İstanbul’da geçtiğimiz sezonlarda olduğu gibi bu sezonda da birçok tiyatro oyunu tiyatro severlerle buluşmaya çoktan hazır!
2023 yılının son aylarında tiyatro salonlarında yine birbirinden ilgi çekici ve keşfedilmeyi bekleyen birçok oyun sahneleniyor. İstanbul’un türlü sahnelerinde seyircisiyle buluşmaya hazır olan oyunlardan oluşan bir listeyi sizin için hazırladık.
Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu
Stefan Zweig’ın aynı adlı eserinden uyarlanan bu oyun, bir kadının hayat boyu sevdiği ama hiç tanışmadığı bir yazarın ölümünden sonra ona yazdığı mektubu anlatıyor. Oyun, Fuat Paşa Yalısı’nda 18 Eylül – 27 Ekim 2023 tarihleri arasında sahnelenecek.
Saatleri Ayarlama Enstitüsü
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın klasik romanından uyarlanan bu oyun, bir saat tamircisinin hayatını ve Türkiye’nin modernleşme sürecini komik bir dille ele alıyor. Oyun, Zorlu PSM – Turkcell Sahnesi’nde 18 Eylül – 8 Ekim 2023 tarihleri arasında sahnelenecek.
Cırcır Böcekleri, İtler ve Biz
Buğra Gülsoy ve Serhat Teoman’ın başrollerini paylaştığı, Sam Shepard’ın True West oyunundan uyarlanan bir kardeşlik hikayesi. 18 Eylül – 20 Ekim 2023 tarihleri arasında Zorlu PSM – %100 Studio’da sahnelenecek.
1923
Cumhuriyetin kuruluş yıllarını müzikal bir dille anlatan bir oyun. 23-24 Eylül 2023 tarihlerinde Zorlu PSM – Turkcell Sahnesi’nde sahnelenecek.
On Wednesdays We Wear Pink
İpek Bilgin’in yazıp yönettiği, kadınların yaşadığı sorunları ve dayanışmayı anlatan bir oyun. İstanbul Fringe Festival’i kapsamında 20 Eylül 2023 tarihinde DasDas Sahne’de sahnelenecek.
Otomatik Portakal
Anthony Burgess’in aynı adlı distopik romanından uyarlanan, şiddet ve özgürlük temalarını işleyen bir oyun. 28 Eylül 2023 tarihinde Zorlu PSM – %100 Studio’da sahnelenecek.
Romeo & Juliet
William Shakespeare’in aynı adlı eserinden uyarlanan, iki aşık arasındaki trajik hikayeyi anlatan bir oyun. 1 Ekim 2023 tarihinde DasDas Sahne’de sahnelenecek.
Cimri
Moliere’in aynı adlı eserinden uyarlanan, cimri bir adamın hayatını ve ailesini anlatan bir oyun. 2 Ekim 2023 tarihinde DasDas Sahne’de sahnelenecek.
Afet & Diana
Oyun mekanı şehrin plastik atık çöplüğü olan ve Afet&Diana’nın bir çöplükte tanışma hikayesini anlatan oyun 25 Eylül 2023 tarihinde Moda Sahnesi’nde sahnelecek.
Şatonun Altında
William Shakespeare’in Macbeth oyunundan yola çıkılarak uyarlanan ve Jacques Lecoq pedagojisini temel alan bir eğitimin sonunda clown, fiziksel hikâye anlatıcılığı, maske oyunculuğu, bufon, grotesk oyunculuk gibi farklı stilleri harmanlayan bir deneme olarak karşımıza çıkan oyun 14 Ekim 2023 tarihinde House of Performance’de sahnelecek.
Tut!
Murat Daltaban’ın yazıp yönettiği, bir adamın hayatını ve ölümünü anlatan bir oyun. 8 Ekim 2023 tarihinde DasDas Sahne’de sahnelenecek.
Sezuan’ın İyi İnsanı
Bertolt Brecht’in Shen Te/Shui Ta karakteri üzerinden inşa ettiği ve iyi-kötü karşıtlığını sunduğu bu metin, toplumsal yaşamda iyi insan olma sürecinin ne kadar zorlu ve sınayıcı bir mücadeleden geçtiğini vurgulamaktadır.
