Tuhaf isimli gruplar geleneği ne zaman başladı? “Üçüncü Yeniler” de denilen ve Türk alternatif sahnesinde bugün önemli yeri olan bu grupları mercek altına aldık.

2010’lardan sonra “Üçüncü Yeniler” akımının fena halde etkisi altında kaldık. İlk albümlerini yayınlayan, ilk single’larını dinleyicisiyle buluşturan gruplar, bugün Türkçe alternatif sahnesinde sağlam bir yer edindi. Onlar; şarkı sözlerinde mizahı rahatlıkla kullanan, çoğunluğu bağımsız ve genellikle evde kaydedilmiş albümleri olan gruplardı. 
Ve tuhaf isimleri vardı! 

İşte Dergy’nin seçkisiyle kapsama alanından hiç çıkamadığımız ilginç isimli ve iyi müzik yapan 10 grup…

BÜYÜK EV ABLUKADA

buyuk ev ablukada

Tuhaf isimli gruplar akımını onlar başlattı desek yalan olmaz. 2008’de kurulan ve önce konserleri ve videolarıyla hayatımıza giren Büyük Ev Ablukada, ilk albümü Full Faça’yı 2012 yılında yayınladı. Oyuncu Bartu Küçükçağlayan’ın solisti olduğu ekibin “Çıldırmicam” şarkısı yayınlandığı dönemde büyük ses getirdi. Grup 2017’de Ay Şuram Hâlâ Ağrıyo adında 2013’te Çıplak Ayaklar Stüdyosu’nda kaydettiği şarkılarını yayınladı. Yıllar içinde büyük bir ivme yakalayan Büyük Ev Ablukada, 2017 yılında daha farklı bir tarz denediği Fırtınayt’la da başarısını perçinledi. 

Büyük Ev Ablukada ismi Turgut Uyar’ın “Büyük Saat” kitabında yer alan “Büyük Ev Ablukada” şiirinden geliyor. Bu kitabın bulunduğu Cihangir’deki bir evde grup üyeleri bir araya geliyor ve son günlerini yaşayan MySpace’e “Olanla Olunmaz” şarkısı yükleniyor. Buradaki büyük başarı sonrası grup daha ilk albümü yayınlanmadan bir sürü konser veriyor. 

Büyük Ev Ablukada’nın Spotify’da en çok dinlenen şarkısı “Hoşçakal Kadar”. 

…Aklımda görkemli bir anahtarlık
Açılan hiçbir kapı yok
Üstümde yorganlar ve uçuşan halılar
Arkamda devrik bir krallık…

Grup elemanları sahnede takma isimler kullanıyor ve bazı elemanların isimleri halen bilinmiyor. Grup, Afordisman Salihins, Bas Bariton, Bentek Sizhepiniz, Omçelik, Canavar Banavar, Galvaniz Gelbiraz ve Gelicem Nerdesin, Baksen Oyalama, Balon Suyla Da Dolar’dan oluşuyor. Bu takma isimlere sahip olan ekipte Alican Tezer, Berkun Oya, Cem Yılmazer, Onur Ünsal, Okan Yalabık gibi isimler zaman zaman sahne alıyor.

 

Canavar Banavar ve Bentek Sizhepiniz, henüz 16 yaşlarında, arkadaşlarının kimlikleriyle barlarda cover çalan 3 Korner 1 Penaltı ve kendi bestelerini çaldıkları 365 Günde 24 Saat gruplarında da beraber çalıştılar.

Grubun Olmadı Kaçarız Plakçılık adında bir plak şirketi bulunuyor. Can Güngör ve Gaye Su Akyol albümleri buradan çıkıyor. 

