Bazı müzisyen ve gruplar, derdini anlatmak için kelimelerin ihtişamına ihtiyaç duymuyorlar. Onlar kimi zaman gitarları, kimi zaman klarnetleriyle müziğin sonsuz gücüne yürekten inanan yetenekli birer enstrümantalist… İşte, şarkılarını mutlaka takip etmeniz gereken, enstrümantal şarkılar yapan 7 parlak müzisyen ve grup…
CAYIR CAYIR ROCK YAPIYORLAR: KES
İstanbullu enstrümantal progresif rock grubu Kes 2012 yılında Mehmet Demirdelen (davul), Cenk Turanlı (bas) ve Emre Kula (gitar) kadrosuyla kuruldu. İlk albümleri Kamlama’yı 2015 yılında yayınladılar. Almanya ve İsviçre’de konserler verdiler, yurt içindeki konserlerine ise devam ediyorlar. Mehmet Demirdelen’i Duman, Vega, Teoman ve Aylin Aslım gibi pek çok isimle birlikte yaptığı çalışmalardan tanıyoruz. Cenk Turanlı ise Üçnoktabir ve Malt gruplarına dahil olmuş isimlerden biri. Gitarist, besteci, söz yazarı ve prodüktör Emre Kula ise hem solo çalışmalarına, hem de eşi Sertab Erener’le birlikte Oceans of Noise’un çalışmalarına devam ediyor.
FLAMENKO GİTARI KONUŞTURAN ADAM: DORUK OKUYUCU
Lise yıllarında çalmaya başladığı gitarını bugün deyim yerindeyse “konuşturan” isimlerden biri de Doruk Okuyucu. 2001 yılında mezun olduğu Pera Güzel Sanatlar’da Ilgaz Benekay’la birlikte çalışmaya başladı. Madrid’teki Amor de Dios Flamenko Okulu’nda eğitim gördü. Türkiye flamenko alanındaki en yetkin isimlerden biri haline gelen Doruk Okuyucu, 2015’te ilk albümü Giz’i, 2019’da ise Nefes Nefese’yi yayınladı. Son olarak 2020 içinde Ceyhun Güneş’le birlikte “Entre Dos Almas (Homenaje a Paco de Lucia)” parçasını yayınladı. Baş döndürücü hızıyla parmakları gitarın üzerinde dans ederken, flamenko meraklısı olmasanız bile onu dinlemekten kendinizi alamayacaksınız.
PİYANOSUNUN BAŞINDA DEVE DÖNÜŞÜYOR: BARKIN BAZAN
Tam adı Can Barkın Bazan olan sanatçı, kelimenin tam anlamıyla bomba etkisi yaratan şarkısı “8 Forest”ı Yüzdeyüz Müzik etiketiyle 25 Şubat 2020’de yayınladı. Hakkında hiçbir bilgi bulunmayan bu gizemli müzisyenin, Spotify’da “Rosaira” adında bir şarkısı daha bulunuyor. Piyano üzerinde kurduğu hakimiyeti ve “8 Forest”ın Şamanizm’e selam eden ilginç klibini mutlaka görün. Onun adını ilerde daha sık duyacağımıza eminiz.
KLARNETE OLAN TUTKUSUYLA BUGÜNLERE GELDİ: ENGİN YARGIÇ
İzmir doğumlu olan klarnet sanatçısı Engin Yargıç, küçük yaşlarda resim sanatıyla ilgileniyordu. Daha sonra klarnetle tanıştı ve bu enstrümana olan tutkusu büyüdü. Türkiye’de klarnetin en sağlam isimlerinden İsmail Bergamalı’nın öğrencisi oldu. İskender Doğan, Semiha Yankı, Pinhani gibi isimlerle birlikte çalıştı. “Meşkhane” adında bir TV programı yaptı. Karmate adında Karadeniz şarkıları söyleyen grubu ile turneye çıktı. Solo çalışmaları da olan Engin Yargıç, şubat ayının sonunda “İz” adını verdiği parçasını yayınladı. Yargıç’ın klarnet sololarını dinlerken, hüznün ve coşkunun nasıl aynı anda kulaklarınızda yankılandığına hayret edeceksiniz.
ELEKTRONİK MÜZİKTE ŞAMANİK TINILARIN EFENDİLERİ: ISLANDMAN
Dans ve elektronik müziği mistik, şamanik ve egzotik tınılarla birleştiren Islandman, İstanbullu müzisyen ve prodüktör Tolga Boyuk’un öncüsü olduğu bir enstrümantal grup. 2016’da Danimarkalı bağımsız bir plak şirketi tarafından keşfedildiler. Ağıt ve Rest in Space adında iki EP yayınladılar. Başta Boyuk’un solo projesiyken, bugün multi enstrümantalist bir üçlü olarak çalmaya devam ediyorlar. Islandman büyülü müziğini Cappadox, Montreux, Jazz, Boom, İstanbul Caz Festivali gibi pek çok festivalde de icra etti. Eğer bir konserlerine rastlarsanız, bu ekibi sakın kaçırmayın.
ŞARKI YAZMIYOR, DOĞAÇLAMA KAYDEDİYORLAR: LOPENSTRAAT
Psikedelikten progresife uzanan deneysel bir sound icra eden Lopenstraat, multi enstrümantalist 6 kişiden oluşuyor. Yaptıkları müzik türü için rock da denebilir, caz da. “Kaşıntı”, “Beybaba”, “Sofular” Spotify’da en bilinen şarkıları. “Şarkılarımızı bitecekmiş gibi görmüyoruz” diyorlar, haklılar. Zira Peyote’deki bir performanslarını YouTube kanallarına koyduklarında gördük ki, bu performans 17 dakika uzunluğunda! En büyük özellikleri ise, herhangi bir şarkı yazmak yerine stüdyoya girip doğaçlama olarak çalmaya başlamaları… Lopenstraat en son 2017’de ses verdi bizlere. 2020’de yeni şarkıları gelecek mi, merakla beklemedeyiz…
TÜRKÇE FOLK MÜZİĞİN EĞLENCELİ EKİBİ: YASAK HELVA
Enstrümantalist ekiplerin içinde yer alan elektronik folk topluluğu Yasak Helva, zaman zaman şarkılarını sözlü olarak icra ediyor ancak bu şarkıların sayısı çok az. Son albümleri Rektefe’yi 2019’un ekim ayında yayınlayan topluluk; cümbüş, çağlama, bas ve davul gibi enstrümanları sık sık kullanıyor. Anadolu, Balkanlar ve Orta Doğu esintilerini caz ve rock dokunuşlarıyla harmanlayan grubun “Can Hatice” ve “Gardrop Fuat” parçalarını mutlaka dinleyin. Onların coşkulu etkisine ve neşe veren müziklerine kayıtsız kalmak çok zor…