Kel Diva
Eugène Ionesco’nun yazdığı bu oyunda Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer’i aynı sahnede izleme fırsatı bulacağız.
İnsanlarım
Genco Erkal’ın solo performansı olan bu oyun, Nazım Hikmet’in Memleketimden İnsan Manzaraları, Kuvay-ı Milliye ve Şeyh Bedrettin Destanı’ndan izlenimlerini içeriyor. Nazım Hikmet’in şiirleriyle, tarihimizin ve insanlarımızın öyküsünü anlatan bu oyun, 25 Eylül 2023 Pazartesi günü saat 20:30’da Ali Paşa Han’da seyirciyle buluşacak.
Yaşamaya Dair
Genco Erkal’ın yönettiği ve oynadığı bu oyun, Nazım Hikmet’in Bursa Cezaevi’nden yazdığı mektupları, şiirleri ve anılarından oluşuyor. Nazım Hikmet’in yaşam sevincini, aşkını, umudunu ve direncini yansıtan bu oyun, 26 Eylül 2023 Salı günü saat 20:30’da Ali Paşa Han’da izlenebilir.
Kundakçı
Harold Pinter’in yazdığı Kundakçı, bir evde yaşayan iki kardeşin hayatını alt üst eden bir yabancının gelişini anlatıyor. Oyunda, yabancının kim olduğu, ne istediği ve neden geldiği sorularına yanıt aranırken, kardeşler arasındaki gerilim de artıyor. Oyunun yönetmenliğini Kundakçı, Oyun Atölyesi’nde izleyicisiyle buluşacak.
Uzun Yol
Samuel Beckett’in ünlü eseri Uzun Yol, insanın varoluşsal sorgulamasını ve yalnızlığını konu alıyor. Bir ağacın altında bekleyen iki arkadaşın Godot adlı birini beklemeleri ve bu sırada yaşadıkları diyaloglar izleyiciye aktarıldığı oyunu Oyun Atölyesi’nde izleyebilirsiniz.
Kırlangıç
Anton Çehov’un yazdığı Kırlangıç, bir kasabada yaşayan insanların hayallerini, umutlarını ve hayal kırıklıklarını konu alıyor. Oyunda, kasabanın en zengin adamının kızıyla evlenmek isteyen bir doktorun, kasabanın güzel kadınıyla ilişkisi olan bir öğretmenin, kasabanın en güzel kadınına aşık olan bir bankacının ve diğer karakterlerin öyküleri anlatılıyor. Oyunun yönetmenliğini Kemal Aydoğan yaparken, oyuncular ise Zuhal Olcay, Haluk Bilginer, Engin Alkan, Tansu Biçer ve Berkay Ateş’tir.
Kızlar ve Oğlanlar
Dennis Kelly’nin yazdığı Kızlar ve Oğlanlar, bir kadının hayatını anlatıyor. Oyunda, kadın karakterin aşk, evlilik, çocuk sahibi olma, kariyer yapma gibi konularda yaşadığı zorluklar ve çelişkiler gözler önüne seriliyor. Oyunun yönetmenliğini Kemal Aydoğan yaparken, oyuncu ise Zuhal Olcay’dır.
Şirreti Evcilleştirmek
William Shakespeare’in klasik komedisi, Moda Sahnesi yorumuyla seyirci karşısına çıkıyor. Kadın erkek ilişkilerini eğlenceli bir dille anlatan oyun, 22 Eylül’de saat 20:30’da sahnelenecek.
İki Kore’nin Birleşmesi
Güney Koreli yazar Young Jean Lee’nin kaleme aldığı absürt komedi, bir ailenin yemek masasında yaşadığı trajikomik olayları konu alıyor. Oyun, 23 Eylül’de Moda Sahnesi’nde izlenebilir.
Eve Dönüşler
Norveçli yazar Fredrik Brattberg’in yazdığı dramatik oyun, kaybolan oğulları geri dönen bir çiftin hayatını anlatıyor. Oyun, 24 Eylül’de Moda Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.