Vokal, gitar, klavye, bateri – Afordisman Salihins (Cem Yılmazer) 
Vokal- Canavar Banavar (Bartu Küçükçağlayan)
Gitar- Bentek Sizhepiniz (Mert Üçer)
Bas gitar- Bas Bariton
Vokal- Galvaniz Gelbiraz (Gülin Kılıçay) 

Bu şarkılara dikkat: Olanla Olunmaz, En Güzel Yerinde Evin, Hoşçakal Kadar, Arayan Bulur 

YÜZYÜZEYKEN KONUŞURUZ 

yyk

Ekip, Kaan Boşnak ve Engin Sevik’in 2011’de biraraya gelmesiyle kuruldu. İlk albümleri Evdekilere Selam 2013’te geldi. Bu albümdeki “Ateş Edecek Misin?” şarkısı büyük ilgi gördü. Şarkıda yer alan “Ben mi kalkayım yoksa çayı sen demleyecek misin?” cümlesinden sonra, gündelik hayatı anlatan basit cümleler fırtınası tüm hızıyla esmeye başladı. YYK ardından Otoban Sıcağı ve Akustik Travma adında iki albüm daha kaydetti. 

Daha sonra yüzyüzeyken konuşuruz’ derken bu lafa güldük ve tamam böyle kalsın dedik.

Kaan Boşnak, Yüzyüzeyken Konuşuruz’un isminin nereden geldiğini şöyle anlatıyor: “Akustik performanslarımın çekimini yapan arkadaşım Ozan ile internet üzerinde konuşurken ismin ne olacağına dair konuşmaya başladığımızda “Daha sonra yüzyüzeyken konuşuruz” derken bu lafa güldük ve tamam böyle kalsın dedik.” (Rave Mag, 2013)

 

Kaan Boşnak, başlarda kendi yazdığı şarkıları akustik gitar eşliğinde Vimeo’ya yüklüyordu. Gelen olumlu tepkilerden sonra bir orkestra kurmaya karar verdi. YYK’nın ilk tohumları böyle atıldı. 

YYK aslında üzerine yapışan “Kadıköy Sound” ile bir ilgisi olmadığını ama Kesmeşeker’den Cenk Taner’in etkisinin grubun sound’u üzerinde büyük bir etkisi olduğunu söylüyor. Kaan Boşnak pek çok röportajında beste yaparken en çok ilham aldığı kişinin Cenk Taner olduğunu belirtiyor. 

Kaan Boşnak, Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Bu nedenle YYK’nın şarkı sözleri diğerlerinden belirgin bir biçimde ayrılıyor. YYK dışında ilk solo EP’si Demos’u 2018’de yayınladı. 

 

Grubun Spotify’da en çok dinlenen şarkısı 34 milyon stream’e yaklaşan rakamıyla “Ne Farkeder”.

Attığım mesajları ciddiye almadın dimi?
Hayvan gibi içmişim yine tutamadım kendimi
Yoktu hiçbir beklentim
Zaten olsaydı bile ne fark eder?

Vokal- Kaan Boşnak
Gitar- Engin Sevik 
Klavye- Baran Ökmen 
Bas gitar- Can Tunaboylu
Davul- Can Kalyoncu 

Bu şarkılara dikkat:  Ateş Edecek Misin, Ne Farkeder, Bodrum, Sandal, Kazılı Kuyum 

ADAMLAR 

adamlar

Türkçe rock kulvarının sağlam ekiplerinden Adamlar; ilk albümleri Eski Dostum Tankla Gelmiş’i 2014’te yayınladı. Bu albümde yer alan “Kapısı Kapalı”, “Abi kafanda kurbağa var” diye başlayan sözleriyle büyük ilgi gördü. 2013’te kurulan Adamlar 2016’da Rüyalarda Buruşmuşuz ve 2019’da Dünya Günlükleri albümlerini yayınladı. 

 

Adamlar, aslında Halimden Konan Anlar grubunun değişime uğramış hali. Halimden Konan Anlar, Tolga Akdoğan’ın MySpace’de kurduğu bir gruptu. Daha sonra Tolga’nın kendi şarkılarını farklı bir ekiple söylemeye karar vermesiyle değişim dönemi başladı. Grubun adı da “uzun isimli yeni gruplar” akımı içinde olmamak için Adamlar olarak değiştirdi.

