 1996 yılında bir Barlas şarkısı “Ne Ekmek Ne de Su” ile müzik dünyasını selamladı. Özlem Tekin’in vokalleriyle eşlik ettiği bu albümde Rıza Erekli şarkısı “Papatya”nın yanı sıra Şebnem Ferah’ın vokalleriyle büyüyen “Sessiz Eller”, “Her Gün Aradıysam”, “Yarın Olmaz” gibi şarkılar dikkat çekiyordu. Gazeteler çoktan “Teoman mı Tarkan mı?” karşılaştırmaları yapıyor, Teoman çizgisini hiç bozmadan rock dünyasında kendi bayrağını göndere çekiyordu. Albümde yer alan müzisyenler içinde Serdar Öztop, Alper Erinç, Türkay Türkmen, Yavuz Çetin gibi isimler vardı. Teoman’ın bu albümden sonraki hiçbir albümü hayal kırıklığı yaratmadı: O, Onyedi, Gönülçelen, Teoman, En Güzel Hikayem, Renkli Rüyalar Oteli, İnsanlık Halleri, Aşk ve Gurur, Eski Bir Rüya Uğruna sanatçının diğer stüdyo albümleri oldu.
Vega- Tatlı Sert (2002)
Bu sabah bir umut var içimde
Nasıl olsa geri gelirsin diye
Her şey yerli yerinde yine
Bu sabahların bir anlamı olmalı
Adını mavi ışık yayan Vega yıldızından alan Vega, ilk albümü (Tamam) Sustum’u 1999’da yayınladığında ve aynı adlı şarkının klibini yayınladığında ekran başına kilitlenmiştik adeta. Deniz Özbey Akyüz’ün kendine has vokalleri, derinlikli şarkı sözleri derken bu Ankaralı grubun bir sonraki albümde efsane olacağını tahmin etmiştik. Vega, Tatlı Sert adını verdiği ikinci albümünü 2002 yılında yayınladı. “Bu Sabahların Bir Anlamı Olmalı” ile açılan albümde “İz Bırakanlar Unutulmaz”, “Isınamazsın Ağlarken, “Evet Ne Var?” gibi hitlerle Vega’yı benzerlerinden tamamen ayıran albüm, dinledikçe kendini dinleten, zamansız şarkılara evsahipliği yapan türden bir albüm. Daha sonra grup bu albümdeki şarkıların farklı versiyonlarını da yaptıkları Tatlı Sert 2’yi de yayınladı.
Yavuz Çetin- Satılık (2001)
Benden bir ruhsuz yaratmayı nasıl başardınız
Benden bir uyumsuz yaratmayı nasıl başardınız
Benden hissiz bir yaratmayı nasıl başardınız
Benden sizden biri yaratmayı nasıl başardınız
Yaşamak istemem artık aranızda
Debut albümü İlk’i 1997’de yayınlayan ve Türk rock tarihinin en yetenekli isimlerinden olan Yavuz Çetin, 2001 yılında Satılık adını verdiği albümünü yayınlamış ve kendi stilini konuşturmuştu. “Sadece Senin Olmak”, “Benimle Uçmak İster Misin?”, “Yaşamak İstemem”, “Köle” gibi birbirinden kıymetli şarkılar bu albümde yer alıyordu. Dinleyicileri bu albüm için, Çetin’in bu kadar neşeli bir sound üzerine bu kadar karamsar sözleri nasıl inşa ettiğini sorup durdu yıllarca. Şevkatli, tutkulu, gerçek aşkın arayışında olan bir adamın haykırışları, nihayetinde bize hep gitmek istediği mesajını verdi. Ne yazık ki, öyle de oldu. Türkiye’nin en büyük gitar virtüözlerinden biri olan Yavuz Çetin, “Yaşamak İstemem” şarkısında dediğini yaptı ve 15 Ağustos 2001’de kendi isteğiyle aramızdan ayrıldı. Aradan tam 20 yıl geçti. Türkçe rock sahnesi hem Yavuz Çetin’i hem de Satılık albümünü unutmadı.
BU ALBÜMLERİ DE UNUTMADIK
- Haluk Levent- Yollarda / Bu Ateş Sönmez
- Sakin- Hayat
- Replikas- Avaz
- Nekropsi- Mi Kubbesi
- Mavi Sakal- Kan Kokusu
- Hakan Kurşun- Kaos
- Çilekeş- Y.O.K
- Bulutsuzluk Özlemi- Uçtu Uçtu
- Pentagram- Pentagram
- Direc-t- Rus Kozmonotları