Babamı Kim Öldürdü
Fransız yazar Edouard Louis’in otobiyografik romanından uyarlanan oyun, bir babanın ve oğlunun hayat mücadelesini gözler önüne seriyor. Oyun, 22 Eylül’de saat 20:30’da Moda Sahnesi’nde sahnelenecek.
Bütün Çılgınlar Sever Beni
Ceren Ercan’ın yazdığı ve yönettiği tek kişilik oyun, bir kadının kendini arayışını ve toplumsal baskılara karşı duruşunu anlatıyor. Oyun, 24 Eylül’de saat Moda Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.
İstanbul Devlet Tiyatrosu sahnesinde yer alan oyunlar ise şu şekilde:
Tangopera
Bu müzikal oyun, Beyoğlu’nda eski bir hanın renkli kiracılarının yaşadıkları maceraları anlatıyor. Han sahibinin kızının evlenmesiyle başlayan olaylar, hanın bir eğlence mekanına çevrilmesiyle devam ediyor. Kiracılar, dostlukları, vefaları ve bağlılıklarıyla sınanırken, tango müziği eşliğinde sevgi ve umut arayışına giriyorlar.
Bay Z.
Bu komedi oyunu, bir yazarın hayatını anlatıyor. Bay Z., yıllardır yazdığı romanını bitirmeye çalışırken, karısı, sevgilisi, editörü ve hayranları arasında sıkışıp kalır. Kendini bir kara komedinin içinde bulan Bay Z., hem romanını hem de aşkını kurtarmak için çabalayacaktır.
Bir Ruhun Hikayesi
Bu dram oyunu, bir kadının ruhunu arayışını konu alıyor. Bir gün kendini bir hastanede bulan kadın, geçmişine dair hiçbir şey hatırlamamaktadır. Doktorunun yardımıyla hafızasını yeniden kazanmaya çalışırken, yaşadığı travmalarla yüzleşmek zorunda kalır. Kadın, kim olduğunu ve neden burada olduğunu öğrenmek için mücadele eder.
Yedi Kadın
Bu dram oyunu, yedi farklı kadının hayat hikayelerini anlatıyor. Her biri farklı kültürden, farklı yaşlardan ve farklı sorunlardan gelen bu kadınlar, birbirleriyle tanıştıkları bir terapi grubunda ortak noktalar bulurlar. Kadın olmanın zorluklarına ve güzelliklerine tanıklık eden bu oyun, kadın dayanışmasının gücünü gösteriyor.
İstanbul Şehir Tiyatroları’nda önümüzdeki günlerde bizi bekleyen oyunlara göz atabilirsiniz:
Oscar
Bu komedi oyunu, bir mafya babasının kızının düğün gününde yaşadığı karmaşık olayları anlatıyor. Oscar, kızı Colette’i zengin bir iş adamının oğluyla evlendirmek isterken, eski ortağı ve sevgilisiyle de uğraşmak zorunda kalır. Oscar’ın yanlış anlaşılmalar, yalanlar ve çantalar yüzünden başı belaya girer.
Uçurtmanın Kuyruğu
Bu dram oyunu, bir çocuğun hayal gücüyle gerçeklik arasındaki sınırı sorguluyor. Uçurtma uçurmayı çok seven bir çocuk, babasının ölümüyle yıkılır. Annesiyle birlikte yeni bir eve taşınan çocuk, burada yeni arkadaşlar edinir. Ancak çocuk, babasının ruhunun uçurtmasında yaşadığına inanmaktadır. Çocuk, babasıyla yeniden buluşmak için uçurtmasını uçururken, gerçekle hayal arasında gidip gelir.
İfigenya
Bu trajedi oyunu, Antik Yunan mitolojisinden esinlenmiştir. Agamemnon, Truva Savaşı’na katılmak için gemilerini hareket ettirmek isterken, tanrıça Artemis’in gazabına uğrar. Artemis, Agamemnon’un kızı İfigenya’yı kurban etmesini ister. Agamemnon, kızını kurtarmak için bir plan yapar ancak planı bozulur. İfigenya, babasının ihanetiyle karşı karşıya kalır.