Adamlar ismi, Lombak’taki Adamlar Anti Klişe Timi’nden geliyor. Grubun solisti Tolga Akdoğan, “Güzel isim, akılda da kalır” diyerek Soundcloud’a bakıyor ve Adamlar ismini alıyor. (Bantmag, 2019)

24092008 mall6
Adamlar Anti Klişe Timi, çizer Cengiz Üstün’ün köşesi.


Adamlar, Halimden Konan Anlar’ın şimdiki grubun demosu gibi olduğunu söylüyor.

Adamlar ilham kaynaklarını Turgut Uyar, Neşet Ertaş, Morphine olarak sıralıyor. “Kara Kitap” (Orhan Pamuk), “Aylak Adam” (Yusuf Atılgan) gibi Türk edebiyatının önemli eserleri de onlara ilham veren eserler arasında yer alıyor. 

Kendime hep şunu sorarım: ‘Tamam, burayı anladım; bundan sonra acaba daha yavaş bir yere geçip bu toplu delilikten kendimi soyutlasam mı?

Grubun “Zombi” parçasında geçen “İstanbulamıyorum aradığımı” sözlerinin anlamını ise Tolga Akdoğan şöyle anlatıyor: “Kendime hep şunu sorarım: ‘Tamam, burayı anladım; bundan sonra acaba daha yavaş bir yere geçip bu toplu delilikten kendimi soyutlasam mı?’ Ben İstanbul’da doğdum, burada büyüdüm. Çiçeği önce televizyonda gördüm, ‘çiçek budur, güzeldir’ diye kazıdım kafama ve başkasının söylediği şekilde, başkasının gösterdiği biçimde onu algıladım. Halbuki kendim görsem çok daha iyi olurdu. Şimdi Netflix böyle: Sana bir şeyleri seçip gösteriyor, bilmediklerini oradan öğreniyorsun ama aslında senin arayıp bulabileceğin başka bir sürü şey var… Onları aramak dururken oradakilerle yetiniyoruz. Nihayetinde bunları düşünürken sanki her şey bana söyleniyormuş gibi hissettim ve ‘ben de bulamıyorum’ diye cevap verdim. O dize bu hislerden çıktı.” (BantMag 2019)

 

Adamlar’ın Spotify’da en çok dinlenen şarkısı “Zombi”. Ancak sözlerinin onları en iyi yansıttığını düşündüğümüz şarkıları “Rüyalarda Buruşmuşum”:

…Aaah düne bugüne yarına baka baka vay
Yüzümü gözümü iki çift sözümü
Kirli sepeti dibi gibi bastırıp gizlemişim
Aaah sola diye sağa düzümü tersime
Tam da başucuma saatli bombalar kurmuşum
Rüyalarda buruşmuşum…

Vokal-  Tolga Akdoğan 
Gitar- Emre Malikler ve Gürhan Öğütücü,
Bas gitar- Emir Ongun
Bateri- Berkan Tilavel

Bu şarkılara dikkat: Koca Yaşlı Şişko Dünya, Rüyalarda Buruşmuşum, Kapısı Kapalı, Acının İlacı, Hikaye 

SON FECİ BİSİKLET 

son feci bisiklet

2011’de Ankara’da kurulan Son Feci Bisiklet 2015’te ilk albümleri Vesaire ardından 2017’de Kötü Şeyler’i yayınladı. Son albümleri Sistemik ise 2020’nin şubat ayında yayınlandı. “Bikinisinde Astronomi” ve “Bu Kız” şarkılarıyla dillere dolandılar. 

Son Feci Bisiklet isminin özel bir anlamı yok. Grubun bisikletle de herhangi bir ilgisi yok! Aslına bakarsanız bu isim, Babajim Stüdyosu’nun düzenlediği ikinci Be the Band yarışmasına katılabilmek için grup elemanlarının akıllarına gelen ilk acayip ismi, grup ismi olarak belirlemesiyle ortaya çıkmış. 

