Henüz örnekleri az da olsa, yabancı filmlerde çalan Türkçe şarkıları sizin için derledik. Üstelik hepsi de iyi kritikler almış filmler. İzlemediyseniz bu filmleri mutlaka listelerinize ekleyin. 

Artık film ve dizilerde karşımıza çıkan Türkiye’ye özgü öğeleri görmeye alıştık. Yani “Doctor Who”da karşımıza çıkan Türk bayrağı ya da “Succession”da karakterlerin iş gezisi için Bursa’ya gitmeleri, hatta bir anda karşımıza çıkan Türk oyuncular da bizi şaşırtmıyor. Ama şarkılar için aynı şeyi söyleyemeyiz. Ne Hollywood’da ne de Avrupa sinemasında bir sahnede birdenbire Türkçe bir şarkının çalmasına henüz o kadar da alışkın değiliz. Hangimiz bir zombi filmi izlerken birdenbire Sezen Aksu’nun radyoda çalmaya başlamasına şaşırmaz ki? Ya da siyah beyaz bir Fransız filminde bir oyun havasına denk gelmek hangimizi koltuktan zıplatmaz? 

Dellamorte Dellamore / Mezarcı
Sezen Aksu- Hadi Bakalım 

İtalyanca olarak Dellamorte Dellamore olarak bilinen film, Tiziano Sclavi tarafından yazılan aynı başlığa sahip bir kitaba dayanıyor. Francesco, Buffalora mezarlığının bekçisidir. O ve saf yardımcısı Gnaghi araziyi korumak, yakın zamanda ölenler için mezar kazmak ve bazen de dirilen ölüleri tekrar öldürmek gibi görevleri olan ikilidir. Zombilerin arasında bir hayat süren Francesco, hayatının aşkıyla da karşılaşıyor bu süreçte… Filmdeki en çarpıcı an, tabii bizim için, Sezen Aksu’nun ünlü şarkısı “Hadi Bakalım”ın kullanılması. Francesco kulübe benzeri evinde otururken radyoda “Hadi Bakalım” çalmaya başlıyor ve zombiler eve doğru yürürken “Öcüler yer seni” kısmı bu sahneyle denk geliyor. Filmde zaten öne çıkan nokta, korkunç olacakken birden bir kenardan hissedilen mizah duygusu. IMDB puanı 7.2 olan “Dellamorte Dellamore” 1994 yapımı. Yönetmeni de Michele Soavi.

Beau Travail / İyi İş
Tarkan- Şımarık 

İyi İş, Hermann Melville’in “Billy Bud” kitabından senaryolaştırılarak 1999 yılında yayınlanmış olan bir film. Yönetmeni Claire Denis. Doğu Afrika’da Cibuti’deki bir Fransız Lejyonunda geçen filminde, tüm hayatı askerlik- hatta uzak memleketlerde lejyonerlik olan Çavuş Galoup’u odağına koyuyor. Sinematik anlamda eleştirmenlerden övgü dolu yorumlar alan filmin felsefik bir anlatımı var. Galoup, genç acemi asker Sentain’la karşılaşıp kıskançlığın ağına düşüyor. Hayranı olduğu, ama onu görmezden gelen komutanının Staine’e verdiği dikkatini durdurması gerektiğine inanır. Bunun için savaş verirken sonunda kıskançlığı Sentain ve kendinin sonunu hazırlar. Filmin en dikkat çeken anı şüphesiz filmin girişinde çalan ve karakterlerin dans ettiği “Şımarık” melodileri. 

La Fille Sur Le Pont / Köprüdeki Kız
Burhan Öçal- Hicaz Oyun Havası

“Kötü yollar yoktur, kötü rastlantılar vardır” cümlesiyle dikkatleri çeken “Köprüdeki Kız”ın başrollerii Vanessa Paradis ve Daniel Auteuil üstleniyor. Paris’te bir köprüde başlayan hikâye İstanbul’da Galata Köprüsü’nde sona eriyor. Evet yanlış duymadınız, Galata Köprüsü! Adele ve Gabor’un aşk hikayesi oldukça çalkantılı. İkisi de hayatlarının en kritik noktalarında birbirlerinin karşısına çıkıyor. “Köprüdeki Kız”ın çok dokunaklı bir soundtrack’i var. Marianne Faithfull’dan “Who will Take My Dreams Away“, Brenda Lee’ den “I’m Sorry” gibi şarkılar göze çarpıyor. Ama ilginç bir nokta da bu efsane filmin müziklerinde Burhan Öçal’ın (İstanbul Oriental Ensemble) da katkısı olması. Bu filmde “Hicaz Oyun Havası”nın çaldığı bir sahne mevcut. Filmin yönetmenliğini Patrice Leconte’un üstleniyor.

Valgaften / Seçim Gecesi
Ankaralı Turgut- İkile Koçum 

1998 yılında Oscar alan bu kısa film, Anders Thomas Jensen imzalı bir Danimarka filmi. Başrollerinde Ulrich Thomsen ve Jens Jørn Spottag gibi isimler yer alıyor. Filmde bizden çok öğe var. Bir kere, Türklük ve müslümanlık üzerine çok diyalog geçiyor. Film boyunca da arkada tanıdık ezgiler yakalıyorsunuz. Son dakika oy vermeye giden bir karakterin ırk, ulus, milliyetçilik gibi kavramlar üzerine konuşması ve düşünmesiyle yol alan bu film 11 dakika sürüyor. Filmin kapanışında da iyice şoka giriyorsunuz çünkü jenerik Ankaralı Turgut’un “İkile Koçum” şarkısıyla akıyor. Filmin IMDB puanının 7.4 olduğunu not düşelim. 

Vengo
Kudsi Ergüner- El Moro, Buleria 

Vengo Tony Gatlif’in yönetteği 2000 yapımı İspanyol müzikal film. Bir kan davası öyküsü çerçevesinde Endülüs’te geçen film müzik ve danslar eşliğinde İspanyol çingenelerinin yaşamlarını anlatıyor. Film 2001 yılında İstanbul Film Festivali’nde de gösterilmiş ve Jüri özel ödülü almıştı. Konusu ise şöyle, Caco gururlu, yakışıklı ve toplumda söz sahibi bir adamdır. Kızının ölümüyle paramparça olan Caco, tüm sevgisini yeğeni Diego’ya verir. Ancak bu kez de kardeşiyle başı derde girer. Bu filmin müziklerinde geleneksel mevlevi Sufi müziğinin ustası ve ney enstrümanının bilinen icrâcılarından biri olan Kudsi Ergüner’in de imzası var. Usta müzisyen “Vengo” için “El Moro” ve “Buleria” adında iki şarkı yapmış. Bu yüzden filmi izlerken hiç yabancılık çekmiyorsunuz.