Elektronik müzik dünyasının yetenekli ve deneyimli isimlerinden VIIA’yı Dergy sayfalarında ağırladık.
Sebla KOÇAN / [email protected]
10 senedir Türkiye elektronik müzik sektöründe bulunan tecrübesi ile fark yaratan isimlerden VIIA hem DJ hem de bir müzik yapımcısı. Stüdyosundaki çoğu enstrümanı ile sahne alıp canlı performans sergileyen Murat Kabakuşak nam’ı diğer VIIA, Sezer Uysal’ın Theory X çatısı altındaki müzisyenlerden biri aynı zamanda. Geçtiğimiz mayıs ayında Generation Rush adını verdiği EP’sini yayınladı. VIIA aynı zamanda global plak şirketleri Zehn Records, Lost On You gibi şirketlerle de işbirliği yapıyor. Yetenekli müzisyeni Dergy’de ağırladık.
Synthesizer programcılığına (Synthesis) ilginizin yüksek olduğunu okuduk. Peki sizi hiç dinlememiş birine yaptığınız müziği nasıl tanımlardınız?
Kendi seslerimi yaratma taraftarı oldum hep. Hazır sample veya Cloud üzerinden satılan/yayınlanan sample’lar pek bana uymadı. O yüzden elimde bulunan imkanlardan hep yararlanmaya çalıştım. Beni hiç dinlemeyen birisi müziğimin kesinlikle Synthesizer’lar üzerine kurulmuş olduğunu anlayabilir. Kendi müziğimi tanımlamak gerekirse; Dans, Futuristik, Dreamy ve Armonik derdim.
2016’da Guy J, Hernán Cattáneo gibi sanatçıların festival setlerinde yer verip çaldığı single parçası ‘Lotus’ ile Beatport Top 100 Progressive Tracks arasında ilk 40’a girdiniz. Bu tip başarılar kazandığınızda neler hissediyorsunuz?
İlk defa böyle bir olayla karşılaştığımda çok şaşırıp sevinmiştim. Tüm arkadaşlarımı telefonla arayıp sevincimi paylaşmıştım. Hatta başka bir yabancı DJ arkadaşım “Hey! Parçanı Guy J Arjantin’de mükemmel bir kalabalığa çaldı!” dediğinde daha da fazla heyecanlanmıştım. Yıllar geçtikçe artık olayın listelere girmesini değil, global isimlerin parçanızı çalmasının daha da önemli olması gerektiğini anladım. Şu an içinde olduğumuz dönemde müziğe yeni başlamış kişilerin listeleri baz alarak kendilerine kariyer planını çizdiğini görüyorum. Düşünsenize, müzik kariyerinizi bir internet sitesindeki sıralamaya göre planlıyorsunuz. Eğer o parça yeteri kadar çalınmamışsa hiç bir değeri olmuyor maalesef. Chart’lara (listelere) girmek eskisinden daha kolay artık. Money talks! (Para konuşur)
2020 yılının son çeyreğinde Euphoric Recall EP’sini yayınladınız. 2021 için bir planınız var mı?
2021 yılında 2 parçalık 1 Ep, 2 tane Remix ve 1 adet single yayınladım. 2021 son çeyreğinde ise 1 Ep ve 2 Single parçam yayınlanacak. 2022 yılında ise Sezer Uysal ile üzerinde çalıştığımız albümümüz yayınlanacak.
“ROBOTİK, DUYGUSUZ BİR SANAT ASLA OLMAMALI”
Gerçek isminiz nedir, Viia mahlasının anlamı nedir, bizimle paylaşır mısınız?
Gerçek Adım Murat. VIIA mahlasının ortaya çıkmasıi çok enteresan gelişmiştir. Elektronik müziğe ilk başladığım yıllarda kendimi geliştirmek adına yayınlanmış makaleleri okumaya başladım. O zamanlar sadece internet ortamında bulunan forumlardan bilgi edinebiliyordunuz. Yazarın tam adını hatırlamıyorum ama makalenin bir bölümünde şöyle bir başlık vardı. “Virtual Instruments Intelligent Algorithms” (Görsel Enstrümanlar Akıllı Algoritmalar). Bu başlığın baş harflerini birleştirdim ve oraya böyle bir şey çıktı 🙂
Antalya’da yaşıyorsunuz. Başından beri doğduğunuz büyüdüğünüz şehir mi Antalya? Sizin için neden vazgeçilmez?
Burada doğup büyüdüm. Kariyerim ile ilgili hiç bir planım yoktu. Görsel Sanatlar İletişim Tasarımı mezunuyum. Müziği, hobi/eğlence arası yapıp yapmamakla alakalı kafam hep karışıktı. Son üç yıl içerisinde kariyer odaklı planlar yapmaya başladım. Burası sakin ve sıcak bir şehir. Her zaman iletişim, ulaşım ve üretme konusunda rahat oldum. Fakat buradan gitmemin zamanı geldiğini düşünüyorum artık. İşler enteresan bir şekilde ilerliyor hayatımda.
Elektronik müzikte “insan dokunuşu” ne kadar önemli sizin için?
Müziğin nefes alıp verişinden, hayata geçmesinden bahsediyorsak eğer; robotik, duygusuz, makineleşmiş bir sanat asla olmamalı!
Bugüne kadar sahne aldığınız etkinlikler içinde sizin için özel olduğunu düşündüğünüz etkinlik hangisi? Başınıza ilginç bir şey geldi mi mesela setin başındayken?
Ben her etkinliğimin özel geçmesi için inanılmaz planlayıcı ve bazen takıntılı bir insan olabiliyorum. DJ performansı yerine canlı çalmayı tercih eden bir sanatçıyım. Gittiğim yerlerde imkanların yettiği kadar en iyi şekilde hazır olmayı kafama takıyorum hep. Kullandığım ekipmanların başına bir şey gelmemesi için hep dikkatli davranmak zorundayım. Bir keresinde çalarken bilgisayarım sahneden yere düşmüştü fakat çalışmaya devam edip beni yarı yolda bırakmadı 🙂
Bazen müziğin ruhu sizi yakalar ve saatlerdir ayakta olduğunuzun ve bir şeyler yemediğinizin bile farkına varmazsınız. Sizin de benzer setleriniz oldu mu? Maksimum kaç saat boyunca çalabilirsiniz?
DJ Set yaptığım dönemlerde bu çok oldu. Maksimum 12 saat boyunca çalmıştım. Normalde canlı setlerimde bu pek mümkün olmaz. 90-120 Dakika arası bir setim vardır. Fakat bir keresinde imkansız olabilecek bir performansımı 3,5 saate kadar zorlamıştım hem de canlı olarak! Çaldığım anda üretmeye başlamıştım çalarken. O performans sırasında ürettiğim yeni şeylerinde hiç birini kaydetmemişim maalesef. Boşa gitti 🙂 Stüdyoya döndüğümde aynılarını tekrar yapamadım tabii…
KISA KISA
- En sevdiğim dizi Black Mirror
- Günün bana en ilham veren saatleri 19:00 – 00:00
- Son 2 aydır dinlediğim o albüm Telefon Tel Aviv – Immolate Yourself
- Benim için bu yaz heyecanlı ve aynı zamanda yetmeyen bir yazdı.
- Dünya üzerinde en çok görmek istediğim ülke İzlanda.
- Bana göre en iyi araba kullanma / yolculuk yapma şarkısı Röyksopp – Circuit Breaker.