 

Grup, en az kendi isimleri kadar garip şarkılar yayınlayarak dikkatleri çekti: “Bikinisinde Astronomi”, “Pazar ve Ertesi”, “Uzaydan Geldiğine Göre Yorgun Olmalısın”, “Tavuk Korkusu”, “Küçük Saydam İnsanlar”… 

Arctic Monkeys, The Beatles, Chet Faker, Kings of Conveince, Coldplay, Tame Impala, Led Zeppelin gibi isimleri dinlediklerini ve ilham aldıklarını söylüyorlar.

“Büyük Ev Ablukada’yı dinlediğimde ‘müzikal olarak hiç alakamız yok ama ben bu adamların kafasındanım’ dedim.”

Arda’nın ilk kaydettiği parça “Uzaydan Geldiğine Göre Yorgun Olmalısın”, kısaca “Uzaylı”, aslında Sincap adını verdiği solo projesi için yaptığı bir parça. Daha sonra Son Feci Bisiklet ekibi kurulunca solo proje rafa kalkmış. Bir de çocukluk arkadaşıyla birlikte kurduğu Çiçek Atlas adında bir grubu varmış ancak iki parça yapıp o grubu da tarihin tozlu sayfalarına gömmüşler.

Son Feci Bisiklet’in Spotify’da en çok dinlenen şarkısı “Bu Kız”:

 

Yalpalayaraktan giderim kapısına
Biliyorum saat çok geç ama
Yine de beni suçlama bebek
Sevişmek ne demek
Çizgi filmler mi izlesek
Hiçbir yere de gitmesek
Hiç kimseleri görmesek
Ama açlıktan da ölmesek iyi

Son Feci Bisiklet’ten Arda, isimlerini alırken Büyük Ev Ablukada’yla bir şekilde yakınlık kurduklarını şu sözlerle anlatıyor: “Benim ilk duyduğum garip isimli grup oydu, ben de o yüzden mi grubun ismini garip koydum, bilmiyorum. Dinlediğimde ‘müzikal olarak hiç alakamız yok ama ben bu adamların kafasındanım’ dedim. Bir şekilde yakınlık hissettim, nedenini bilmiyorum. Çünkü sözlerimiz, müziğimiz filan hiç benzer değil.”

Vokal- Arda Kemirgent
Davul- Can Sürmen 
Gitar- Erkin Sağsen 

Bu şarkılara dikkat: Bu Kız, Bikinisinde Astronomi, 6patlar 

 

LALALAR 

lalalar

70’lerin arabesk tınılarını saykedelik öğeler, retro-sinematik baslar, elektronik beat’lerle besleyen Lalalar, Ali Güçlü Şimşek, Barlas Tan Özemek ve Kaan Düzarat’tan kurulu. 2019’da kurulan Lalalar henüz bir albüm yayınlamadı ama yayınladıkları single’larla şimdiden büyük bir hayran kitlesi edindiler. Yayınladıkları son single’ları, Saltuk Erginer’in “Sol Şeritte” cover’ı da dinleyiciler tarafından sevildi. 

Lalalar ekibini aslında daha önce pek çok gruptan biliyoruz. 

 

Ekibin vokalisti Ali Güçlü Şimşek, 2000’lerin en önemli rock gruplarından Çilekeş’in gitaristiydi. Şebnem Ferah, Kreş gibi müzisyen ve gruplarında prodüktör olarak yer aldı. 2011’de Bubituzak’ı kurdu. Çilekeş’ten grup arkadaşı Görkem Karabudak bas gitar ve klavyede, Emrah Atay ise davuldaydı. Grup 2013’te Uzay Yolları Taşlı, 2017’de ise Boyutlar albümünü yayınladı. Gaye Su Akyol ise grubun sahne performanslarında onlara eşlik etti.

çilekeş 

ilekeş
Çilekeş

Kırkaltı grubunun kurucusu Barlas Tan Özemek ise Sezen Aksu, Bülent Ortaçgil, Korhan Futacı, Yasemin Mori gibi isimlerin albümlerinde yer aldı. 2017’de solo çalışmalarına başladı. İlk albümü Yalancılar Kahvesinde ile olumlu eleştiriler aldı.

İstanbul gece hayatının yakından tanıdığı bir isim olan Kaan Düzarat; mix, mastering, remix gibi pek çok alanda yeteneklerini sergileyen bir DJ. 

 

Lalalar, “Kendimizi kelimelerle değil, müziğimizle anlatalım” diye düşündüğü için pek röportaj vermiyor. Lala, Osmanlı Devleti’nde şehzadelerin özel eğitmenleri olan kişilere verilen bir isim. Yani grubun ismi (büyük bir ihtimalle) buradan geliyor. 

Cahit Oben’in “Canım Kardeşim” film müziğini sample alarak kaydettikleri “İsyanlar”, “Hata Benim Göbek Adım”, “Yalnız Ölü Balıklar Akıntıyı Takip Eder”, “Mecnun’dan Beter Haldeyim” ve “Sol Şeritte” bugüne kadar yayınladıkları şarkılar. 

En çok dinlenen parçaları ise, “İsyanlar”

Akıp gidiyor zaman
Haybeye mesai
Şarampoldeyim yüküm ağır
Eksik olmasın yokluğun
Yaraya tuz gölü
Kursağımdasın düğüm düğüm

Vokal- Ali Güçlü Şimşek
Elektronik, synth- Kaan Düzarat
Elektrik gitar- Barlas Tan Özemek 

Bu şarkılara dikkat: İsyanlar, Mecnun’dan Beter Haldeyim, Hata Benim Göbek Adım 

 

YOK ÖYLE KARARLI ŞEYLER 

yökş 1

2013 yılında yayınladıkları ilk albümleri Yökş‘le dikkatleri çeken Yok Öyle Kararlı Şeyler; Erdem Topsakal, Boğaç Soydemir, Çağrı Özer, Ramazan Kırdım ve Ayhan Akbaş’tan oluşuyor. “Nefret Söylemi” ve Harun Tekin’le kaydettikleri “34” şarkılarıyla dikkat çeken YÖKŞ, 2000’ler dönemini andıran Türkçe rock kategorisi içinde kendine önemli bir yer edindi. Grup 2014’teki ikinci albümleri Yok Öyle Kararlı Şeyler ve 2016’da çıkan Beklenen ile kendi sınırlarını belirledi.

En başta grup ismi olsun diye de düşünmemiştim fakat sonra böyle kalsın dedik

İzmir’de üniversite öğrencisiyken barlarda şarkı söylemekten sıkılıp kendi şarkılarını söylemeye karar veriyor, Yökş. Ve ilk şarkılarını Soundcloud’a yüklüyorlar. 

 

Grup, kendine Yok Öyle Kararlı Şeyler ismini seçerken Büyük Ev Ablukada’dan etkilendiklerini itiraf ediyor. Gündüz Vassaf’ın “Cehenneme Övgü” kitabındaki kararsızlıkla ilgili aforizmalarından ilham almışlar. Grup üyelerinden Erdem şöyle anlatıyor: “Kendim de kararsız bir adam olduğumdan dolayı bunun iyi bir başlık olacağını düşündüm. Notlarımın arasında ‘Yok Öyle Kararlı Şeyler’ diye karaladığım bir cümle vardı, ilk şarkılarımı SoundCloud’a yüklerken bu cümleyi kullanıcı adı yaptım. En başta grup ismi olsun diye de düşünmemiştim fakat sonra böyle kalsın dedik.” 

Yok Öyle Kararlı Şeyler Aaron Parks, Billie Eilish, Chet Baker gibi isimleri dinlediklerini söylüyorlar. Kendi müziklerini ise “Batının iyi yönlerini alan rock müzik” olarak tanımlıyorlar. “Bir Sherlock Değilsin”, “Armut”, “Evde Ekmek Yok”, “Tanısan İyi Çocuk”, “Tişört Yakışmayan Adam” gibi ilginç isimli şarkıları da var. 

 

Grubun davulcusu Boğaç’ı EducatedEar adıyla yaptığı remixlerden ve YouTube’daki Post 42 kanalından da tanıyoruz.

Grubun Spotify’da en çok dinlenen şarkısı, “Acelesi Yok”un akustik versiyonu:

Kırk yılda bir gün gibiyiz
Söz verip denk gelmedik, sevişmedik
Kırk yılda bir gün gibiyiz
Acelesi yok ama nerdesin

Vokal, gitar- Erdem Topsakal
Davul- Boğaç Soydemir
Elektrik gitar- Emrah Fıçıcı ve Ayhan Akbaş
Klavye- Çağrı Özer 
Bas gitar – Ramazan Kırdım

Bu şarkılara dikkat: Ben Bana, 34, Nefret Söylemi, Acelesi Yok 

DOLU KADEHİ TERS TUT 

dktt3

Alternatif sahnenin sevilen ekiplerinden Dolu Kadehi Ters Tut 2014’te Mürsel Oğulcan Ava ve Uğurhan Özay tarafından kuruldu. İlk albümleri Polonya’nın Başı Belada’yı 2015’te evde kaydeden topluluk, 2016 yılında büyük bir ivme yakaladı ve en çok dinlenen bağımsız projelerden biri haline geldi. 2017’de Dünyanın En İyi Albümü, 2018’de Akustik Takılmacalar, 2019’da Karanlık albümlerini yayınladılar. Grup 28 Şubat’ta da “Kaçar Gider” single’larını yayınladı.

Grubun ismi, Ömer Hayyam’ın “Rubailer”inde yer alan 27 numaralı rubaisinden geliyor: “Tanrım; bu güzel yüze vermişsin emek/ O sümbülü koklamak, saçın ellemek/  Sonra da ona bakma, dersen, anlamı/ Dolu kadehi ters tut, hiç dökme demek!’

Grubun 2017 tarihli Dünyanın En İyi Albümü adını verdikleri albümleri içinde yer alan, DKTT ile Can Ozan ve Deniz Tekin’in birlikte seslendirdikleri “Belki” parçasında ise Sabahattin Ali’nin “İçimizdeki Şeytan” eserine göndermeler var.

 

Daha önce Lavuks adı altında biraraya gelen ikili, daha sonra isimlerini Dolu Kadehi Ters Tut olarak değiştirip şimdiki hallerine gelmişler. Grup bu ismin saçma görünmesinden de rahatsız değil, aksine çok saçma ve çok anlamlı bir isim seçmek istemişler kendilerine.

Grubun ilginç isimli şarkıları arasında “Portakallı Pekin Ördeğim”, “Balkabaklı Dondurma”, “Peygamber Vitesi” gibi şarkıları yer alıyor. 

MFÖ, Red Hot Chili Peppers, Twenty One Pilots seven grup, Ömer Hayyam’a olan hayranlıklarını ise yalnız grup isminde değil, “İlan-ı Meşk Manifestosu” şarkılarında da göz önüne seriyor:

Varsa ahirette olacak tek sıkıntım
Hayyamla Eflatun’a olan bu körpe takıntım
Diyeceğim abilerim sizi hiç unutmadık
Unutmalıydın derlerse olur benim yıkıntım

 

Gitar- Mürsel Oğulcan Ava 
Vokal- Uğurhan Özay

Bu şarkılara dikkat: Yapma N’olursun, Gitme, Madem, Kaçar Gider 

EVDEKİ SAAT 

evdeki saat

Başlarda Eren Alıcı (vokal, gitar) ve Sunguralp Esat (back vokal, davul) kadrosuyla kurulan Evdeki Saat, 2014’te faaliyete geçti. Alternatif sahnenin ağır ama sağlam adımlarıyla ilerleyen gruplarından olan Evdeki Saat, 2017’de ilk albümü Bizi Orada Arama albümünü yayınladı. Ama grup zaten öncesinde YouTube’da paylaştığı şarkıları ile biliniyordu.

Son single’ları “Uzunlar”ı da 2020 şubat ayında yayınlayan Evdeki Saat bu yıl itibarıyla daha da yüksek bir ivme yakaladı. 

 

Evdeki Saat, bir süredir yoluna Eren Alıcı’nın kişisel projesi olarak devam ediyor. Grup isminin nereden geldiğine dair bir bilgi bulunmuyor. 

Eskiden “Amatör ruhunu koruyarak sokak ve şiirle buluşturulması gereken şarkılar” mottosunu taşıyan Evdeki Saat projesinin as adamı Eren Alıcı, Dergy.com’a verdiği röportajda yeni şarkılar yazmak için “İstanbul’u seviyorum ama bu şehir çoğunlukla canımı sıktığı için beslenebilecek bir şeyler her zaman oluyor” demişti.

Evdeki Saat şarkıları zaman zaman funk altyapısındaki şarkıları ile daha çok deniz kenarında dinlenebilecek sakin şarkılar yapıyor. Grubun “Adalet Strasse” gibi deneysel ve enstrumantal parçaları da var. 

 

Evdeki Saat Hedonutopia, Jakuzi, Palmiyeler, Düşün gibi Türk alternatif grupların yanı sıra Smoke City, Jake Bugg, La Femme, Mac Demarco gibi isimler de yer alıyor.

Sen nerede kaldın?
En son görüştüğümüzde fener’in orta sahasında Ceyhun vardı
Sen uzun zamandır adını bile bilmediğim bir yerdesin, orda sıkışıp kaldın
Gel, uzun zamandır başımı koyduğum göğüslerin kalbi atmıyor
Ve bu çok yavandır, kimse fotoğrafı çekmekten konseri izleyemiyor

Bu şarkılara dikkat: Uzunlar, Biraz Olsun, Çürüdüm, Mükemmel, Mümkünse Uzaya Çıkmayalım 

 

ANSIZIN Bİ’ İNFİLAK 

ansızın bi infilak 2

Ansızın Bi’ İnfilak,  2016 da kuruldu. Atımı Hazırlayın adlı ilk albümünü 2018’de yayınladı. Albüm 70 lerin kayıp, saykodelik blues rock etkilerini ve indienin modern tınılarını birleştirdikleri bir sound ile ön plana çıkıyor. Grubun ikinci albümü Retro Bahar 2019’da yayınlandı. 

Ansızın Bi’ İnfilak adını The Doors için yazılan bir kitaptan alıyor. 1993 yılında Stüdyo İmge’den çıkmış olan kitabın tam adı, “Algının Kapılarında Ansızın Bir İnfilak”. Ayrıca bu isim İkinci Yeni şairi Edip Cansever’in İnfilak şiirinin son dizesinde yer alıyor: “Buluşur çok uzaktan ellerimiz/ Ve nasıl göz gözeyiz ansızın bir infilak.”

 

Grup şarkılarını şöyle anlatıyor: “Şarkı sözleri; gündelik hayatta yaşadığımız şeylerden, bazen bu dünyada var oluşumuzu sorgulayan ya da çok basit, herkesin en az bir kez başına gelmiş durumları eğlenceli sade bir dil ile anlatan sözler. Mümkün olduğunca çok derin mevzulardan veya edebiyattan kaçmaya çalışıyoruz. Çok güçlü bir klavye ve gitar soundumuz olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle bu iki enstrümanı bir arada uyumlu biçimde kullanmanın grubun sounduna zenginlik kattığını düşünüyoruz. Yapay efekt ve tonlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışıyoruz, doğal ve bu müziğin iyi örneklerin de bulunan doğal ve eski güzel seslerin peşindeyiz.” (Bir Baba Indie, 2016)

 

Ansızın Bi’ İnfilak, The Black Keys’ten etkilendiklerini de sözlerine ekliyor. 

Grubun son şarkısı “Çile” esin kaynağı, vokalist Emre Yasak’ın büyük dedesinin 1950’li yıllarda yazdığı bir kitaptaki yöresel manilere dayanıyor. 

Ansızın Bi’ İnfilak’ın da kaleme aldığı pek çok ilginç isimli şarkısı bulunuyor: “Sıkılmış Macun, Diş Fırçan”, “Bi’tek biz mi sarhoşuz?”, “Bi Şekil Yap” bunlardan bazıları…

Grubun Spotify’da en çok dinlenen şarkısı “Eskidin”:

Son bir lafın varsa
O kalın kafanın ardında götür giderken
Sus anlatacak ne kaldı
Masal oldu hikayen sen yakıp yıkarken

Vokal- Emre Yasak 
Elektrik gitar- Onur Gülanber 
Klavye- Barış Eskikaya 
Bas gitar- Anıl Ulusoy 
Davul- Kaan Yol

Bu şarkılara dikkat: Eskidin, Kimse Kimseyi Sevmesin, Çile 

 

YAŞLI AMCA 

Yaşlı Amca, 2013 yılında kuruldu ve aynı yıl “Kurtar Beni Meyhane” adlı single çalışması ile Youtube’da hatırı sayılır bir kitle oluşturdu. Daha sonra 2015 yılında Sabaha Kadar isimli 5 şarkılık bir EP çıkardılar. Konserlerle geçen bir büyüme evresinden sonra grup asıl ilgiyi 2016 yılında  “Giderdi Hoşuma” ve “Ve Ben” klipli single çalışmalarıyla çekti. Yaşlı Amca son olarak 10 Ocak 2020’de kendi isimlerini taşıyan ikinci albümlerini yayınladı. 

 

Grubun ismi, yazdıkları ama hiç bitiremedikleri bir şarkıdan geliyor. İlk albüm denemeleri sırasında yazılan bu şarkı yayınlanmadığı için grup bu ismin anlamının kimseye bir şey ifade etmediğini söylüyor. 

Ankaralı olan ekibin kendi isimleri gibi enteresan isimli pek çok şarkısı var: “Zıtlıklarına Hastayım”, “Kurtar Beni Meyhane”, “Misafir Bekler” bunlardan bazıları.

 

Grup 2016’da ilk kez denenen bir teknikle sadece 10 saniyede çekilen “Giderdi Hoşuma”nın klibiyle de ne kadar yenilikçi olduğunu gözler önüne sermişti. Yaşlı Amca’nın Spotify’da da en çok dinlenen şarkısı “Giderdi Hoşuma”:

Dalgalarla demlenirdik
Tuz kokardı şarkılar
Utanırdı atardı içine
Aşk tutardı yengenizi

Vokal, ritim gitar- Artun Özoğlu
Gitar- Sarper Sonbay
Bas gitar- Hüseyin Tosun
Bateri- Barış Kutlu 

Bu şarkılara dikkat: Giderdi Hoşuma, Yakamoz Güzeli, İstanbul Beyefendisi 

BAŞKA KİMLER VAR?

İlk 10 listemize olmasalar da, “tuhaf isimler” listemize bonus olarak ekleyebileceğimiz diğer gruplar da şunlar:

 
  • Kaç Canım Kalmış 
  • Bağzıları 
  • Birileri 
  • İkiye On Kala 
  • Konuya Fransız 
  • Ne Jüpiter
  • Ufomuo 
  • Öfkeli Kalabalık 
  • Nasıl Derler Bilirsin 
  • Sahte Rakı 
  • Beyaz Hayvanlar 
  • Sekerse Tehlike 
  • Açık Seçik Aşk Bandosu 
  • Apartmanlar